De lantaarnzwaaier

De Lantaarnzwaaier - Sophia FourieIn de negentiende eeuw strandden er zeilschepen aan de grillige zuidkust van Afrika. Door vuren en lichten van lantaarnzwaaiers werden zeelui misleid en konden de plaatselijke boeren op het strand gaan jutten. In deze uithoek van Zuid-Afrika, tussen Gansbaai en Kaap Agulas, toentertijd meer dan 12 dagreizen van Kaapstad, was hout nauwelijks verkrijgbaar en  de zeilen werden gebruikt om kleding van te maken. Andere kostbaarheden waren een mooie aanvulling op het inkomen van de boerderij.  Sophia Fourie gebruikt dit historische decor voor het  romantische verhaal van Sophie Lourens.

Inhoud

Sophie is net zestien geworden als het verhaal begint. Ze woont met haar vader en moeder op de boerderij Hagelkraal, maar ondervindt weinig liefde haar ouders. Ma Siena, de zwarte hulp in de keuken en haar man Jacob koesteren haar als een bloedeigen dochter. Koppige Sophie weigert nog langer mee te werken als lantaarnzwaaier,  wat haar relatie met haar vader nog meer onder druk zet. Op een nacht wordt ze geroepen om een drenkeling te verzorgen. De bewusteloze kapitein maakt in haar een vuur wakker wat ze nog niet eerder heeft gevoeld. Met het ontluiken van haar liefdesleven, komen stukje bij beetje meer geheimen van de familie boven tafel en ontdekt Sophie dat ze haar hart niet kan volgen.

Het is een verleidelijk verhaal, wat blijft boeien. Met slechts weinig karakters zorgt Sophia Fourie voor verrassende plotwendingen. Tegen de achtergrond van een streng gelovige boerengemeenschap, waar met name het ‘eer uw vader en uw moeder’ vooral bedoeld is om het bezit van de familie veilig te stellen, wordt Sophie neergezet met een sterk verlangen naar zelfstandigheid. Hoewel haar leven drastisch overhoop wordt gegooid, is het geen zware psychologische kost, maar een lekkerleesboek. Tussen de regels door ontdek je het standsverschil tussen de rassen.  Sophia Fourie weet de sfeer van het desolate landschap van het Strandveld treffend met woorden te schetsen.  Als je een liefhebber bent van historische romans die zich afspelen in Zuid-Afrika, zul je van deze roman genieten!

De Lantaarnzwaaier – Sophia Fourie | Uitgeverij Mozaïek (2014)

Ik bedank de uitgever voor het leesexemplaar.