Boekencommentaar van december 2014

December was een boekenmaand bij uitstek. Niet alleen heb ik veel gelezen, ik heb ook veel nieuwe boeken gekocht, zodat ik in januari een mooie gevarieerde start kan maken. De boeken die ik in december gelezen heb, zijn namelijk allemaal geschreven door een man, behalve de roman van Gabrielle Zevin, maar goed daar draaide het weer om een man, de boekhandelaar A.J. Fikry. Het was het enige luchtige in de stapel. Ik las het tegelijkertijd met Rouwer van beroep, waar ik voor mijn doen ongelofelijk lang over gedaan heb. Het boek is beslist een tweede keer lezen waard, maar dat zal voor mij altijd met rouw rond kerst verbonden zijn, dus ik weet niet of het ooit een eerlijke kans krijgt. Ik probeer het wel met een andere roman van Zakes Mda.

Gelezen in december:

  • De ontsnapping – Joel Rosenberg ***
  • Ik ontsnapte uit Auschwitz – Rudolf Vrba *****
  • Rouwer van beroep – Zakes Mda ***
  • De verzamelde werken van A.J. Fikry – Gabrielle Zevin ***

December begon met een leesexemplaar van de laatste roman van Joel Rosenberg, De Ontsnapping. Toen ik erachter kwam dat zijn verhaal deels gebasseerd was op het waargebeurde verhaal van Rudolf Vrba, ‘ik ontsnapte uit Auschwitz’ las ik dat direct erachter aan. Ruim 950 pagina’s Auschwitz is echt wel een beetje veel, maar om een meinig te vormen over ficite of non-fictie over de holocaust is het wel de moeite waard.  Bovendien zorgde  het er voor dat ik nu eindelijk begonnen ben met Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Pelgrim is een woord dat bij mij heel veel associaties oproept en het feit dat een geheim agent zijn adoptie als dekmantel gebruikt, maakt het boek voor mij moeilijk te weerstaan. Nou ja behalve de dikte dan: 735 bladzijden. Goed er waren misschien ook wel andere  redenen waarom ik zo’n wereldthriller zou moeten laten voor wat het is, maar nu ik er in begonnen ben, kan ik hem niet meer wegleggen. Het is met recht, wat Afrikaners zouden noemen een lekkerleesboek; je geniet van het feit dat je aan het lezen bent. Het is alsof je een James Bond film leest, met hier en daar een filosofische reflectie en een mooie oneliner. Wat te denken van ‘zonder genade is iedereen ergens voor op de vlucht’? Bovendien is het een knappe zet van Hayes dat hij zijn geheim agent tot schrijver heeft gemaakt, waardoor ik geneigd ben zijn spannende verhaal over de speurtocht naar de Saraceen, de terrorist voor zoete koek te slikken. Ik ben nog niet eens halverwege (gelukkig maar).

Wat is het dikste boek wat jij ooit hebt gelezen?

boekaanwinsten december 2014

Gekocht in december:

Wake up! is een boek wat al veel stof heeft doen opwaaien bij christenen. Een vriendin is benieuwd naar mijn commentaar, dus het staat op de leeslijst van januari. Door het bladeren in de voorjaarsaanbiedingen van diverse uitgevers, zag ik dat we Lila, een nieuwe roman van Marilynne Robinson kunnen verwachten. Ik heb nog nooit wat van haar gelezen, dus ik ga beginnen met een inhaalslag. Datzelfde geldt voor de roman van Cees Pols, van wie ook een nieuwe roman komt dit voorjaar. Iris Boter en Janne IJmker zijn inspirerende voorbeelden als het gaat om het stimuleren van mensen die willen schrijven. De boeken van hun zijn getipt tijdens de schrijversinspiratiedag die ik deze maand in Gouda heb bezocht.

Met welk boek ga jij het nieuwe jaar beginnen?

3 gedachten over “Boekencommentaar van december 2014”

  1. De eerste helft van deze kerstvakantie was voor Citadel van Kate Mosse. Over dik gesproken, bijna 800 pagina’s. Bepaald geen straf, fantastisch boek, over het Franse verzet in Zuid-Frankrijk, verweven met een verhaal dat zich in de vierde eeuw afspeelde, over een monnik en een geheime codex. Kwam er pas toen het uit was achter dat Citadel het laatste deel van een trilogie is… Dus gauw het eerste deel besteld. Voor na de vakantie. Nu eerst Koekoeksjong van Robert Galbraith, ben benieuwd! Fijne jaarwisseling voor jou en je gezin, Antoinette! Dat 2015 je maar veel moois mag brengen.

    1. De citadel een onderdeel van een trilogie, dat wist ik ook niet. Het lezen van een trilogie staat in het rijtje van de leesuitdaging 2015, dus bedankt voor de tip Annemarie. Jij ook een goede jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar!

  2. Het dikste? Het bureau van Voskuil, alle delen bij elkaar is dat 5000 bladzijden. Maar een enkel boek: ‘The pillars of the earth’ van Ken Follet telt 1200 bladzijden, dat is vast één van de diksten, als het de dikste niet is. Het zijn allebei geweldige schrijvers, dat begrijp je wel, anders was ik er nooit doorheen gekomen. En als je dan aan het einde bent, dan ben je blij omdat het eindelijk uit is, maar ook een beetje rouwig omdat je afscheid moet nemen van de hoofdpersonen die je zo dierbaar zijn geworden.

Reacties zijn gesloten.