7 redenen om naar een christelijke boekwinkel te gaan

Mijn bijdrage aan de Week van het Christelijke boek, die wel 10 dagen duurt, van 4 tot 14 maart 2015. Een drukke week voor christelijke boekhandelaren, tenminste als we naar de winkel gaan (of online bij hen bestellen).  Zeven redenen om op zoek te gaan naar de christelijke boekhandel bij jou in de buurt. Voor een overzicht klik hier.  Ontdek wat deze winkels te bieden hebben.

  1. Bijbels
BgT HSV NBV
Het meest verkochte boek ter wereld

Toen ik nog bij Messagestore werkte (tegenwoordig Pelgrim Boeken en Muziek aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam), was dit altijd wel het mooiste om te doen; mensen helpen, die in de winkel komen om een Bijbel te kopen en ontdekken dat er zoveel keus is. Als iemand nog niet van te voren weet, welke bijbel ze willen hebben, dan is er een scala van vragen, waardoor je altijd een bijbel kan verkopen die het beste bij een persoon past. Ga je hem gebruiken in de kerk en welke vertaling gebruikte die gemeente? Wil je de nieuwste vertaling of het liefst zo dicht mogelijk bij de grondtekst? Wil je kunnen begrijpen wat je leest enzovoort. Nou dan heb je een keuze voor een bepaalde versie (lees vertaling, overigens nog steeds allemaal in het Nederlands, hoewel er in de winkel ook vertalingen in het Engels en Spaans zijn) van de Bijbel, dan kun je nog kiezen uit verschillende formaten of kleuren van de cover. Ja,  een bijbel kopen is nog niet zo makkelijk, dat doe je in een speciaalzaak.

  1. Ruime keuze aan leesvoer zonder vloeken

In een christelijke boekwinkel kun je een roman kiezen, zonder bang te zijn dat je tijdens het lezen wordt opgeschrikt door grof taalgebruik. Ik zou er wel bij willen zetten of iets anders aanstootgevends, maar daar zijn de meningen over verdeeld. In de christelijke literatuur gebeuren ook dingen, die niet door de beugel kunnen, maar de moraal in de boeken is anders. Het kwade wordt overwonnen door het goede of er blijft tenminste nog altijd een sprankje hoop over.

Refomeisje is een boek waarvoor ik naar de christelijke boekwinkel zou gaan

Wat de romanfiguren meemaken is vaak herkenbaar voor christelijke lezers en daardoor voelen deze boeken vertrouwd. Dat wil niet zeggen dat er niets op die planken staat wat voor niet-christenen interessant zou kunnen zijn. Sommige christelijke schrijvers verstaan de kunst om een veel breder publiek aan te spreken, zoals bijvoorbeeld Ted Dekker. Wat het beste Christelijke Boek is dit jaar, kan ik je niet vertellen, want het BCB heeft besloten dit jaar geen verkiezing te houden.

  1. Boeken voor een leven als christen
Mijn aankopen christelijke non-fictie
Mijn aankopen christelijke non-fictie

Een bijbel heb ik al (meer dan één) en die christelijke romans…nou ja vaak vind ik één keer lezen wel voldoende, dus ik zou ze ook uit de bibliotheek kunnen halen, maar waar ik een christelijke boekwinkel echt voor nodig heb, is het assortiment non-fictie. Het hele scala van bijbelstudieboeken tot inspirerende boeken die je aansporen om te leven als christen en de dagboeken (ook weer voor elk wat wils). Juist omdat deze boeken vaak niet in de bibliotheek te vinden zijn, loop ik hiervoor geregeld de christelijke boekwinkel plat.

  1. Cadeauboeken
Mijn laatste aankoop was “Megamama’s en Superzonen”, ideaal verjaardagscadeau voor jongensmoeders.
Mijn laatste aankoop was “Megamama’s en Superzonen”, ideaal verjaardagscadeau voor jongensmoeders.

Geboorte, doop of opdragen, belijdenis, huwelijk het zijn vaak speciale momenten, die vragen om een bijzonder cadeau. In de christelijke boekwinkel vindt je veel meer dan cadeauboeken voor een speciale gelegenheid, vaak hebben ze ook wel voorwerpen, zoals kaarsen, fotolijstjes, beeldjes en dergelijke die bij zulke momenten passen.

  1. Kaarten

Verder ga ik naar een christelijke boekwinkel om kaarten te kopen, zeker als ik een kaart wil met een bemoediging of bijbeltekst.

  1. Christelijke muziek en films

 Eigenlijk kan ik niet over deze reden bloggen, want ik ben echt een lezer en muziek luister ik via de radio, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de verkoop van CD’s en DVD’s juist in christelijke boekwinkels nog steeds goed loopt.

  1. Vindersloon

Vindersloon - Joke VerweerdMaar de reden waarom je juist nu in de Week van het Christelijke Boek op zoek moet naar een christelijke boekwinkel in de buurt is ‘Vindersloon’. De Christelijke boekenbranche heeft namelijk haar eigen boekenweek (van 4 maart tot 14 maart)  en een apart actieboek. Iedereen die in de week een boek koopt van € 12,50 krijgt het boekje van Joke Verweerd cadeau. Eerder las ik van haar o.a. Retour Rantepao. Het talent dat Joke Verweerd heeft om prachtige verhalen te vertellen van gewone mensen, maakt mij nieuwsgierig naar dit boekje.

Wat BCB zegt over Vindersloon:

Hilly van Lynden werkt aan de balie van het bagagedepot Lost and Found op Amsterdam Airport. Ze is gewend aan het drama van verlies en de euforie van het terugvinden. Maar als ze haar man Siem dreigt te verliezen in een heftige burn-out, ervaart ze aan den lijve hoe wreed en rigoureus een verlies het levensgeluk kan verzieken. Je meest nabije medemens is onbereikbaar geworden. Siem lijkt in een andere werkelijkheid te verdwalen, ver buiten Hilly’s wereld. In haar radeloosheid vindt ze bij Raf, haar collega, begrip en warmte. Maar wat als dat liefde wordt? Want niet alles wat je vindt, mag je houden. Boven de polder is de hemel, waarmee Hilly in gesprek gaat. Ze vraagt vindersloon, want ze geeft immers eerlijk terug wat niet van haar is. Mag daar dan iets tegenover staan? Kan ze worden uitbetaald in veerkracht, incasseringsvermogen en trouw?

Waarvoor ga jij naar de christelijke boekwinkel?