Boekendief gaat zwerven

Op mijn commentaar over de Boekendief van Markus Zusak hebben jullie wel even moeten wachten. Ik heb dit boek in april gekocht, in mei (gedeeltelijk) gelezen en in juli ….. maar laat ik niet op de feiten vooruitlopen.

Feiten over de boekendief
~*~ Een dik boek met meer dan 550 pagina’s ~*~

Ik ben gestrand op bladzijde 150. De boekendief heeft dan al twee boeken gestolen. Ondertussen zijn er al heel wat verhaaltjes door de verteller van het boek ‘de dood’ in eigen persoon verteld. Hij verschuift zojuist het perspectief van Molching (de tijdelijke woonplaats van Liesel, alias de boekendief) naar Stuttgart om me te laten kennis maken met een Jood.

~*~ Boekendief een een ode aan de ouders van de schrijver ~*~

In het slot van het boek bedankt Markus Zusak hen voor de vele verhalen die ze verteld hebben. Ik ervaar de boekendief zelf als een bundeling van al die verhalen, voorvallen die gebeurd (kunnen) zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

~*~ Boekendief is verrassend maar niet boeiend genoeg ~*~

Natuurlijk is de verteller, het perspectief van de dood ongewoon. “Twee dagen lang deed ik gewoon mijn dagelijks werk. Ik reisde net als altijd de wereld rond en deponeerde zielen op de lopende band van de eeuwigheid”. De hoofdpersoon, Liesel, is verrassend, door haar aparte hobby om boeken te stelen. De indeling van de roman is verrassend, weliswaar in hoofdstukken, maar steeds met korte tussenkopjes, waarin wordt vermeld wat je kunt verwachten. Het probleem alleen voor mij is dat met alle die losse brokjes informatie, ik geen idee heb, waar dit naar toe gaat en de aparte stijl mij niet geboeid houdt.

~*~ Boekendief wordt getypeerd als een Young Adult roman ~*~

Boekendief - ZusakKortom geen volledige waardering voor de roman de Boekendief. Ik wilde zelfs zeggen ‘Hij kan me gestolen worden!’ Maar om lezers nu aan te zetten tot diefstal. Daarom was ik blij toen ik las over het fenomeen zwerfboekendag. Zondag 13 juli is er weer een. Boekenbezitters kunnen een of meerdere boeken los laten, zodat ze door andere boekenliefhebbers gevonden kunnen worden. Gewoon voor de fun heb ik het boek dat ik in april gekocht heb met mijn verjaardagsgeld geregistreerd bookcrossing te weten: BCID 744-12775380 Omdat ik toch een beetje nieuwsgierig blijf waar mijn boek naar toe zwerft….

Waar zal ik de zwerftocht van de Boekendief te laten beginnen?

2 gedachten over “Boekendief gaat zwerven”

  1. Leuk!! Ik ga De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea ergens in mijn woonplaats achterlaten, ben benieuwd!.

Reacties zijn gesloten.