Morie

9789023994237Mozes de Liever heeft echt bestaan, maar van zijn leven is niet veel meer bekend dan de namen van het gezin waarin hij geboren werd, de stad Nijkerk, waar hij heeft gewoond, een paar data en een enkele foto. Toch heeft Arie Kok zijn levensverhaal opgeschreven. Elk hoofdstuk een memorabel moment uit het leven van Mozes, die Morie wordt genoemd; zijn besnijdenis, de Joodse les, het huwelijk van prinses Juliana, het verhaal van de kristalnacht, het uitbreken van de oorlog, voor het eerst naar de mulo, zijn bar mitswe, de vriendschap met andere jongens (met een waarvan de vader een NSB-er is) en avonturen tijdens de bezetting, de ontmoeting met de zonderlinge Tollenaer, het dragen van de Jodenster, het vieren van het Poerimfeest enzovoort. Elk hoofdstuk met een Nederlandse en de Joodse datum laat zich als een kort verhaal lezen. Pas aan het eind rijgen de dagen zich aan één en heeft de schrijver aan één hoofdstuk niet genoeg.

Door het lezen van Morie ontdek ik hoe gewoon het was dat er in Nederland voor de oorlog een Joodse gemeenschap was en wordt de angst voor wat de Joden is aangedaan invoelbaar. Juist door het leven te ontdekken door de ogen van Morie, een jongen, die zijn Joodse identiteit niet kan ontlopen. Hij wil zijn lot niet lijdzaam ondergaan, maar is nog maar vijftien…

Ik begrijp dat Arie Kok, dit verhaal heeft willen vertellen. De confrontatie met de woonplaats van je jeugd op de panelen van in Yad Vashem is indrukwekkend. Het besef dat het Joodse volk (met wie je door je christelijk geloof verbonden weet) niet veilig was, roept om een verantwoording. Maar de roman Morie laat bij mij geen onvergetelijke indruk achter. Sterker nog toen ik het boek uit had, kreeg ik een akelig gevoel, zou Morie zich herkennen in dit ‘waargebeurde’ verhaal?

Morie is genomineerd voor de Publieksprijs Christelijke Boek 2014. Dat was voor mij de aanleiding om het debuut van Arie de Kok te gaan lezen. Ook genomineerd zijn in dezelfde categorie fictie (uit Nederland) Retour Rantepao van Joke Verweerd en Waterval van Liesbeth Morren

Zou jij op Morie stemmen?

_______________________________

Mijn waardering: **

Morie – Arie Kok | Uitgever Mozaïek (2013) 

2 gedachten over “Morie”

  1. Ik heb Arie gehoord toen hij een lezing gaf over het ontstaan van dit boek. Ik heb het nog niet gelezen maar hij heeft me wel nieuwsgierig gemaakt,

Reacties zijn gesloten.