Waterval

9789058040831 watervalMagda is een veertiger, gelukkig getrouwd met een veehouder, moeder van drie kinderen. Haar leven vult zich met het zorgen voor de kinderen, het huishouden, de leesclub, haar hobby fotografie en het wekelijkse bezoekje aan haar ouders. Ze is een vrouw die we dagelijks tegenkomen, herkenbaar in het ophouden van de de schone schijn. Ze heeft haar ‘kunstje’ om de omgeving gerust te stellen met haar ‘glimlach’ terwijl ze rondloopt met de gevolgen van een jeugdtrauma. Terwijl ze ‘letterlijk’ het hoofd boven water houdt, komt haar leven in een stroomversnelling als haar ouders gaan verhuizen naar een aanleunwoning. Als enigste dochter helpt ze haar moeder met het inpakken van de verhuisdozen in haar geboortehuis en komen langzaam maar zeker allerlei herinneringen aan haar jeugd en met name aan die ene fatale dag boven drijven in flashbacks. Magda vindt een briefje in een envelop gericht aan ‘mijn allerliefste oogappel’ met daarin slechts twee regels ‘veel weten is veel begrijpen, veel begrijpen is veel vergeven’. Voor Magda is het begin naar een zoektocht naar wat er werkelijk is gebeurd in haar jeugd en hoe ze verder kan leven zonder het beklemmende gevoel van veroordeling en het diepe verlangen naar moederliefde.

Waterval is een typische christelijke roman; een leven waarmee de lezer zich kan identificeren met thema’s als veroordeling, vergeving en genade. Deze roman zal met name christelijke vrouwen aanspreken. Vooral het ophouden van ‘schone’ schijn, het mooier voordoen als je in werkelijkheid bent, is erg herkenbaar. Magda zelf is in dit boek de verteller.  Af en toe kreeg ik er de kriebels van; doe niet zo ‘nep’ om vervolgens te realiseren dat het gespeelde realiteit is. Het trauma, het overlijden van je zusje, is ingrijpend en zo kunnen we allemaal iets hebben, waarmee we worstelen. ‘Waterval’ zou een prima boek zijn om op de leesclub van Magda te bespreken. Er zijn zelfs gespreksvragen beschikbaar.

Waterval is genomineerd voor de Publieksprijs Christelijke Boek 2014 en volgens mij een goede kanshebber! Het was voor mij de aanleiding om het debuut van Liesbeth Morren te lezen. Ook genomineerd zijn in dezelfde categorie fictie (uit Nederland) Retour Rantepao van Joke Verweerd en Morie van Arie Kok.

Is ‘Waterval’ het soort roman wat je graag leest?

_______________________________

Mijn waardering: ***

Waterval – Liesbeth Morren | Uitgeverij Plateau (2013) 

4 gedachten over “Waterval”

  1. Het lijkt me een mooi boek. Maar toch zou ik het eerst reserveren bij de bieb en daarna pas beslissen of ik het wil kopen. Dank je wel voor je review.

Reacties zijn gesloten.