Onze voorleesboeken

Omdat er deze dagen zoveel aandacht is voor het voorlezen, heb ik onze favorieten prentenboeken maar eens uit de kast getrokken. De Nationale Voorleesdagen zijn er om het voorlezen aan jonge kinderen te promoten. In de voorleesgids staan dan ook vooral tips voor peuters en kleuters, maar wij zijn niet gestopt met voorlezen toen de jongens ouder werden. Er zijn zoveel ontzettend leuke boeken dat er op elke keuze wel iets valt op te merken, maar deze boeken laten zien, wie we zijn, waar we van houden en wat we willen meegeven:

Niemand is zoals jij – Max Lucado (2004)
niemand zoals jij Persoonlijk vind ik het een heerlijk verhaal om aan mijn kinderen te vertellen, over de Wout en de Nerflanders, de kleine mensen van hout die elkaar sterren en stippen geven. Wout heeft geen sterren, alleen maar stippen en da’s niet fijn. Zijn kijk op de wereld verandert als hij Lucia ontmoet, een houten pop zonder stickers. Haar geheim, elke dag op bezoek bij Eli, de poppenmaker. De boodschap is zo mooi: “De stickers plakken alleen als je ze belangrijk vindt…” Elke keer als ik dit voorlees, is het alsof ik zelf in de werkplaats van Eli kom.

 

matroos in de doosMatroos in de doos – Daphne Deckers (2004)
Dit is zo’n boek wat je niet in een keer uit hoeft te lezen, maar elke avond een hoofdstuk. Ook wel enigszins spannend net voor het slapen gaan, want de avonturen die Marijn beleeft in zijn doos, gebeuren in zijn droom. Lekker veel fantasie en tja varen op de zee  wie droomt daar nu niet van?

tim op de tegelsTim op de tegels – Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer (2004)
Eigenlijk vinden we alle boeken (en dan vooral de serie van Boef en Agent) geweldig van Tjibbe Veldkamp, maar als we er dan toch eentje uit moeten kiezen dan natuurlijk deze, waar Tim heel gehoorzaam is en zijn vader allerlei capriolen uithaalt om zijn zoon te redden. Uiteindelijk redt Tim zijn vader en varen ze samen een stukje mee op een binnenvaartschip.

ik stuur je de zonIk stuur je de zon – Willemijn de Weerd en Esther Leeuwrik (2012)
Simpel en eenvoudig, dit prentenboek over twee kinderen die in verschillende werelden wonen en toch een soort broer en zus zijn. Een verhaal rond twee brieven, een van de vijfjarige Anne uit Nederland, die zij stuurt naar Abel, een 10 jarige jongen uit Kenia, die door hun gezin gesponsord wordt en die de vraag van Anne beantwoord. Wij sponsoren ook kinderen in Afrika en dit verhaal is voor ons gezin erg herkenbaar.

Thuis bij mama lucyThuis bij mama Lucy – Susie Poole (2010)
Nog een boek over kinderen in Afrika, die geholpen worden in een soort van SOS kinderdorp.  Prachtige kleurrijke tekeningen die spreken nog het meest. De verhaalstijl maakt het vooral een voorlichtingsboek over het project en dat is eigenlijk wel jammer.

de lamboeroeDe Lamboeroe – Diana Kimpton en Rosalind Beardshaw (2007)
Een geweldig prentenboek dat duidelijk maakt dat je niet hetzelfde hoeft te zijn, om bij elkaar te horen.

Wat is jouw favoriete voorleesboek voor kinderen?