Wolford en de weg

Mijn kinderen vinden het vooral een spannend verhaal, hier en daar zelfs grappig. Wolford is een schaap in een kudde. Een kudde, die verlangt naar de herder, die hen zal te brengen bij het sappigste,  groene gras. Omdat die herder maar niet komt, maakt Wolford zichzelf tot herder. Dat gaat niet zomaar, want de kudde heeft een boek waarin staat hoe de beloofde herder eruit moet zien. Hoe het Wolford uiteindelijk toch lukt en wat de kudde dan overkomt maakt het prentenboek tot een boeiend boek. Dat komt ook omdat de grappige tekeningen hun eigen verhaal vertellen.

Dat het verhaal wijst naar Jezus als de beloofde herder wil er bij mijn kinderen nog wel in. Het boek van de kudde verwijst naar de Bijbel, waarin ook wij aanwijzingen kudde vinden over Jezus, hoe Hij is, dat is voor kinderen van een jaar of 6 toch echt te moeilijk om op te pikken. Willem Macleane wil met het verhaal vertellen dat we in de Bijbel worden gewaarschuwd voor het feit dat we misleid kunnen worden. Het is een boodschap, die in elk geval niet bij mijn kinderen (6 en bijna 9) niet overkomt.

boekbespreking met kinderenDaarom heb ik dit boek meegegeven aan de kindernevendienst in de kerk. Terwijl ouders naar de dominee luisteren, kunnen zij deze keer aan de slag met het boek.  De juf heeft het verhaal voorgelezen en de tekeningen laten zien. Daarna konden ze als echte recensenten aan de slag en hebben zij hun mening over het boek gegeven. Bijna unaniem vonden zij het boek leuk, de tekeningen mooi en grappig. Op de vraag wat zij van het verhaal hadden geleerd kwam vooral naar voren dat je niet mag liegen, dat je de goede herder moet volgen en dat je niet iedereen kan vertrouwen. Maar ook in deze groep (6 tot 12 jaar)  is de link met de bijbel niet gelegd.. Uit het verhaal pikken ze op waarom Wolford niet de goede Herder is, zonder de aanwijzingen uit boek van de Kudde.

Dat neemt niet weg dat het verhaal van Wolford leuk is om voor te lezen, juist omdat je als volwassene wel hierover na kunt denken. De gespreksvragen achterin het boek bieden een begin om dieper op het thema in te gaan.

______________________

Mijn waardering: ****

Wolford en de weg (het boek van de Kudde) – Willem Macleane en Nathan Little  Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven meer informatie: www.littletheologians.nl

2 gedachten over “Wolford en de weg”

Reacties zijn gesloten.