Presentatie De Lege Stad

IMG_2576Gisteravond was ik bij de officiële boekpresentatie van ‘De Lege Stad’,  de roman over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. In een volle theaterzaal van IJsselmonde overhandigde Gert-Jan van Rietschoten het allereerste exemplaar aan Simone van de Vlugt, dat gesigneerd was door de lezers! Simone was verrast om de honderden handtekeningen te zien, op de eerste bladzijden van haar nieuwste roman. Tijdens de boekpresentatie werden filmbeelden getoond van de aanval van de Duitsers. Daarna leidde Jet Sol de avond, die verschillende vragen voor Simone van der Vlugt had. Jet Sol had het boek al gelezen en vatte haar leeservaring kort en bondig samen:

“Het is beklemmend. Het is alsof je voortdurend onder vuur ligt en langzaam maar zeker wordt geïnjecteerd met de oorlog”. 

Simone van de Vlugt gaf toe dat ze zich niet bewust had gerealiseerd dat het boek in Rotterdam een andere impact zou hebben. Ze wilde een roman schrijven waar in het duidelijk zou worden hoe gewone mensen hun keuzes maken in oorlogstijd als ze ook nog verantwoordelijk zijn  voor hun naasten. Daarvoor heeft ze het personage van Katja gecreëerd. Met Katja kon ze haar eigen antwoorden ontdekken op  vragen zoals: Wil je het goede doen? Durf je in het verzet te gaan? Of Joden te helpen als je weet dat je daarmee je eigen familie in gevaar brengt? Volgens haar zijn er  geen boeken met deze invalshoek. Over de oorlog in Rotterdam is wel veel documentatie, maar geen romans. Daarmee is De Lege Stad een unieke roman. Jet Sol pleitte er dan ook voor dat het boek verplichte kost zou worden op in elk geval de scholen in Rotterdam, zodat we beseffen hoe belangrijk herdenken en inleven is. Daarbij was een recente foto te zien van het bombardement in van de stad Kobani in Syrië.  Het was schokkend om te zien hoe veel gelijkenis de foto toonde met de beelden die eerder waren getoond van de ruïnes van Rotterdam na het bombardement. Wat tijdens de avond ook wel duidelijk werd, was dat Simone van der Vlugt geen roman wilde schrijven over goed of fout in de oorlog. De dilemma’s die je tegenkomt gaan uiteindelijk om te overleven, om je geliefden te beschermen en dan kun je een ander niet veroordelen.

IMG_2579
filmbeelden van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam

Tijdens de filmbeelden van de gebombardeerde stad, hoorde je aanwezigen de namen van gebouwen en straten mompelen. Het blijft aangrijpend om te zien wat er allemaal verwoest is in Rotterdam. Het schrijven van De Lege Stad heeft Simone van der Vlugt ook aangegrepen. Dat was nog steeds te horen toen ze over haar schrijfproces vertelde: “Als ik thrillers schrijf, weet ik dat ik dingen verzin, maar nu is het echt gebeurd en er leven nog mensen die het hebben meegemaakt. Dit heb ik niet verzonnen.” De eerste hoofdstukken van het boek waren dan ook het moeilijkste voor haar om te schrijven, want het moest zo realistisch mogelijk zijn. “Daar was ik  3 maanden mee bezig, de rest van het boek heb ik 5 maanden geschreven. Ik zat in een soort flow: ’s morgens schrijven, ’s middags research en ’s nachts droomde ik erover. Het was ook geen boek wat je even opzij legt.” Voor de research heeft ze ook geluisterd naar interviews van overlevenden. “Daardoor kon ik een zekere afstand bewaren, want als mensen hun persoonlijk verhaal vertellen, ben je heel erg geneigd om hun recht te doen.” Dat laatste vond ik wel heel herkenbaar, want nu ik Simone van der Vlugt over haar eigen boek heb horen praten en Jet Sol een aantal passages uit het boek had voorgelezen, kreeg ik bijna het gevoel alsof ik een ster te weinig heb gegeven.  “Uiteindelijk gaat het niet om de vijf sterren, maar wat het boek bij lezers losmaakt,” zei Simone van der Vlugt naar leiding van een slechte recensie. Daarvan waren gelukkig al mooie voorbeelden te horen op deze avond. Ik ben ervan overtuigd dat De lege stad bij veel lezers zal duidelijk maken hoe het moet zijn om in een oorlogssituatie te leven. Daarop zijn geen gemakkelijke antwoorden te geven.

Dit is mijn laatste deel in de drieluik over De Lege Stad – van Simone van der Vlugt. Eerder blogte ik over mijn enthousiasme om te beginnen in dit boek en schreef ik  een recensie.

Eén gedachte over “Presentatie De Lege Stad”

Reacties zijn gesloten.