Mijn boekenbiografie een leven in 100 boeken

intro wintermagazine sestraDit is mijn honderdste blogpost, reden om er een speciaal bericht van te maken. In eerste instantie dacht ik aan een verzameling van mijn 100 favoriete boeken, tot ik in het wintermagazine van Sestra een idee zag om een eigen boekenbiografie te schrijven. ‘Boeken die je nu nog herinnert uit je jeugd, zeggen veel over hoe je in het leven staat.’ Dat is wel een uitdaging. Pen en papier, maar al gauw op pinterest om mijn (jeugd)boeken, verplichte literatuur, eerste aankopen, verzamelopbjecten, favoriete series, andere belangrijke bronnen en literaire mijlpalen te verzamelen.  Een leuke klus waar ik wel even mee bezig ben geweest en die inderdaad iets laat zien van wie ik al lezend ben geworden. Nieuwsgierig? Lees dan verder. 

Kinderboeken

een van de gravures uit de kinderbijbel
een van de gravures uit de kinderbijbel

Mijn leven in boeken begint met een kinderbijbel. Zonder twijfel is dat één van de eerste boeken geweest waar ik uit ben voorgelezen. In mijn familie en bij mijn grootouders waren er verschillende, maar indrukwekkend vond ik vooral de gravures uit de kinderbijbel van W.G. van der Hulst. W.G. van der Hulst was vaak ook de schrijver van de boekjes die ik kreeg met het kerstfeest en Rozemarijntje was het eerste boek wat ik op mijn verjaardag kreeg, het begin van mijn allereerste serie.

 1. Kinderbijbel
 2. Rozemarijntje – W.G van de Hulst
 3. Pinkeltje – Dick Laan
 4. Pim Frits en Ida – de eerste serie op de lagere school
 5. Saskia en Jeroen – Jaap ter Haar
 6. De boeken van de Vijf – Eind Blyton (en alle andere series van deze schrijver)
 7. Alleen op de wereld – Hector Mallot (maar vooral ook door de tvserie)
 8. De zevensprong – Tonke Dragt
 9. Kruistocht in een spijkerbroek – Thea Beckman, maar echt alle boeken van haar heb ik gelezen.
 10. Het achterhuis –  Anne Frank. (Ik maakte ook een dagboek voor Kitty)

Pubertijd -> Romannetjes lezen

Al gauw las ik zo’n beetje alles wat er te vinden was, leende Goud-Elsje van een vriendin op internaat, verslond ook de streekromans van mijn moeder, die geabonneerd was op de VCL-serie. Heerlijk zwijmelen bij al die liefde en romantiek. Het was ook goed ter afwisseling van de verplichte kost, het lezen voor je lijst. Tegenwoordig lees ik niet zoveel romannetjes of steekromans meer, maar de liefdesverhalen die blijvende indruk hebben achtergelaten, heb ik ook een plek in het volgende blok gegeven.

 1. Goud – Elsje –  Max de Lange Praamsma
 2. De pockets van Leni Saris
 3. Ronald – trilogie – Ali C. Drost-Brouwer
 4. Behouden vaart – P.A. de Rover
 5. In zijn arm de lammeren – Cornelius Lambregste
 6. PS I Love you – Cecelia Ahern
 7. Het licht van de zee – M.L. Stedman
 8. Voor jou – Jojo Moyes

Lezen voor de lijst -> verplichte literatuur

Ik had drie talen in mijn pakket, dus voorlopig genoeg te doen. Deze zomer, toen Sandra ons uitdaagde voor de Augustus Klassieke Literatuurmaand, heb ik nog gezocht naar mijn lijst der lijsten, maar ik kon hem niet vinden. Vooral van Frans en Engels herinner ik me eigenlijk alleen de klassiekers, wat eigentijds was in eind jaren tachtig heeft schijnbaar geen indruk op mij gemaakt. Na de middelbare school heb ik literatuur een hele tijd gelaten voor wat het was, dus er zit een groot gat bij tussen eind jaren tachtig, begin jaren negentig tot recent.

 1. zoeken naar Eileen W. – Leon de Winter
 2. De donkere kamer van Damokles – W.F. Hermans
 3. De Aanslag – Harry Mulisch
 4. Publiek geheim – Bernlef
 5. Oliver Twist – Charles Dickens
 6. Jane Eyre Charlotte Bronte
 7. Les Miserables – Victor Hugo (maar ook zeker de muscial in 1991)
 8. Le petit prince –  Saint Exupéry
 9. Grip – Stephan Enter
 10. Boy –  Wytske Versteeg
 11. Dit zijn de namen – Tommy Wieringa
gekocht op het vliegveld van Johannesburg in 1992 toen we terugvlogen naar huis, zodat ik ‘Afrika’ nog even langer vast kon houden.
gekocht op het vliegveld van Jo’burg in 1992.

Lezen is reizen met het hoofd

Ik trouwde jong en ging varen, zeeën van tijd om te lezen. Vooral dikke boeken die me meenamen naar verre landen waren mijn favoriet. Als ik terugdenk aan deze periode dan valt het me, hoeveel boeken er ‘verdwenen’ zijn uit mijn geheugen.  Boeken leende ik bij de bibliotheek maar werden ook elk kwartaal besteld bij de ECI boekenclub.

 1. I dreamed of Africa – Kuki Gallmann
 2. Exodus – Leon Uris
 3. Roots – Alex Haley
 4. Ten oosten van de zon – Barbara Bickmore
 5. De andere moeder – Seth J. Margolis (een aangrijpend adoptieverhaal, gelezen lang voordat ik zelf in het proces zat.)
 6. Wilde Zwanen – Jung Chang
 7. De Tweeling – Tessa de Loo
 8. De thuiskomst – Anna Enquist
 9. Het verbond – James A. Michener
 10. De naam van de roos – Umberto Eco
 11. Uitverkoren – Chaim Potok
 12. Livingstone – Tim Jeal
 13. De wereld van Sofie – Jostein Gaarder
 14. Advocaat van de duivel – John Grisham
 15. Hoe God verdween uit Jowerd – Geert Mak ( maar ook de eeuw van mijn vader, In Europa)

Christelijke romans

Er kwam een moment dat we ons lidmaatschap op de ECI opzegden, want in het aanbod stond nooit wat we ondertussen regelmatig kochten in Christelijke boekwinkels. Mijn favorieten in dit genre:

 1. serie De kronieken van Jeruzalem – Bodie Thoene
 2. Bevrijdende liefde – Francine Rivers
 3. Beladen verleden – Elisabeth Musser
 4. Fiela’s kind – Dalene Matthee
 5. Deadline – Randy Alcorn
 6. Het ware gezicht – Nancy Rue
 7. Labyrint – Kristen Heitzmann
 8. Kostbaar in zijn ogen – Siri Mitchell
 9. De overtocht- Gina Holmes
 10. De uitnodiging – W. Paul Young
 11. Het meisje uit de trein – Irma Joubert
Boek heeft ervoor gezorgd, dat ik een half jaar niet meer las
Na het lezen van dit boek, las ik een half jaar niet

Leven als christen, boeken die mij hebben gevormd

We kochten niet alleen romans in de christelijke boekwinkel. Juist in de periode dat we geconfronteerd werden met ongewilde kinderloosheid, onverhoorde gebeden, hebben een aantal boeken uit het volgende lijstje mij geholpen en gevormd.

 1. Harstocht en reinheid – Elisabeth Elliot
 2. Lijden is niet voor niets – Elisabeth Elliot
 3. De tranen van God – Joni Eareckson Tada
 4. Wanneer de hemel zwijgt – Ronald Dunn
 5. Doelgericht leven – Rick Warren
 6. Jezus zoals ik hem niet kende – Philip Yancey
 7. Koester je hart – Mirjam van der Vegt
 8. Duizendmaal dank – Ann Voskamp
 9. Unglued – Lysa Terkeurst
 10. Bid, luister, leef
 11. De vrijgevige God – Tim Keller
 12. Lopen op het water – Lynn Austin

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land wat me gefascineerd heeft vanaf mijn jeugd. Op school gingen we naar de films Cry Freedom en A world apart. In 1992 gingen we zelf voor de eerste keer vijf weken, meewerken aan een bouwproject in Venda. Later gingen we nog verschillende keren, steeds een combinatie van vakantie en projecten bezoeken. Toen wisten we nog niet dat Zuid-Afrika de geboortegrond van onze kinderen is.  Reden genoeg om onze boekenkast te vullen met boeken over Zuid-Afrika.

 1. Cry Freedom (eerst de film, daarna het boek)
 2. Zuid- Afrika in een rugzak – Dolf de Vries
 3. De kust van de Goede Hoop – Allister Sparks
 4. Ze noemde me kaffer – Mark Mathabane
 5. Een plaats in Afrika – Olive Schreiner
 6. Cry, the beloved country – Alan Paton
 7. Vanishing cultures of South Africa – Peter Magubane
 8. Een culinaire safari door Afrika – Josie Stow
 9. Voorbij de horizon – Unity Dow
 10. De kleur van haar hart – Barbara Mutch
 11. Het Madiba boek – Nelson Mandela
 12. Themba – Lutz va Dijk
 13. Dit leven – Karel Schoeman

a road called adoptionAdoptie & Opvoeding

Maar (en daar kan ik een boek over schrijven) na 12 jaar werden wij toch vader en moeder. De hele adoptieprocedure duurde 3,5 jaar en ik las alles wat er over adoptie te vinden was en later ook veel boeken op zoek naar gouden opvoedtips. Deze zijn het meest bepalend geweest voor ons gezin:

 1. A road called adoption – Irene Breman
 2. Geadopteerd – David Brodzinsky
 3. Wereldkind – Renée Wolfs
 4. De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is – Judith Uyterlinde
 5. My fathers daughter – Hannah Pool
 6. Nijntje en Nina – Dick Bruna (het eerste kinderboekje dat ik kocht)
 7. How 2 talk 2 kids
 8. De zeven eigenschappen van een effectieve families – Stephen Covey
 9. Elk kind heeft een biddende moeder nodig – Fern Nichols
 10. Lastige kinderen heb jij even geluk – Berthold Gunster

Aan de slag in  het christelijke boekenvak

Zoals jullie ondertussen wel ontdekt hebben is de chronologie in de lijstjes helemaal verdwenen. Bovendien staat er bij een onderwerp als adoptie of Zuid-Afrika weer een hele mix van genres. Dat geeft wel aan dat ik niet in een hokje geduwd wil worden. Toen de kinderen naar school gingen (2010), ben ik gestopt met varen en kreeg ik de kans om bij een vriend in een christelijke boekwinkel te werken. Het werd mijn kennismaking met de Publieksprijs voor het christelijke boek, CLO en dergelijke. Nog meer lezen, nieuwsbrieven maken, recensies schrijven voor Boekenmening en uiteindelijk mijn eigen blog. Boeken die daarbij horen zijn:

 1. Wintertuin – Joke Verweerd
 2. Achtendertig nachten – Janne IJmker
 3. Specht en zoon – Willem Jan Otten
 4. Mara – Lisette van de Heg
 5. Het negende uur – Pieter Nouwen
 6. Schaduwvlucht – Mirjam van der Vegt
 7. Witter dan sneeuw – Marianne Grandia
 8. Aslander – Rien van den Berg
 9. Verzwegen moeder – Gisa Klönne

citaat Spurgeon

Pfff de lijst is bijna klaar. Op een of andere manier besef ik dat het verre van volledig is. Ik wilde ook een lijstje maken met verplichte lesboeken, daar zat dan ook het veel gebruikte groene boekje bij. Ik heb nog een verzameling antieke boeken zoals Negerhut van Oom Tom en de christenreis van Bunyan. Maar die boeken heb ik wel ter hand genomen, maar nooit helemaal uit gelezen. Bovendien horen de persoonlijke (foto)boeken waarin ik de reis naar onze kinderen heb opgeschreven ook bij de 100 boeken van mijn leven. Terwijl ik hier mee bezig was, zag ik een mooie quote van Spurgeon en daarom staat op de 100ste plaats natuurlijk de Bijbel (HSV of in gewone taal).

Een boekenbiografie, is dat een project waar je ook mee aan de slag wil?

Wil je de boeken zien uit mijn boekenbiografie? Volg het bord Boekenbiografie van Antoinette's Boeken op Pinterest.

 

11 gedachten over “Mijn boekenbiografie een leven in 100 boeken”

 1. Knap hoor om dat zo op te schrijven maar ik mis er nog wel een paar maar dat zijn de boekjes die je kreeg toen je 2,3 en 4 jaar was .dat waren van die plaatjes boeken met bekende bijbel verhalen

 2. Hoi Antoinette, een mooi lijstje. Een aantal van de genoemde schrijvers en boeken ken ik wel, maar van het merendeel (vooral de Christelijke schrijvers) heb ik nog nooit gehoord. Groetjes, Erik

 3. So hé, wat goed dat je dit allemaal nog weet! Ik zou het super moeilijk vinden om zo’n lijst te maken. Misschien een uitdaging voor een donkere dag of avond… Leuk om te lezen! Er zitten hier en daar wel overeenkomsten, denk ik!

 4. Wauw dat je dat allemaal nog weet, vooral die uit je kindertijd. Indrukwekkend lijst van boeken en sommige heb ik wel van gehoord en anderen ken ik maar de meeste boeken zijn toch onbekend.
  Groetjes Gerda
  ps..ik ben het boek wat ik van jou gewonnen had nu aan het lezen en het is prachtig ..nog bedankt daarvoor!

 5. Wat is dit prachtig opgeschreven. En wat een goed idee om dit te doen en te delen met ons. Je inspireert mij om ook met een boekenbiografie aan de slag te gaan. Dankjewel hiervoor.

  1. Dank je wel Alie, het idee komt natuurlijk van Sestra, maar ik ben benieuwd of er nog meer boekenbiografieën online komen (op blogs of pinterest).

 6. Wat ontzettend bijzonder dat je dit op een rijtje hebt gezet. Ik zou ook wel zo’n boekenbiografie willen maken. Maar van de zomer werd ik uitgedaagd om mijn top 10 van favoriete boeken te maken, en daar ben ik nog steeds niet uit…
  PS Veel boeken uit jouw kinderjaren en jeugd heb ik ook gelezen. Wij houden alle boekjes van W.G. van der Hulst en later las ik zelf Goud-Elsje. Ik kijk er met weemoed op terug!

 7. Wat een mooie blogpost is dit geworden Antoinette. Wat lijkt me dit een lastige klus om te maken, juist omdat ik het idee heb dat ik niet meer alles kan herinneren!

Reacties zijn gesloten.