Augustus Klassieke literatuurmaand

Mijn zomerleesuitdaging voor de maand juli heb ik gehaald. Dan is het nu tijd om de boekenlijst voor de maand augustus bekend te maken.  Sandra, van Sandra schrijft en leest loopt al weken met dit plan; de maand augustus wordt de klassieke literatuur maand. De boeken van de boeklijst van vroeger of andere klassiekers die steeds maar weer geciteerd worden. Toen ik dat zag, dacht dan wordt dat het moment om de Tornado van B.J. Nijnenhuis maar weer eens te lezen. Ik heb het boek op aanraden van een vriendin ooit gelezen. In 2011 is het opnieuw uitgegeven in de serie christelijke klassiekers. Ik heb het boek toen gekocht, maar tja vanwege de zware thematiek, de lange zinnen, het ouderwets taalgebruik blijft het maar op de nog te lezen stapel liggen. Dat terwijl mijn vriend Louis Krüger me al eens heeft gevraagd om de hele CLO lijst (opnieuw) te lezen en te recenseren. Die lijst bestaat uit 15 romans die representatief zijn voor de christelijke literatuur in Nederland. Hij is samengesteld in 2011 toen het Christelijk Literair Overleg 15 jaar bestond.  In augustus ga ik daar een dus een begin mee maken.  Andere klassiekers die ik opnieuw wil lezen zijn; de Uitverkoren van Chaim Potok. Dit omdat deze roman Lynn Austin heeft geïnspireerd om zelf christelijke romans te schrijven.  Verder liggen klaar op de stapel Niels Lyhne, van de Deen Jacobsen, Sil de Strandjutter om het een beetje licht te houden en in vakantiestemming te blijven en tot slot Een plaats in Afrika, hoewel origineel in het Engels verschenen, is dat een mooie stap naar de Zuid-Afrikaanse literatuur, waar ik in september extra aandacht aan zal besteden.  Meer informatie over de boeken die ik heb uitgekozen:

de_tornado_isbn_9789043504768_1_1388618811De Tornado – B.J. Nijenhuis

Vergy Maulveau arriveert in een dorpje om een grote boerenhoeve te bezichtigen. Er gaan geruchten dat het spookt op ‘de pesthoeve’, maar Maulveau slaat alle waarschuwingen in de wind en koopt de in verval geraakte boerderij. Hij neemt personeel aan, maakt kennis met de dorpsdominee, ontmaskert het ‘spook’ en brengt de boerderij tot bloei. Maar dan ontvouwt het drama zich. De drie hoofdpersonen in deze psychologische roman – de landeigenaar, de dominee en een jonge vrouw met een krankzinnige broer – hebben ieder afzonderlijk een verschrikkelijke gebeurtenis meegemaakt. Die ervaringen stellen hen voor grote vragen over lijden, schuld en geloof. Hun levens raken met elkaar verweven en langzamerhand ontdekken ze elkaars verleden. Met de nadering van een tornado lijkt zich opnieuw een ramp te voltrekken.

uitverkorenen -potokDe Uitverkorenen – Chaim Potok

Danny Saunders en Reuven Malter groeien in de jaren veertig van de vorige eeuw op in een gemeenschap van chassidische joden in New York. Danny is orthodox opgevoed en voorbestemd zijn vader op te volgen als rabbijn. Het milieu waarin zijn vriend Reuven opgroeit, is veel moderner. Steeds meer wordt Danny tot deze vrijzinnige wereld aangetrokken. Het is aan zijn vader, rabbijn Saunders, zijn zoon de juiste keuze te laten maken.

Niels Lyhne – J.P Jacobsen

niels lyhneNiels Lyhne is een jongen uit een gegoed plattelandsmilieu. Zijn vader leert hem rekening te houden met de harde wetten van de werkelijkheid, zijn moeder leert hem de waarde van de verbeelding kennen. Zo groeit hij op in een eenzaam verlangen naar het onbereikbare.
Als jonge volwassene leidt hij een keurig leven, maar droomt ondertussen van een groots en meeslepend kunstenaarsbestaan. Hij zweert het geloof af, schrijft gedichten, zoekt heil en heul in vergeefse liefdes, trouwt ten slotte en krijgt een kind – waarna hij alles kwijtraakt en beseft dat het ‘thuis’ dat hij overal heeft gezocht, onvindbaar is gebleken.

sil_de_strandjutter_isbn_9789043514088_1_1404726502Sil de Strandjutter – Cor de Bruijn

Terschelling rond 1900. Sil Droeviger woont met zijn vrouw Jaakje en zijn zonen Jelle en Wietse in een simpele boerderij en leeft een pover leven. Wanneer zijn vrouw een dood meisje baart, weten Jaakje en Sil dat ze nooit meer een kind zullen krijgen. Maar tijdens een zware storm weet Sil een jong meisje te redden terwijl de moeder verdrinkt. Sil neemt het kind mee naar huis en besluit het samen met Jaakje op te voeden al was het zijn eigen dochter. Hij noemt haar dan ook naar zijn overleden kindje, Lobke.

De komst van Lobke leidt tot grote onrust bij de gemeenschap. Maar ook binnen het gezin zorgt de opgroeiende Lobke voor de nodige emoties…

Een plaats in Afrika – Olive Schreiner

9789057590412_VRK

De roman speelt zich af in de Karoo, de halfwoestijn in de Kaapprovincie. De twee nichtjes Em en Lyndall wonen op een afgelegen Afrikaner boerderij. Em is gewoontjes, tevreden, een geboren huisvrouw; Lyndall is slim, rusteloos en verdoemd. Hun kindertijd wordt verstoord door een potsierlijke Ier die zijn invloed laat gelden over de hardvochtige tante Sannie, ems stiefmoeder. De afloop van dit verhaal over een schrijnende jeugd in Afrika is tragisch en onvermijdelijk.

Welke klassiekers zou jij (nog eens) willen lezen?

3 gedachten over “Augustus Klassieke literatuurmaand”

  1. Wow wat een mooie en goede keuzes zeg en leuk dat je een artikel over Augustus klassieke literatuur maand hebt gemaakt Antoinette.

    Ik heb de link naar de CLO lijst opgeslagen, daar ga ik in de toekomst zeker iets van lezen.

  2. Ooooh ‘Sil, de strandjutter’, wat kon ik daar van genieten! Misschien geen hoogstaande literatuur, maar meeslepend is het wel. En je gaat van Skylge houden!

Reacties zijn gesloten.