Leesfragment ‘Dit leven’

20140418-152627.jpgVandaag gekregen van uitgever Brevier om te recenseren; ‘Dit leven’ van Karel Schoeman. Op haar sterfbed blikt een vrouw terug op haar leven en dat van een kleine kring mensen met wie ze samenleefde: haar moeder, haar vader, haar twee broers en het ene meisje dat ze beide beminden. Haar aarzelende herinneringen zijn een poging om het onrecht te begrijpen rond het verjagen van de kleurlingen en de geheimen te ontdekken achter de dood van haar broers. Het verhaal speelt zich af in het negentiende eeuwse Zuid-Afrika. De eerste indruk, een mooi stevig boek, ingebonden, het geeft extra gewicht aan de bekentenissen die ik ga lezen. De eerste zin: “Het nachtlichtje flakkert en dooft uit; ik lig wakker in het donker en hoor de regelmatige ademhaling van het slapende meisje op het ledikant aan het voeteneind van mijn bed. Het doet er niet toe, niets doet er nog toe, want het enige wat me resteert is wachten, en licht of donker doet er niet meer toe.” Wil je ook verder lezen? Het eerste hoofdstuk staat online bij de uitgever.

Eén gedachte over “Leesfragment ‘Dit leven’”

Reacties zijn gesloten.