Mees Kees boekenactie

Hoe overleef ik de kinderboekenweek zonder iets nieuws te kopen?* Met Mees Kees! Het tankstation bij mij in de buurt heeft sinds begin van het schooljaar de allerleukste actie die er bestaat; namelijk bij elke tankbeurt van minimaal 10 liter, krijg je een sticker en bij twee stickers mag je een boek uitkiezen. Nu waren we al ver met onze verzameling in september (eerlijk is eerlijk ik gooide niet elke keer mijn tank in één keer vol), maar volgens mij valt benzine onder de noodzakelijkheden die je toch mag aanschaffen in oktober en dus kunnen ook jullie aan nieuwe, ‘gratis’ kinderboeken komen bij de Total.

De Mees Kees boeken zijn bij mijn jongens een regelrechte hit, ze herkennen veel van wat er in de klas gebeurd. Ze hebben de films gezien, maar aan de boeken beleven ze ook veel plezier. Voor wie Mees Kees nog niet kent. Mirjam Oldenhave heeft met hem de ideale schoolmeester gemaakt, waarvan je hoopt dat hij ook jouw kind les zal geven. Hij is eigenlijk nog stagair en moet nog veel leren en wordt daarbij geholpen door de kinderen in groep 6b. De klas van Tobias, de jongen die in de boeken van Mees Kees over zijn schoolavonturen verteld. Ook al zo’n ideaal wat je elk kind gunt, groep 6b heeft ‘slechts’ 18 kinderen. Toch een pittig klasje, want met die 18 kinderen heb je wel zo’n beetje alle typetjes die je op een school tegen kunt komen bij elkaar; de hoogvlieger, een meisje met ADHD, een jongen met dyslexie, de grappenmaker, de vechtersbaas, enzovoort. Tobias staat er een beetje alleen voor in het leven. Zijn vader bestaat niet meer en zijn moeder is  depressief sinds het overlijden van haar man. Mees Kees is voor Tobias dus een echte held. Alles wat er tijdens een schooljaar aan bod komt wordt door Tobias verteld en dat is ondertussen alweer genoeg voor negen boeken.

Bij de actie van de Total, zitten drie boeken en twee luisterboeken en een doeboek. De luisterboeken worden voorgelezen door Mirjam Oldenhave en zij brengt daarbij de klas echt tot leven. De cd’s zijn ondertussen al tig keer gedraaid tijdens de autoritten naar school en naar de rugbytraining. Tijdens een rit naar school, op de dag dat er een toets voor geschiedenis over tijd gemaakt moest worden, luisterden we naar de rekenles van Mees Kees. Hij verzint een quiz tussen de jongens en de meisjes over uren, maanden, seizoenen enzovoort, superspannend natuurlijk en toch even de goede antwoorden voor de toets gerepeteerd. Dan is het toch echt eventjes alsof Mees Kees zelf bijles geeft. 😉

*Mijn oktoberuitdaging is niets nieuws te kopen