De mazen van het net

De mazen van het net, gaf mij het gevoel alsof ik een Engelse detective zat te kijken.  David Mark ooit misdaadverslaggever, heeft een gave om met de juiste details een saaie havenstad als Hull tot een spannend decor te maken van het politiekorps regio Humberside, waar intriges in de lucht hangen.  Deze thriller is het debuut van David Mark, maar je proeft een voorgeschiedenis van een corrupt rechercheteam dat een half jaar geleden is opgedoekt en waar nu de aantrekkelijke Trish Pharaoh, als vrouw leiding moet geven.  Ten midden van dat alles staat rechercheur Aector McAvoy, een boom van een kerel met grote handen, die ondanks zijn intimiderend uiterlijk, verrassend onzeker is over zijn eigen politieoptreden. Hij heeft opvallend veel compassie met de mensen die hij ontmoet en sterke drang heeft voor gerechtigheid, maar vooral een groot hart voor zijn mooie mysterieuze  vrouw Roisin  en zoontje Finn.

wnm-34-9789026134395-0-Het verhaal begint in de donkere dagen voor kerst. McAvoy wacht samen met zijn zoon op een terras tot zijn vrouw terug komt, van het winkelen. Dan klinkt er vanuit de kerk tegenover hem een vreselijke gil. Agent MacAvoy bedenkt zich geen moment en rent naar de plaats delict en wordt zo overgelopen door de moordenaar met een bivakmuts. Later herinnert hij zich vooral de betraande blauwe ogen van de dader. Het slachtoffer is een meisje dat geadopteerd is uit Sierra Leone. McAvoy krijgt de kans niet om de zaak uit te zoeken. Eerst wordt hij weggestuurd om een vriendendienst te bewezen voor iemand in het politiebestuur; een condoleancebezoek brengen aan de zus van Fred Stein die op zee voor de kust van IJsland is omgekomen. Daarna wordt hij door zijn leidinggevende geparkeerd bij de telefoon.  Ondertussen valt er een nieuw slachtoffer tijdens een brandstichting.

citaat genade Shakespeare Dit alles zorgt er voor dat het verhaal een geweldige spanning krijgt, waar  verschillende moorden niets met elkaar te maken lijken te hebben, totdat McAvoy een ongenadig verband ziet. Het is juist die genade, de balans tussen goed en fout, het houden aan de regels, die voor mij een bijzondere dimensie aan deze thriller geeft. Dat begint al met de treffende woorden van Shakespeare en eindigt met een zin over het feit dat ‘Het Engelse woord voor genade komt van het Latijnse woord merx, voor koopwaar, een prijs die betaald moet worden.’

Ondertussen wordt er  gevloekt in de roman. De eerste keer dat ik de naam van Jezus als krachtterm tussen de woorden in zag staan, vond ik het volkomen ongepast en ik pakte mijn potlood om het door te strepen. Maar opvallend genoeg gebeurt het ook een keer in een gesprek tussen McAvoy en Spink, een oude rot in het vak, dat ik me realiseer dat het aanroepen van die naam echt een gebed is:

‘McAvoy, mijn jongen, zo werkt het niet. Ja zo zou het moeten werken. Jezus, wat zou het mooi zijn als de hele wereld je verontwaardiging zou delen. Als mensen niet konden eten of slapen of functioneren tot het evenwicht is hersteld en het kwaad is bestreden door een daad van goedheid, of fatsoen, of gerechtigheid, of hoe je het ook wilt noemen. Maar dat doen ze niet. Ze lezen iets vreselijks, schudden hun hoofd en zeggen hoe erg ze het wel niet is en dat wereld naar de haaien gaat, maar daarna zetten ze de televisie aan om naar Coronation Street te gaan kijken. Of ze gaan met de kinderen voetballen in de tuin. Of ze gaan naar de pub om een paar pinten te pakken. En ik weet dat het je misselijk maakt knul.’

Je voelt de morele worsteling van McAvoy, de hoofdpersoon die met zijn grote hart helemaal niet voldoet aan het stereotype van  een onverschrokken held. Eerder een gewone man.  In Engeland zijn al twee nieuwe avonturen van deze McAvoy verschenen, met die filosofische insteek. Dat maakt deze nieuwe thrillerserie van David Mark interessant, niet alleen voor liefhebbers van spannende boeken.

_______________________________________________________

Mijn waardering: *****

De Mazen van het Net – David Mark | De fontein (2014) ISBN 97890261343395

Eén gedachte over “De mazen van het net”

Reacties zijn gesloten.