Langzaam ontluikt de liefde

Over een week begint de film10daagse, een evenement in de christelijke boekhandel om christelijke films te promoten.  Op zaterdagavond 5 april 2014, is er in de Westerbioscoop (in Rotterdam) tijdens de ladiesnight een marathonuitzending van ‘Love comes softly’ bekend van de gelijknamige serie van Janette Oke.

Band van de liefdePioniersromantiek. Een roman, die  ik voor de gelegenheid  geleend heb uit de bibliotheek. Het is niet helemaal duidelijk of de pioniers trekken van Oost naar West in Canada (de schrijfster is Canadese) of Amerika, maar dat maakt niet zoveel uit. Het decor blijft hetzelfde, een landschap tegen een bergketen met een beek, waar ze land bewerken, blokhutten en schuren bouwen en boeren. Buren zijn niet naast de deur en de stad is al helemaal ver weg.

In Love comes softly of te wel ‘Langzaam ontluikt de liefde’ (gelezen als deel 1 in de trilogie ‘Band van liefde’) begint het verhaal met een groot drama. De man van Marty is omgekomen, terwijl ze net op de plek waren aangekomen, waar ze een stuk land konden claimen en hun eigen boerderij zouden beginnen. Marty slaapt in een huifkar. Als haar man amper begraven is, heeft een van de grafdelvers de euvele moed om Marty ten huwelijk te vragen; een verstandshuwelijk dat wel. In een situatie als deze de beste optie. Hij is een godvrezende man en heeft een moeder nodig voor zijn kleine dochter en wat kan Marty anders? Omdat de winter eraan komt, is er geen karavaan meer, die teruggaat naar het oosten, om Marty bij haar familie te brengen. Voor ze het goed en wel beseft, is ze getrouwd en woont ze bij Clark Davis. Hoewel ze nog van alles moet leren om een goede huisvrouw te zijn, werkt ze keihard om maar niet aan haar verdriet te hoeven denken. De wintermaanden vliegen voorbij. Het zijn vooral beschrijvingen van huishoudelijke taferelen, de grote schoonmaak, naaien, wintervoorraad aanleggen, de slacht, voorbereidingen voor kerstfeest, een moeizame bevalling, de kraamvisite van de buren, (waarbij je voor het eerst wat meer van de andere pioniersvrouwen leert kennen), een brand en natuurlijk nog andere ellende voordat de liefde echt doorbreekt.

In het woord vooraf geeft Janette Oke aan dat de trek vanuit het Oosten naar het Westen een ingrijpend was voor zowel mannen als vrouwen. Volgens haar was er nog niet genoeg aandacht in de literatuur voor wat het voor de vrouwen betekenden. Met die woorden, had ik meer van het verhaal verwacht. De karakters maken weinig ontwikkeling door. Clark is wel een overdreven goede man. Er is weinig dialoog. Maar mondjes maat worden de ontluikende gevoelens tussen Clark en Marty beschreven. Dat had van mij best wat broeierige gemogen. Het is  een uiterst preutse roman. Het geloof van Clark speelt een belangrijke rol in het boek. Marty leert de God van Clark kennen, door het dagelijks gebed en Bijbellezen. Tegen de Pasen gelooft zij ook.

Er wordt slechts een metafoor gebruikt in deze simpele roman, die van een beek, waar van alles in komt, net zoals in een leven, goede en kwade tijden. ‘Toch neemt het leven gewoon zijn gang, geleidelijk baant het zich een weg en maakt het zijn last lichter.’ De moraal van het verhaal?  Hard werken, God vrezen en niet te veel passie. Het blijkt genoeg om heel veel fans te krijgen voor deze serie. Het boek is voor  het eerst verschenen in 1979 als het begin van een 8-delige serie over het gezinsleven van Marty en Clark Davis en hun kinderen. Alle delen en meer zijn verfilmd. De meeste fans ervaren de film als 10 keer beter. Ik denk dat de ladiesnight, een avondje sentimenteel genieten wordt zoals vroeger bij het Kleine Huis op de Prairie en de afleveringen van Dokter Queen.

Ben jij fan van de romans van Janette Oke of kijk je liever de film?

_________________________

Mijn waardering: **

Band van de liefde (trilogie) – Janette Oke |VBK media | ISBN: 9789059774995

3 gedachten over “Langzaam ontluikt de liefde”

Reacties zijn gesloten.