Megamama’s en Superzonen versus Tjonge Jongens!

Een beetje competie zal een jongensmoeder wel niet vreemd zijn en aangezien er binnen één jaar twee boeken boordevol adviezen en  wetenswaardigheden over typische jongensopvoeding zijn verschenen in de (christelijke) boekenwinkel, kan deze jongensmoeder het niet laten om de boeken tegen elkaar uit te spelen:

De teams:

megamamas-150x150Megamama’s en superzonen   robuust vierkant boek 176 full color pagina’s. € 14,95

coaches/ schrijfsters: Corien Oranje, kinderboekenschrijfster en moeder van 4 jongens samen met Joyce de Jongh, freelance tekstschrijfster en moeder van 2 jongens

versus

tjonge jongensTjonge jongens!

paperback in twee kleuren geprint 220 pagina’s. € 16,95

coach/ schrijfster: Mariska Dijkstra-Wolters, redacteur, moeder van 3 jongens

 

 

Het eerste punt is voor Megamama’s en superzonen, heerlijk zo’n positieve uitstraling. Tussenstand 1-0

De Opstelling:

Megamama’s en superzonen bestaat uit 6 delen:

 1. waarom jongens zijn zoals ze zijn (24 blz)
 2. en …actie! (40 blz)
 3. games (12 blz)
 4. geloofsopvoeding (16 blz)
 5. de hort op: leuke dingen om samen te doen (50 blz)
 6. moeders en zoons in de Bijbel (9 blz)

Tjonge jongens heeft 8 hoofdstukken:

 1. Helden of herrieschoppers – Hoe jongens zijn 17 blz
 2. Pas op, kijk uit – Jij als jongensmoeder 16 blz
 3. Is daar iemand?! – in gesprek met jongens 10 blz
 4. Lam of leeuw – Jongens en geloof 17 blz
 5. Huis vol herrie – hoe jongens zijn 18 blz
 6. van baby tot baardman – seksuele ontwikkeling  jongens 18 blz
 7. Hup, aan je huiswerk – jongens en school 17 blz
 8. Het is maar een spelletje – jongens en vrije tijd (14 blz)

En daar scoort Tjonge jongens de gelijkmaker,  evenwichtiger verdeling van de inhoud, lijkt een sterk boek te zijn  Tussenstand 1-1

spelverloop:

Megamama’s en superzonen heeft een ontzettend gevarieerde leuke, lollige inhoud, die vlot en makkelijk leest. In het begin lijken er steeds dezelfde onderdelen terug te komen, inleidende column en een afsluitend interview met een onbekende megamama, maar schijn bedreigt. Het laatste deel over moeders in de Bijbel heeft nog steeds een originele insteek, maar heeft een vaster patroon dan de voorgaande stukken tekst in het boek. Megamama’s en superzonen is vooral afwisselend, verrassend en veelzijdig, een voorleesverhaal over vieze woorden, lijstjes, spelletjes en artikelen met aansluitende boekentips of links van websites. Door de verschillende kleuren en opmaak is het duidelijk dat je steeds iets nieuws aanboort. De meer inhoudelijke stukken over het jongensbrein, wat een moeder moet weten over voetbal en andere jongensspelletjes, games, en de manier waarop jongens geloven zijn niet lang en bevatten voor een geletterde jongensmoeder nauwelijks nieuwe informatie. Het is vooral een enorme bundeling van ontzettend leuke tips om met jongens te doen, uit en thuis.

Tjonge jongens lijkt daarbij meer op een verzuchting, die het ‘jongensprobleem’ veel serieuzer en inhoudelijker en evenwichtiger aanpakt (bijna alle hoofdstukken zijn even lang) Ook in dit boek wisselen tips en interviews, maar dan met bekende christelijke jongensmoeders, elkaar af. De opzet van het boek is veel gestructureerder en vollediger (immers er is ook aandacht voor de seksuele ontwikkeling van jongens en de manier waarop jongens leren op school.) Bovendien merk je bij Tjonge jongens de (orthodoxe) christelijke levensovertuiging van begin tot eind. (Klik hier voor mijn volledige commentaar op Tjonge jongens, die ik vorig jaar in juli al recenseerde.)

En de eindstand…. dat zal voor iedere jongensmoeder anders zijn.

Wie is volgens jou de winnaar?

________________________

Disclaimer: Tjonge Jongens heb ik vorig jaar via de uitgever ontvangen om te mogen recenseren. Megamama’s en Superzonen heb ik gekocht en gelezen om  vervolgens cadeau te doen. Tjonge Jongens is overigens sinds juli 2014 al 3 keer geleend uit mijn kast 😉

4 gedachten over “Megamama’s en Superzonen versus Tjonge Jongens!”

  1. Mwah, misschien, maar er staat ook wel veel dezelfde dingen in deze boeken, dus alletwee in huis halen is een beetje dubbelop 😉

 1. Ik ben begonnen in het boek ‘Raising Boys By Design’ maar ik vond het té technisch (gaat heel veel over hersenen en hormonen).
  Ik zoek minder tips en een iets steviger inhoud dus ik denk dat ik dan maar voor Tjonge jongens ga?

  1. Inmiddels heb ik deze ook gekocht en gelezen en vervolgens aan een vriendin in Friesland gegeven. Dit boek was véél te luchtig voor mij!
   Het is eerder geschikt voor moeder met jonge kinderen, mijn jongens zijn elf.
   Bovendien ook géén aanrader voor Belgen, de tips voor de uitjes zijn niet echt waardevol, tenzij je van dagtrips verder van huis houdt.

Reacties zijn gesloten.