Verboden voor ouders – Berlijn

9789401418591Het is vakantie en wij weten dan altijd wel op een leuke manier werk en leren, reizen en lezen te combineren. Afgelopen weekend zijn wij met onze jongens op stedentrip geweest in Berlijn en dat was leuk. Leuker dan verwacht en dat kwam omdat we een lonely planet editie hebben gekocht voor onze zoon.  Verboden voor ouders – Berlijn, Dit rode boekje met een supervergrootglas op de voorkant is geen reisgids, maar zit wel boordevol leuke weetjes over Berlijn. Er zijn 44 thema’s, variërend van weg met de muur, grimmige verhalen, geheimen en spionnen, gestolen standbeelden, ampelman, het zal me worst wezen, Berlijns beste brein, Nefertiti, tot voetbalnieuws. Er is geen logische volgorde in de onderwerpen. Het begint wel met het belangrijkste de val van de muur en dit thema komt in een aantal variaties  nog  terug. Maar de Tweede Wereldoorlog, belangrijke personen, bezienswaardigheden, cultuur, actuele thema’s zoals eco-mode worden steeds afgewisseld. De informatie wordt in verschillende blokjes gegeven met veel foto’s, afbeeldingen, korte bijschriften, stripwolkjes en andere grapjes. Kortom een leuke, gevarieerde lay-out. Wij als ouders hadden geluk dat onze zoon wel erg nieuwsgierig is, maar lezen lastig vindt. Elke keer zocht hij een ander onderwerp uit en duwde hij ons de dubbele pagina onder de neus zodat we het konden voorlezen. Zo hebben wij ook stiekem veel geleerd over Berlijn, bijvoorbeeld dat Ber in Berlijn niet verwijst naar beer. Dat er meer wasberen in de stad rondlopen dan op het platteland, dat een concert van Bruce Springsteen bijna de muur deed vallen en dat de befaamde döner kebab in China wordt verkocht als Duitse snack.

Bij elk onderwerp is een link voor meer informatie, filmpjes, foto’s of geluidsfragmenten. Erg leuk natuurlijk, maar het was wel handiger geweest als de jeugdige lezers de uitgebreide links gewoon konden scannen. Verder is het me opgevallen dat er op een paar keer cijfers van jaartallen zijn verwisseld. Zo staat er bijvoorbeeld bij ‘dit is geen donut’: “In 1936, twee jaar nadat de muur werd opgetrokken”, over het bezoek van John F. Kennedy. Dit moet natuurlijk 1963 zijn.

Het boekje wil geen reisgids zijn, maar wij vinden het toch een gemiste kans dat er geen plattegrond van Berlijn in staat. Zo kunnen kinderen op de kaart terug vinden waar in Berlijn het verhaal zich afspeelt. Zoals onze zoon opmerkte ‘Er staat lang niet alles in!’

Andere bestemmingen in deze reeks zijn: Barcelona, London, Parijs, Rome, New York USA, Groot Britannie, Australie, China, Zuid-Amerika, Afrika en Azië.   Als we weer met onze jongens op pad gaan, weten we in elk geval wat er in de reisbagage moet zitten! Aanrader voor jonge ontdekkingsreizigers.

_____________________________

Onze waardering: *****

Verboden voor ouders: Berlijn,  alles wat je altijd al wilde weten Uitgever Lannoo (2014) 96 blz. € 14,99

Ook nieuwsgierig? Kijk op de website bij de uitgever en je kunt het boek inkijken.

2 gedachten over “Verboden voor ouders – Berlijn”

  1. Wat leuk, een kinder reisgids?!! Jammer dat er inderdaad geen plattegrond bij zit, dat hoort bij een reisgids. Leuke recensie zo met een persoonlijk tintje.

  2. Bedankt Sandra voor het compliment!
    Mijn moeder (Nellie) had ook een leuke reactie geschreven, maar ik krijg hem niet verplaatst onder deze post, dus citeer ik haar maar:
    “Erg leuk zoals jij het op schrijft en dat jullie daar door de jongens zo’n brede interesse bij brengt dat kinderen een stedentrip leuk gaan vinden. Zou ook leuk zijn als er zo iets was voor NL, niet iedere kind heeft een varende vader”

Reacties zijn gesloten.