Voor jou uit de VakantieBieb

voorjouAdembenemend, dat is wat ik in een woord kan zeggen over deze roman van Jojo Moyes. Zaterdagavond had ik even geen zin in een pittig waargebeurd verhaal zoals dat van Jane en het begin van de boekenapotheek aan de Seine was niet direct overtuigend. Gelukkig heb ik deze zomer toegang tot de VakantieBieb en tussen de planken stond ook de bestseller Voor Jou, een chicklit, waarvan ik bij Annelies (Boekboetiek) onlangs nog gelezen had dat dit het mooiste boek van 2013 was. Het leuke is dat ik deze leeservaring met iedereen kan delen, want ook jullie lezers hebben toegang tot de vakantiebieb. Je hoeft geen lid te zijn, alleen te registeren met een e-mailadres en dan heb je keuze uit verschillende romans, thrillers, reisgidsen, kinderboeken en tijdschriften! Een geweldige kans om ook van ‘Voor jou’ te genieten. Mocht je geen e-boek willen lezen, dan is het andere goede nieuws dat de uitgever onlangs een midprice editie heeft uitgebracht voor 10 euro. 

De roman neemt je mee naar een klein stadje ergens in Engeland met een kasteel. Louisa Clark, 26 jaar, heeft daar al heel haar leven gewoond, bij haar ouders, en gewerkt bij een broodjeszaak. Nu is ze werkeloos. Will Traynor, 35 jaar, woont noodgedwongen in hetzelfde stadje, gekluisterd aan zijn rolstoel. Twee jaar eerder heeft hij bij een ongeluk een ernstige dwarslaesie opgelopen, waarbij hij vanaf zijn nek verlamd is en dat was voor hem het einde van een fantastisch bruisend leven. Hij was een succesvol zakenman en leefde zich uit in allerlei actieve vakanties. Zijn ouders zoeken een persoonlijk verzorger voor hem en Louisa krijgt die baan voor een half jaar. In die zes maanden probeert ze Will ervan te overtuigen dat het leven nog steeds de moeite waard kan zijn. Will op zijn beurt probeert Louisa zo ver te krijgen dat ze haar vleugels uit zal slaan en het leven gaat ontdekken, omdat de wereld groter is dan het kleine Engelse stadje.

Er ligt een ongelofelijke spanning in het verhaal; mag iemand zelf zijn levenslot bepalen? Wat kan liefde bereiken? Daar zijn geen standaard antwoorden op te geven. Jojo Moyes heeft het aangedurfd om zo’n controversieel thema uit te werken in een ontroerend liefdesverhaal, gedoseerd met humor wat haar karakters levensecht maakt, maar helaas ook met vloeken. Bijzonder ook hoe ze de klassenverschillen heeft verwerkt. Het verhaal lijkt daardoor heel erg op dat van de Franse film Intouchables, Als je dat mooi vond, laat dit boek je zeker niet onberoerd.

Mijn waardering: ****

Voor Jou – Jojo Moyes | Uitgeverij De Fontein

tot 31 augustus gratis te lezen via de vakantiebieb

PS mijn waardering voor de VakantieBieb: ****

Ik vind de VakantieBieb een geweldig toegankelijke app. Het is net als bij de echte bibliotheek, er is veel wat ik niet wil lezen, maar toch is er altijd wel wat te vinden. Wat ik ontzettend leuk vind, is dat ik het lettertype van het boek kon aanpassen, wel vijf verschillende mogelijkheden, zelfs dyslexie en nog wat andere aanpassingen voor de bladspiegel. Wat wel jammer vond is dat alleen aangegeven werd hoeveel bladzijden ik nog te gaan had ik het hoofdstuk, daardoor zag ik niet hoever ik al opschoot ik het ‘hele’ boek (tenzij je had onthouden uit hoeveel hoofdstukken het boek bestond.) Verder kon ik niet zoals ik gewend ben in mijn eigen ebooks, bladwijzers aanmaken, maar tja daarom is het ook een boek van de bibliotheek 😉

3 gedachten over “Voor jou uit de VakantieBieb”

  1. Fantastisch initiatief, ik ben zelf begonnen in Toen ik je zag van Isa Hoes. Wel een zwaar boek, maar leest makkelijk weg. Ga deze ook nog wel lezen van de zomer

  2. Fantastische app!! Ik ben begonnen aan Toen ik je zag van Isa Hoes. Wel een zwaar thema, maar leest makkelijk weg. Ga deze ook nog lezen van de zomer, bedankt voor de review!

Reacties zijn gesloten.