De cirkel

Er circuleren al heel wat recensies over De Cirkel van Dave Eggers op internet, dus wat zou ik daar aan toe kunnen voegen? Alleen mijn eigen commentaar. Een Cirkelliefhebber begrijpt dat mijn informatie niet mag ontbreken op het wereldwijde web. Er zijn nog mensen die niets van de Cirkel weten. Het feit dat er een fascinerende roman is geschreven over wat er zou kunnen gebeuren met onze privacy als een informatietechnologiebedrijf als de Cirkel echt zou bestaan, een onderneming die verdacht veel lijkt op een combinatie van Apple, Google, Faceboek, Twitter, en dergelijke. De Cirkel is het bedrijf achter een aantal handige internettools, zoals het TruYou account, waarmee je met je ware identiteit online kunt betalen. Het zijn de bedenkers van SeeChange, een netwerk van superkleine camera’s, die overal geplaatst kunnen worden, zodat je op de hoogte bent van de situatie ter plekke. Het is een bedrijf waar allerlei jonge mensen hun ideeën kunnen delen en uitwerken. Alle technologische ontwikkelingen hebben op het eerste gezicht vooral een voordeel. Criminaliteit zou door meer informatie met elkaar te delen verdwijnen. Je kunt er haast niet op tegen zijn…de cirkelHet verhaal:

Mae Holland gaat bij de Cirkel werken op de klantenservice en zo kom je als lezer binnen in één van de meest fantastische bedrijven die er zijn. Mensen zijn er open en vriendelijk, alles is er mooi en prachtig, de feesten zijn behoorlijk decadent en de seksuele moraal is al net zo losbandig. Op het bureau van Mae staan twee schermen. Op het eerste scherm rollen er dagelijks vele vragen binnen die met een kleine verandering zo persoonlijk mogelijk moeten worden beantwoord. Met elke opgeloste zaak, stuurt Mae ook een feedback om te kijken hoe de Cirkel zijn klantenservice nog verder kan perfectioneren. Het resultaat wordt bij gehouden en zo ziet Mae, hoeveel zaken ze afrondt en wat haar score is. Er is een tweede scherm waarmee ze kan communiceren binnen het bedrijf. Als newbie scoort ze fantastisch, maar omdat ze zo opgaat in haar werk, vergeet ze helemaal haar sociale netwerk bij te houden. Dat kan niet in een bedrijf als de Cirkel en er komt een derde scherm, waarop ze haar acties kan delen op haar cirkelpagina, tings kan geven, smiles en frowns kan uitdelen enzovoort. Het bijwerken van haar sociale media kost wat uurtjes nachtwerk, maar uiteindelijk is haar rating in de Cirkel weer acceptabel. Het duurt niet lang of er is een volgend issue waar Mae in opgaat om haar diensten/informatie te delen met het bedrijf; een polsband, die preventief allerlei gegevens verzameld over haar gezondheid, een interface met enquêtes. Totdat ze uiteindelijk transparant gaat, wat wil zeggen dat ze een camera bij zich draagt, die alles vastlegt wat ze doet en zegt….

Mijn commentaar:

mijn aantekeningen bij de cirkelIk heb de cirkel enigszins met verbijstering gelezen, geschrokken van de manipulatieve manier van communiceren binnen de Cirkel. Het is alsof de schrijver voortdurend stellingen poneert, waar je als lezer door geprikkeld wordt. Informatie, het delen daarvan, hoe, waar en voor wie, zijn zo belangrijk dat je er wel over moet nadenken. Daarnaast was de Cirkel echt een pageturner, hoewel de apocalyptisch verhaallijn enigszins voorspelbaar is en de karakters erg vlak, is er genoeg actie die het boek los van de stellingen boeiend maakt. Mae was bijna een karikatuur; een naïeve vrouw, die haar bevestiging vindt in de scores op haar tijdlijn en bestaat omdat ze informatie deelt. Haar grootste angst wordt veroorzaakt door onwetendheid. Aan de andere kant realiseer ik me dat ik zelf ook razend nieuwsgierig ben en daarom social media als facebook, twitter, instagram erg leuk vind en op een enigszins naïeve manier gebruik. De google zoekmachine, ik zou niet meer zonder kunnen. Daardoor is het onderwerp van de Cirkel zo ingewikkeld. We kunnen goede dingen doen met het online delen van informatie. We hebben er gemak van, maar ondertussen ontstaat er een sociale druk, kan het tegen je gebruikt worden, je privacy schaden of nog veel meer kwaad aanrichten dan je voor mogelijk houdt.

Mijn waardering: ****

De Cirkel – Dave Eggers | Uitgeverij Lebowski

2 gedachten over “De cirkel”

Reacties zijn gesloten.