Een jaar Antoinette’s Boeken Commentaar

Vandaag bestaat Antoinette’s Boeken Commentaar één jaar. Als ik terug kijk op één jaar bloggen, dan ben ik tevreden. Ik wilde een blog met mijn eigen recensies en een uitdaging om aan de slag te gaan met mijn schrijfkunsten. Het is ontzettend leuk om te zien dat ik met mijn berichten meer mensen bereik dan alleen vrienden en familie en dat volgers kritische boekcommentaren op prijs stellen. Daarnaast heeft het bloggen mij tot  een twitteraar gemaakt, waardoor ik contact heb met oud-studiegenoten, schrijvers, uitgevers en nog velen andere twitteraars.

64 boeken en meer

Ik heb meer gelezen dan verwacht. Via Goodreads had ik mijn uitdaging op 50 boeken gezet, iets minder dan een boek per week, maar het viel niet mee om de uitdaging up-to-date te houden. Lang niet alles wat ik lees, staat in de database van Goodreads, overigens ook niet in de Nederlandse versie Hebban, die dit jaar geïntroduceerd is. Uiteindelijk blijkt een digitaal prikbord op Pinterest nog de eenvoudigste manier om gelezen boeken bij te houden.

Van de 64 boeken die op het bord ‘Gelezen in 2014‘ staan, heb ik er 4 titels op verzoek van Boekenmening gedaan. Het zijn er wel meer, maar kinderboeken behalve die van Arjen Robben, heb ik niet in dit overzicht meegenomen.  Zeventien recensies van dit blog zijn uiteindelijk ook (soms in aangepaste vorm) op Boekenmening verschenen.

Bij alle recensies vermeld ik hoe ik aan mijn boeken ben gekomen, maar voor deze terugblik zal ik laten zien hoe de taart er uiteindelijk uitziet:

cirkel boekenbron 2014

Van de titels die ik oorspronkelijk geleend had in de bibliotheek, heb ik alsnog 3 boeken aangeschaft. Zelfs bij één leesexemplaar heb ik dat gedaan, omdat ik mijn boek van de uitgever helemaal had vol gekrabbeld met aantekeningen en die vervolgens niet wilde uitlenen. De helft van de gekochte boeken zijn ebooks. Van Boy heb ik zowel een ebook als een paperback gekocht. Ik heb dus niet alleen meer boeken gelezen, maar ook meer gekocht.

gr. boek inspiratie 2014

Voor dit blog heb ik 16 leesexemplaren gekregen, maar uitgevers met hun voor- en najaarsaanbiedingen, nieuwsbrieven,  websites, facebookpagina’s e.d. zijn ook verreweg de grootste inspiratiebron als het erom gaat hoe een boek op mijn leeslijstje komt te staan. Een goede tweede zijn de blogs van collegabloggers en dan met name Inge leestTessa Heitmeijer en Mustreads. Overigens was het idee om Pinterest actief te gebruiken naast het bloggen een van de tips van Sandra Schrijft een Leest. Zij is voor mij het afgelopen jaar een enorme inspirator geweest. Haar recensies hebben een tomeloze energie. Bovendien was haar boekkeuze voor mij regelmatig verrassend. Een bloginspirator is ook Joany van Craving Pages, maar dan vooral voor het bloggen. Met media bedoel ik berichten uit de krant en tv. Vaak ging het dan om boeken die genomineerd waren voor een bepaalde prijs. Feitelijk zou het ook gelden als het ene boek je inspireert tot het lezen van een ander boek, maar dat vind ik dan toch een keuze van mijzelf. Meestal omdat ik het boek al had en het paste in een leesuitdaging. Ik heb dit jaar meegedaan met Ik lees Nederlands 2014. Ik had me opgegeven voor 20 twintig titels en die ruimschoots gehaald. Ik denk dat de uitdaging toch specifieker moet zijn of eigenlijk moet liggen in het lezen buiten je comfortzone of in mijn geval in een andere taal. Uiteraard zijn er ook nog vrienden en vriendinnen die me een boek tippen, één daarvan heb ik niet uitgelezen. Ik ben benieuwd of ik volgend jaar ook direct door schrijvers geïnspireerd zal worden om boeken te gaan lezen. Ik heb dat onderscheid nu nog niet gemaakt.

Alle hoogtepunten wat betreft het lezen staan in de zijlijn van mijn blog (*), dus ik maak verder geen lijstjes, maar heb wel iets anders bedacht om je door mijn boekencommentaren te loodsen van het afgelopen jaar:   Boekadvies met Antoinette’s Boeken Commentaar (klik op de afbeelding voor een grote versie)

Antoinette's boekadvies

 (*) Hoogtepunten uit 2014 in de zijlijn van de blog waren:

Mooiste boek gelezen in 2014 Nederlandse literatuur:

Boy - Wytske Versteeg
Boy – Wytske Versteeg

Mooiste boek gelezen in 2014 Zuid- Afrikaanse literatuur:

Dit leven - Karel Schoeman
Dit leven – Karel Schoeman

Beste non-fictie gelezen in 2014:

lopen_op_het_water_isbn_9789029722285

Beste thriller gelezen in 2014:

De mazen van het net - David Mark
De mazen van het net – David Mark

Meest kleurrijke debuut in 2014:

Vleugelslag

3 gedachten over “Een jaar Antoinette’s Boeken Commentaar”

  1. Een mooi uitgewerkt overzicht Antoinette. Leuk om te lezen waar je je inspiratie vandaan haalt en hoe je aan de boeken komt. Zo uitgebreid heb ik het niet bijgehouden.

  2. Zijn hele mooie boeken bij. Mijn voorkeur gaat uit naar: Verzwegen moeder (staat hoog op mijn verlanglijstje) verder nog: Verweesd en gewenst, Durf te leven en Koester je hart. Het zwijgen van Maria Zachea heb ik gelezen…zeer mooi geschreven, maar ook triest en ontroerend.

Reacties zijn gesloten.