Boekencommentaar februari 2015 in één woord extreem

Voor deze relatief korte maand heb ik toch weer heel wat boeken gelezen en wat de meeste boeken met elkaar verbindt is het woord extreem. Het lijkt wel alsof ik daarmee vooruit loop op de het thema van de Boekenweek “Te gek voor woorden”, maar het zit hem deze maand nog niet in de personages; de waanzin van de karakters. De omstandigheden in het verhaal zijn buitengewoon. Het is maar goed dat schrijvers wel woorden hebben gevonden voor hun fanatasie, want ik had zes positieve leeservaringen in februari.

Gelezen:

  • Blok, de boekhandelaar van mijn vader – Jan Brokken ****  (oké dit boekje valt niet direct onder de noemer, extreem, maar dat was het begin van de maand)
  • Unbroken – Laura Hillenbrand **** (wat Louis Zamperini heeft meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog is extreem, onvoorstelbaar zelfs)
  • Water Walker – Ted Dekker **** (zoals iemand opmerkte die meedoet aan de winactie (kan nog alleen vandaag nog) ‘Sterk verhaal’, geloof je zelf dat je over water kunt lopen? 
  • Wachten op Peter – Elisabeth Musser **** (weer even iets anders tussendoor, wel ontroerend, maar niet direct extreme omschrijving van vriendschap tussen jongen en de hond)
  • Het Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen – Michel Faber ***** (voor mij doen is science fiction lezen al extreem, maar een plot verzinnen waarbij een dominee op zendingsreis gaat om aan buitenaardse wezens over de Bijbel te leren, terwijl hij langzaam maar zeker het contact met zijn vrouw verliest, die op aarde in een steeds grotere chaos terecht komt. Het plot is niet alleen goed het boek is ook extreem goed!) recensie komt volgende week
  • Het leven maar dan beter – Anna Gavalda ***(*) (oké ook niet extreem, misschien alleen in de verleiding die van de cover afspat, maar het was dan ook het laatste boek van de maand) recensie komt nog.

Valt het jullie op dat de 3 meest extreme boeken ook nog eens extreem dik zijn 😉

Zo goed als gelezen:

Ik kan gewoon niet om dit boek heen. De uitgever en schrijver hebben dan ook extreem veel gedaan aan de promotie van dit boek, een trailer, een eerste hoofdstuk en heel veel media aandacht (DWDD, VPRO boeken, morgenavond weer in Tegenlicht) en lezingen in het land. Het boek staat ondertussen al op de eerste plek in de bestsellerslijst. Wat mij vooral triggert,  is niet alleen wat Joris Luyendijk vertelt over het bankwezen, maar juist zijn manier van werken in de journalistiek.

Wat is het meest extreme boek wat jij hebt gelezen en in welk opzicht?

 

2 gedachten over “Boekencommentaar februari 2015 in één woord extreem”

    1. Nobody van Marella Boersma, neem ik aan, dat klinkt inderdaad als een heel heftig verhaal, iets hoe ‘fantastisch’ de recensies zijn, mezelf niet direct zou laten overhalen om te lezen (indachtig het advies van een ex collega blogger), volgens mij vind ik het te gruwelijk en wil ik liever niet weten waar mensen toe in staat zijn als het gaat om sexueel misbruik.

Reacties zijn gesloten.