Boekenfestijn

Afgelopen zaterdag was ik voor de eerste keer op het Boekenfestijn in de Ahoy. Twee grote hallen vol met schragen met daarop stapels en stapels (nieuwe) boeken, tegen sterk gereduceerde prijzen. Hoe is het mogelijk? Ongekend wat er allemaal wordt uitgegeven en vervolgens niet in een boekwinkel wordt verkocht, want de organisatie van het Boekenfestijn koopt die boeken op en verkoopt ze dan alsnog aan honderden. Van een crisis voor het boek was hier niets te merken. Heel veel mensen liepen met trolleys vol boeken en bij de kassa’s was het ook druk. Voor mij was het alsof ik weer even in de Slegte was terecht gekomen, maar dan wel één filiaal met heel veel actuele titels. Ik zag bijvoorbeeld ‘De man zonder ziekte’ voor nog geen 10 euro, maar ook stapels tinten grijs en andere titels die ik in de voorjaarsaanbieding van vorig jaar heb zien staan. Volgens mij is zo’n boekenfestijn ideaal voor mensen die net een boekenkast bij Ikea hebben gekocht en die willen vullen.  de kleur van haar hart

Ik vond de gereduceerde prijzen wel tegenvallen. De meeste romans, thrillers kosten toch nog steeds rond de 10 euro.  Niet echt een bedrag om stapels boeken in te gaan slaan, dan ga ik wel naar de bibliotheek. Tot mij verrassing zag ik  ‘De kleur van haar hart’, een prachtige roman, die ik al eens heb gerecenseerd voor Boekenmening, Op de beurs kost het boek € 8,95. Voor wie elders in het land ooit naar het Boekenfestijn gaat, echt de moeite waard!

boekenfestijnNatuurlijk ben ik niet met lege handen naar huis gegaan, behalve leuke doe-boeken voor mijn jongens, (daar hoef ik echt niet met leesboeken aan te komen), heb ik twee leuke pockets van Alexander McCall Smith meegenomen. Die kleurrijke covers alleen zijn al prachtig! Voorlopig zullen ook  maar voor de show in huis liggen. De Walvisroeper van Zuid-Afrikaanse schrijver Zakes Mda heeft ook een aantrekkelijke cover, maar de tekst op de achterflap maakt me ook nieuwsgierig naar het boek. “Na het bijbelse verhaal van Jona en de klassieker Moby Dick opnieuw een sprookjesachtige roman over een man, een vrouw en een walvis, tussen wie zich een liefdesspel van aantrekken en afstoten voltrekt. Vol mythische tradities en moderne materialistische verlangens “. Weer een boek voor mij nog te lezen lijst.

Een boekenfestijn zou jij daar je boeken kopen?