Book Detectives: van Rietschoten

final_paper_rechthoekig_2Toen boekenbloggers Tessa en Jenny een paar weken de Bookdetectives introduceerden om daarmee de boekhandels in elke stad in Nederland op de kaart te zetten, zodat we voortaan daar onze boeken kopen in plaats van via internet, was ik direct enthousiast. Tja nog een motief  om lekker rond te neuzen in mijn favoriete boekwinkel.

De ingang naar Boekhandel van Rietschoten op Keizerswaard
De ingang naar Boekhandel van Rietschoten op Keizerswaard

Ik koop mijn boeken voor 90 procent bij van Rietschoten, een winkel op loopafstand van mijn huis, in het winkelcentrum Keizerswaard. Niet echt een prachtige pand, maar hoe langer ik er over nadenk, soms gewoon een verlengstuk van mijn huiskamer. Want wat ik al surfend bij boekbloggers  en andere literatuursites ontdek en graag wil lezen bestel ik bij hen. Dat kan natuurlijk ook via internet, maar ik vind het prima om de boekwinkel even binnen te stappen als ik toch op het winkelcentrum ben voor mijn boodschappen. Goed soms kan ik het niet gelijk meenemen en dan heb ik het gewenste boek misschien niet de volgende dag in huis, maar als ik het in handen heb, zit er wel een mooi papiertje om. Tot die tijd heb ik meestal toch wel genoeg te lezen. Het laatste boek wat ik zo bij van Rietschoten gekocht heb (dan laten we de sinterklaascadeautjes van afgelopen week even buiten beschouwing) was Hier blijf ik van Sanneke van Hassel. Deze aparte verhalenbundel met foto’s van de kracht van Rotterdam lag niet meer in de winkel toen ik eindelijk mocht gaan shoppen omdat oktober voorbij was. Wat een geruststelling voor van Rietschoten:  “Hier blijf ik nog wel boeken kopen” 😉 (De nieuwe bestelling is alweer geplaatst.)

Als het gaat om boeken die je cadeau wil geven, heeft van Rietschoten genoeg keus; bestsellers, populaire romans, thrillers, prentenboeken, dagboeken, speciale uitgaven van Rotterdam, bij van Rietschoten is er echt voor elk wat wils. Bovendien helpt het team graag (en alles kan besteld worden).

de eerste tafel bij binnenkomst; nieuwe boeken
de eerste tafel bij binnenkomst; nieuwe boeken
Bewijsstuk A: op de tafel liggen algemene en christelijke romans naast elkaar
Bewijsstuk A: op de tafel liggen algemene en christelijke romans naast elkaar

Van Rietschoten heeft veel, de boekenkasten reiken tot het plafond, echt zoals je ze zelf thuis ook zou willen hebben, (misschien iets minder vol). Bij binnenkomst is daar natuurlijk gelijk de tafel met het nieuwste van het nieuwste. Altijd goed om even te checken of ik niets gemist heb op het wereldwijdeweb en meestal is dat wel zo: Zo zag ik witte vleugels, zwarte vleugels eerder in de winkel dan online. Wat moet je zonder de boekhandelaar als het gaat om het ontdekken wat de moeite waard is?  De tafel laat gelijk al zien waarom ik me zo thuis voel bij van Rietschoten want de toppers van CPNB (algemene boeken) liggen gebroederlijk naast die van het BCB (christelijke boeken).

Bij van Rietschoten hebben ze veel, het ligt voor het oprapen
Bij van Rietschoten hebben ze veel, het ligt voor het oprapen

Voor een snelle keus, liggen de boeken voor het grijpen op de lage kasten, gesorteerd naar genre; thrillers, kinderboeken en achterin de christelijke boeken, voor dagelijks gebruik, bijbelstudie of om cadeau te doen.

volle boekenkasten tot het plafond
volle boekenkasten tot het plafond

Langs de wanden kun je speuren naar diverse titels uit de literatuur of iets uitzoeken om te lezen als ontspanning; een mooie mix van lekkerleesboeken, thrillers en romans. Daarna is de wand voor de jeugd. Nog verder naar achteren staat de non-fictie, inclusief  de populaire kookboeken en reisgidsen. De achterwand is voor godsdienst. Eigenlijk ook al zo’n kast om van te dromen, een grote collectie kinderbijbels, bijbelstudieboeken en dergelijke. Er is een klein schap met christelijke cd’s en dvd’s en kaarten. Misschien is die voorraad niet zo uitgebreid als de standaard christelijke boekwinkel, maar ik kom toch vooral voor boeken en juist de mix met overige literatuur en non-fictie maakt dat ik er wel zou kunnen wonen. Ik wil dat deze boekwinkel op loopafstand blijft!

Ontmoeting met Lisette van de Heg foto: van Rietenschoten
Ontmoeting met Lisette van de Heg foto: van Rietenschoten

Ook omdat Gert-Jan van Rietschoten en zijn vader regelmatig leuke boekenfeestjes organiseren in hun winkel. Zo heb ik al kunnen luisteren naar Joke Verweerd en Lisette van de Heg. Zo’n buurtwinkel heeft nog een voordeel, je komt er regelmatig mensen tegen die kent en met wie je boekentips kunt uitwisselen. Zeg nou zelf alleen al daarom wil je toch wel twee keer naar de winkel lopen voor hetzelfde boek?

Eindoordeel 

  • Deze boekwinkel is geschikt voor iedereen die graag leest
  • Beoordelingspunten die van Rietschoten krijgt zijn: 8, mooie mix van christelijke en andere populaire boeken, gezellig, gastvrij en goede service.

Van Rietschoten 

Ook op pad als Book Detective? Lees hier hoe je mee kunt doen!

7 gedachten over “Book Detectives: van Rietschoten”

Reacties zijn gesloten.