Het is de eerste maandag van de maand

vdi9789029594387Nog een paar minuten en het luchtalarm gaat. Het is de eerste maandag van november en de vriendin van Boris heeft een paar uur eerder een punt achter hun relatie gezet. Hij loopt honderd passen naar het huis van zijn vader en nadat hij hem met een smoesje om een boodschap heeft weggestuurd, kan hij alle ongeschreven regels uitvoeren voordat het geluid van de sirenes klinkt.

Boris Sonette, is dertig jaar, heeft last van een dwangstoornis, bepaalde tics, een ritueel voor de eerste maandag  van de maand, alleen bij een even aantal iets doen, bepaalde gedachten herhalen om zo het noodlot af te wenden. Hij heeft het zijn vriendin nooit verteld, “Bovendien had ik al lang geleden een acteertalent ontwikkeld waardoor niemand erachter hoefde te komen waar ik in mijn hoofd allemaal mee bezig was – ook zij niet.” Maar dat was juist de reden voor Sara waarom de relatie over moet zijn. Als zijn relatie verbroken is trekt hij in bij zijn vader.

Nico Sonette heeft hem alleen opgevoed. De liefde van zijn leven is gestorven, toen ze het leven gaf aan hun zoon. De zinnen die het leven van Nico samenvatten, zijn voor mij de kern van het boek:

Ik kan je niet vertellen wat er in de paar uur daarna gebeurde, omdat ik het zelf niet meer weet. Ik had een zoon en was mijn vrouw kwijt. Ik stond naast het bed met mijn zoon in mijn armen. Ik was alleen, maar ook weer niet, omdat het nieuwste mensje van de wereld in mijn armen lag, en het was alsof mijn reden om te leven was weggenomen en tegelijkertijd was ingeruild voor een hele nieuwe reden, iemand voor wie ik mijn leven zou geven zoals zij net gedaan had en het was het vreemdste gevoel dat je je kunt voorstellen. (blz. 39)

Nico neemt Boris mee naar Praag, om er even tussen uit te zijn. Langzaam maar zeker komen vader en zoon steeds dichter bij elkaar.

In de roman wisselt de verteller tussen vader en zoon. Soms beschrijven ze allebei dezelfde scene, vanuit hun eigen perspectief of herinneringen. Het is echt een boek voor de maand november. Heerlijk Nederlands ook; wintertijd is net ingegaan, Sint Maarten komt voorbij, Zwart Piet discussie, jongelui die een joint roken, bevroren bovenleiding, die zorgt voor vertraging op het spoor en dergelijke.

Meesterlijke zet

Er is iets geks met het boek. Ik voel me een ‘voyeur’ omdat voor mij als lezer duidelijk wordt wat zich afspeelt in het hoofd van Boris, terwijl Sara het zo graag wil weten. Hoewel ik weet niet precies waar Boris zit met zijn gedachten. Alles wordt in de verleden tijd verteld. Zo ontdek ik hoe Boris Sara heeft ontmoet tijdens een muziekfestival en hoe hun relatie begon. Maar terwijl hij zijn herinneringen ophaalt, zijn daartussen ook gedachtes die door zijn hoofd gaan op het moment dat het uit is, op die bewuste eerste maandag van november. Ook als Boris met zijn vader in Praag is, gaan de zinnen moeiteloos over de tijd die hij samen met Sara in Praag was. Het is verwarrend. Of is het juist een meesterlijke zet van Peter Zantingh als schrijver? Eigenlijk is het precies zoals het menselijk brein werkt.  Dat maakt het interessant en leuk om te lezen en herlezen, alsof het een soort puzzel is. Dat gevoel wordt versterkt omdat regelmatig zinnen met dezelfde strekking voorbij komen. Ik heb zelfs woorden van een zin nageteld, maar zo extreem is het verhaal van de eerste maandag van de maand niet, of toch?

Het is een boek wat ik moest lezen. Het past in het rijtje Boy (moeder-zoon), Op zee (vader-dochter), De weg naar zee (moeder-dochter). Eigenlijk vind ik het in dit rijtje van ouder-kind relaties wat ik dit jaar gelezen heb, één van de betere omdat het met vallen en opstaan laat zien wat een ouder voor een kind overheeft, zelfs al is dat kind volwassen.

Mijn waardering ****

De eerste maandag van de maand – Peter Zantingh  | Arbeiderspers 2014 161 blz. ISBN 9789029594387

Disclaimer: De uitgever heeft de digitale versie van dit boek gratis aangeboden toen het luchtalarm klonk op 1 september 2014. Een originele actie waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt.