Boeken in sterren

Hoeveel sterren geef je een boek? Op de meeste recensiesites zie je sterren bij boeken staan. Vijf sterren voor een heel goed boek en één ster voor een slecht boek. Ik bekijk regelmatig hoeveel sterren een boek heeft. Het geeft op een vlugge manier weer hoe het boek scoort, of het de moeite waard is. Het betrouwbaarst is dat natuurlijk als er meerdere personen hun sterren geven aan een boek, zodat er een gemiddelde uitkomt, zoals bij goodreads of bol.com. Bij Boekenmening worden ook sterren verdeeld, meestal zijn die door de recensent gegeven.  Ik doe het dus al een paar jaar sterren uitdelen, maar ik vind het niet altijd even makkelijk.  Vooralsnog doe ik het ook op dit blog, maar ik twijfel of ik daarmee door moet gaan.  Tijd om mijn waardeoordeel tegen het licht te houden.

Voor wie geef ik sterren?

Als ik mijn waardering voor het boek geef, is dat in eerste plaats natuurlijk mijn eigen waardeoordeel over een boek. Anderen zijn vrij om daar anders over te denken Toch wil ik met mijn mening graag andere lezers overtuigen van de kwaliteit van het boek. Ik merk dat ik best kritisch ben omdat er zoveel boeken zijn en mensen steeds minder tijd hebben om een boek te lezen.  Een beetje idealisme kun je me wel verwijten, ik wil mijn liefde voor goede boeken doorgeven. Door mijn blog te volgen, kun je bepalen wat de moeite waard is in de boekwinkel of bibliotheek. Dus als ik eerlijk ben geef ik mijn sterren vooral voor de lezer. In geen geval wil ik met mijn sterren de schrijver of uitgever bedanken voor het feit dat ik een gratis recensie exemplaar heb gekregen (als dat al het geval zo zijn geweest).

Maar hoe bepaal ik hoeveel sterren een boek krijgt?

Een boek krijgt bij mij standaard 3 sterren. Laten we wel zijn, een boek moet goed zijn,  anders wordt het niet uitgeven. Het is een verhaal dat de moeite waard is, om mensen te boeien of om ze iets te leren. Maar dan komt het aan op overtuiging en daar kan een schrijver door zijn talent,  zijn woorden, het taalgebruik, stijl, de opbouw van zijn boek, de kracht van verbeelding zorgen dat ik als lezer geraakt wordt door wat ik lees. Drie sterren is oké, het zegt zoveel als dat ik begrijp dat een boek er is, maar het heeft het me niet overtuigd of geraakt. Er zijn heel wat nuances in die drie sterren, dat besef ik heel goed. Dat is ook de reden dat ik wil bloggen over een boek, in plaats van sterren uitdelen. Interessant is het pas als ik vier sterren geef, dan is het boven de middelmoot uitgestegen. Zo’n boek heeft mij geboeid vanaf de eerste bladzijde, heeft mij aan het denken gezet of gewoon verrast, wil ik nog een keer lezen. Daarbij heb ik ook mijn dilemma’s. Er zijn boeken die mij geboeid hebben, terwijl er van alles in zat wat God verboden heeft. Omgekeerd kan het dus ook dat een boek mij heeft teleurgesteld, dat het niet zijn redenen om uitgegeven te worden niet heeft waargemaakt. Een ster uitdelen zal ik niet doen, ik wil geen slechte boeken lezen, laat staan erover bloggen. Vijf sterren zijn de boeken zijn onmisbaar in mijn bibliotheek, mijn handboeken, maar ook boeken die mij zo enthousiast maken dat ik ze iedereen kan aanraden!

Samengevat:

Mijn waardering:

  1. * slecht
  2. ** teleurstellend
  3. *** goed
  4. **** boeiend, beter
  5. ***** fantastisch,  aanrader

Wat vind jij, moet ik sterren blijven uitdelen bij mijn boekencommentaar?

3 gedachten over “Boeken in sterren”

    1. Ik vermoed dat je wilt dat ik weer sterren aan boeken ga geven, omdat ik nu meestal achterwege laat. Op hebban en godreads doe ik dat nog steeds, dus als je mij daar volgt kun je nog steeds zien hoeveel sterren een boek waard zou zijn, maar eigenlijk voldoet dat systeem niet meer. Enne boeken met drie sterren zijn ook gewoon goed of leuk om te lezen!

Reacties zijn gesloten.