Boekendief, een bekentenis over leesexemplaren

Afbeelding

Nee deze post is nog geen recensie van het boek of de film. Ik ben nog maar net in het boek begonnen, wat ik afgelopen zaterdag heb gekocht van mijn verjaardagsgeld. Ik heb getwijfeld of ik de papieren editie van 15 euro of de eBook versie van nog geen 7 euro, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor een exemplaar wat ik lekker vast kan houden. Een goede gok want in de papieren versie komen de grappige illustraties en de verschillende vormen van typografie op de pagina’s beter tot zijn recht. Hoewel ik de boekendief dus niet persoonlijk ken, voel ik me wel een beetje met haar verwant. Ik wil ook heel graag boeken en het liefst zo goedkoop mogelijk, maar stelen? Hooguit heb ik mijn lezers nog niet eerlijk verteld hoe ik aan mijn boeken kom. Het is Lisanneleeft.nl die mij door haar blogpost over reclameregels voor bloggers heeft geïnspireerd om dat nu maar eens te doen.

Sinds 1 januari zijn er nieuwe reclameregels voor social media en met name voor online influencers en als blogger ben ik zo’n “beínvloeder”. Dat was ik ook al zonder blog. Maar jullie waarschijnlijk ook, want als je aan vrienden, familieleden vertelt welke boeken je onlangs hebt gelezen, is de kans groot dat zij dat boek van jou willen lenen, het ook gaan lezen of als je heel enthousiast bent, het gaan kopen voor zichzelf of aan anderen cadeau te doen.

Eerlijk is eerlijk, de laatste tijd zie ik in mijn omgeving meer exemplaren van Bid, Leef en Luister, dan voor het moment dat ik er mee in aanraking kwam. Door een facebookactie van de uitgever had ik Bid Leef en Luister, de adventtijd gewonnen. Yes een gratis exemplaar! Maar het boek was zo goed dat ik ook het standaardwerk kocht en daarover een blog schreef, het artikel in de kerkbode plaatste, mijn enthousiasme deelde op facebook, instagram en bij andere ontmoetingen. Ook heb ik vriendinnen enthousiast gekregen voor Fiela’s kind en andere boeken waarover ik geblogd heb.

waarschuwing verleiding tot lezen van boekenMisschien is het tijd om een extra banner op mijn weblog op te nemen: “Pas op, verleiding tot lezen of aankoop van boeken!”

Even terug naar Lisanne en de reclameregels voor bloggers:

“Maar wat nou als jouw favoriete blogger een product aanprijst? Schrijft hij/zij daar dan uit zichzelf over, of… is de blogger er stiekem voor betaald? Dat kun je niet ruiken. Soms is het wel duidelijk, maar lang niet altijd. Daarom is het noodzakelijk om altijd duidelijk te maken wanneer je ergens voor wordt betaald op je blog.”

Lisanne heeft het over gekregen producten of diensten, affiliate links (links waarbij de blogger per klik/of verkocht product vanaf die link een bepaald percentage krijgt) en advertorials. De laatste twee zijn op mijn blog (nog) niet van toepassing, maar met name over de gekregen producten, in dit geval leesexemplaren, heeft Lisanne me aan het denken gezet.

Hoe belangrijk is het dat ik vermeld in mijn recensie dat het om een leesexemplaar gaat, wat ik gratis heb gekregen? Tot nu toe heb ik dat nog niet expliciet gedaan. Op dit moment heb ik 21 recensies gepubliceerd, daarvan waren er slechts 3 leesexemplaren, die ik kreeg omdat ik (vrijwillig / onbetaald) recensent ben bij Boekenmening. Van ‘Lopen op het water’ bijvoorbeeld heb ik een recensie-exemplaar aangevraagd en gekregen. Nadat ik het uit had, vroeg een vriendin of ze het kon lenen. Toen heb ik alsnog mijn eigen exemplaar gekocht, want in het leesexemplaar stonden heel wat aantekeningen.

Eerlijk gezegd denk ik niet dat het mijn recensie beïnvloed of ik een boek van de uitgever heb gekregen of dat ik het zelf heb gekocht, dan wel geleend, heb gewonnen via een actie, of gekregen van een ander. Natuurlijk wordt ik blij als ik mag lezen, zonder dat ik heb betaald voor het boek, aan de andere kant doe ik er ook iets voor terug, namelijk recensie schrijven. Maar er zijn meer dingen die mij gelukkig maken als blogger, reacties van lezers en volgers, bezoekersaantallen, retweets, de olievlekwerking die je als influencer hebt.

De officiële boekenprijs wordt wel meegenomen in mijn mening over een boek. Of het de moeite waard is om aan te schaffen, de vijf sterren status. Veel boeken vind ik duur. Bestsellers bij christelijke uitgevers kosten rond de 20 euro of meer en lees je maar één keer.  Voor romans heb ik dat niet altijd over. Dan wacht ik  op een exemplaar uit de bibliotheek. Ik vind het leuk om zo actueel mogelijk te bloggen, maar niet tegen elke prijs en dus zijn leesexemplaren welkom.  Omgekeerd geldt voor uitgevers dat zij natuurlijk hun boek graag willen verkopen en zoals gezegd daar helpen bloggers bij. Hoewel het niet altijd betekent dat er meer boeken verkocht worden; ze kunnen ook worden geleend, maar in elk geval gelezen, of op een te lezen lijstje worden gezet. Wat de doorslag geeft om enthousiast te worden voor een boek, is toch vooral de klik tussen de blogger en het boek en het raakvlak wat het boek en de auteur vervolgens heeft met de lezer. In geval van leesexemplaren kan ik veel meer van die kliks doorgeven dan dat mijn eigen portemonnee toelaat. of ik moest al op een of andere manier verkocht zijn, wees dan maar gewaarschuwd J.

Ik ben zelf ook vatbaar voor wat andere boekenbloggers zeggen. Het is een leuk medium om boekentips, niet alleen nieuw verschenen, maar ook klassiekers uit te wisselen. zo kwam het door de recensies van Tessa Heijtmeijer en Marlieke dat ik uiteindelijk toch de boekendief kocht en dat alleen maar omdat alle exemplaren in de bibliotheek al uitgeleend zijn.

Wat vind jij moeten boekenbloggers melden hoe zij aan hun boeken komen?

3 gedachten over “Boekendief, een bekentenis over leesexemplaren”

    1. Apart, maar ik ben nog maar op blz 36. Ik ben wel benieuwd na de rest, maar afgelopen week voorrang gegeven aan andere boeken.

  1. Meestal vermeld ik in mijn bespreking subtiel hoe ik aan het boek kom. Op mijn site heb ik (misschien ten overvloede) nog de tekst staan dat het niet uitmaakt of ik een boek geleend, gekregen of gekocht heb: het is mijn eerlijke, persoonlijke mening (waarbij ik altijd kritisch en genuanceerd wil zijn).
    Ook van andere boekbloggers verwacht ik dat ze integer zijn. Ik heb het gevoel dat het bij de meiden die ik volg wel goed zit!

Reacties zijn gesloten.