Tsundoku of #NTL

Er is een woord voor, alleen in het Japans, dat ontdekte ik toen ik dit voorbij zag komen op social media: 28 beautiful words The English should steal. Tsundoku ‘het kopen van een boek en het vaak ongelezen laten liggen, vaak samen gepakt met andere ongelezen boeken’ (eigen vertaling). Dat is natuurlijk van toepassing op de stapel boeken waar boekbloggers de NTL-tag aan hangen, het nog-te-lezenlabel (of to be read =TBR-tag). Ik heb er verschillende blogs over gezien, waar lezers tot hun schaamte bekennen dat er nog zoveel ligt te wachten, waar ze hun overvolle boekenkasten tonen en vertellen hoe ze verwoede pogingen doen om die stapel weg te werken, waarvan het einde nooit in zicht komt. Nu heb ik meerdere nog-te-lezen lijstjes, die ik met jullie kan delen.

Laten we beginnen bij de ‘Tsundoku’-stapel uit de kast. Daarvan is een zichtbare versie op de planken en een onzichtbare versie op de ereader. Het zijn de boeken gekocht in een opwelling of omdat ik een aanbieding zag die ik niet kon weerstaan, maar een aantal boeken heb ik ook gekregen of gewonnen. De zichtbare versie is eigenlijk niet eens zo schokkend groot en de ebookversie wordt tegenwoordig alleen nog maar aangevuld met recensie-exemplaren. Het laatste ebook wat ik heb gekocht, heb ik gelijk gelezen. De ongelezen digitale boeken die er nog zijn, zullen waarschijnlijk nooit van status veranderen, maar tja het is goed iets achter de hand te hebben als ik me verveel.

In de boekenkast

 1. Wat is de wat – Dave Eggers (vooral gekocht voor de cover, een midprice editie)
 2. De walvisroeper – Zakes Mda (zo’n aanbieding van een boekenfestijn)
 3. Leven na de genadeklap – Arie de Rover (gekocht nadat ik hem heb horen spreken)
 4. Door liefde gedreven – Heidi Baker (een verjaardagscadeautje, wat ik heel graag wilde lezen…)
 5. De Citadel – Kate Mose (zo’n aanbieding van het boekenfestijn, alvast voor de zomer)
 6. De wraak van het voorgeslacht – A.C. Jordan (past zo’n mooi bij mijn andere Zuid-Afrikaanse klassiekers)
 7. Joris Luyendijk – Dit kan niet waar zijn (meest recente aankoop, toch door de waan van het dag?)
 8. Pontenilo – Irma Joubert (gewonnen, het is het derde boek wat ik van Irma Joubert heb, ik was bij de tweede zo afgeknapt, dat ik nooit in deze ben begonnen, haar laatste boek vond ik wel goed, dus het kan nog.)
 9. Je kind in balans – Caroline Penninga (hier ben ik wel in begonnen, maar nooit uitgelezen)
 10. Gevarenzone – Kristen Heitzmann (gekocht in de opruiming bij een christelijke boekwinkel)
 11. Niet meer dan eerlijk – Jaap van der Windt (ook gekocht in de opruiming bij een christelijke boekwinkel)
 12. Kantelkind – Guurtje Leguijt (een boek in een magazine, al meerdere keren meegenomen op vakantie, maar nooit helemaal aan toegekomen)
 13. Het dwaze van God – Nik Ripken (gewonnen)
 14. Het huishouden – Marilynne Robinson (koopje; € 4,95, gekocht om alvast kennis te maken met deze schrijfster, maar boek pakt me niet)
 15. Een andere soort familie – Kees van Beijnum (deze heb ik niet gekocht, maar komt van de stapel, die verkocht mag worden op Koningsdag. Het was een van de weinige titels waar ik nieuwsgierig naar ben.)
 16. Witte Oleander – Janet Fitch (dit boek is mijn aangeraden door een vriendin, lag ook in de Koningsstapel en nu op mijn nachtkastje.)

Op mijn ereader (of ipad), kortom de digitale boeken

 1. 12 jaar slaaf – Solomon Northup (actie van Itunes)
 2. De Vliegeraar – Khaled Hosseini (actie van Itunes)
 3. De brand van Rome – Paul Maier (zit in de romanbundel 2014 van Mozaïek)
 4. Dans van de Bergen – Julie Cantrell (zit in de romanbundel 2014 van Mozaïek)
 5. Levenslang – Ineke Baron & Niels de Jong (zit in de romanbundel 2014 van Mozaïek)
 6. Verraad me niet – Tessa de Loo
 7. Dorsvloer vol confetti – Franca Treur (al drie keer in begonnen…)
 8. De Jongen, de viool en de meester – Julie Thomas
 9. Britannia Road 22 – Amanda Hodgkinson
 10. Kwetsbaar – Tatiana de Rosnay
 11. De lege kamer – Sophie Hannah
 12. Niemandsland – Guurtje Leguijt (boekenstick van Mozaïek met meerdere boeken)
 13. Oorlogstranen – Lody van de Kamp (boekenstick van Mozaïek met meerdere boeken)
 14. Weeskinderen – Lody van de Kamp (boekenstick van Mozaïek met meerdere boeken)

De bibliotheekplank

geleende boeken maart 2015Als ik op een blog, in een nieuwsbrief of anderszins op internet een boek zie, wat ik interessant vindt, dan reserveer ik hem direct bij de bibliotheek. Ook daar blijkt mijn oog wel een beetje groter dan mijn maag. Met andere woorden, ik heb nu meer boeken staan dan dat ik waarschijnlijk binnen uitleentermijn kan lezen. Dit staat nu op de plank:

 1. De wereldverzamelaar – Ilija Trojanow
 2. Wij – David Nicholls
 3. De zevende golf – Henk Vaes
 4. Outlaw – Ted Dekker
 5. De uitzonderlijke gave van William Praise – Tania Heimans
 6. Geborgen in liefde – Sarah Williams
 7. Het lam – Peter de Vries

Virtuele lijstjes

Ik lees ongeveer een boek per week, aangezien het jaar nog 39 weken heeft, zou ik het moeten kunnen doen met wat ik in huis heb, want liggen nog 3 leesexemplaren voor me klaar. Maar nee, ik heb ook virtuele lijstjes. Behalve in een notitieboekje waar ik interessante titels opschrijf  als ik de uitgeversaanbiedingen doorblader,  pin ik het meeste op het bord ‘Boeken die ik graag wil lezen’. Ik heb ook lijstjes op Goodreads en Hebban, maar aangezien die database niet alles heeft wat ik interessant vind en pinnen makkelijker werkt dan boeken toevoegen,  houd ik het niet zo goed bij.  Nu zitten in sommige lijstjes nog wel overlappingen. Voor degenen die op zoek zijn naar een verjaardagscadeautje vergt het vast een heel gepuzzel om te ontdekken wat ik graag wil lezen, maar nog niet in huis heb. Aan de andere kant als je zoveel boeken hebt, zou je dan nog wel boeken mogen vragen?

9 gedachten over “Tsundoku of #NTL”

 1. Waarom zou je geen boeken meer mogen vragen, ze zijn blijvender dan bloemen of chocolade. Je kunt ze altijd nog doorspelen naar familie, bekenden of onbekenden.
  En anders vraag je een boekenbon 😉

 2. Mooie overzichtelijke lijstjes heb je Antoinette. Witte oleander heb ik ook nog in de kast liggen, ook ooit in een opwelling in een tweedehands boekhandeltje gekocht

 3. Misschien een goede tip voor je qua bieb: zet alle boeken die je nog graag wil lezen in de verlanglijst van de bieb. Zodra je boeken bijna uit zijn. Verschuif je wat boeken virtueel van de stapel verlanglijst naar reserveren. Werkt perfect bij mij! Succes. Ik bewonder je om de grote hoeveelheid die jij leest.

 4. Wat een stapel boeken om nog te lezen :-O
  Ik ben begonnen in Pulling Back The Shades van Dannah Gresh & Dr.Juli Slattery.
  En Onze Thousand Gifts van Ann Voskamp ligt hier ook nog.
  Verder heb ik twee of drie boeken op mijn Kindle App staan, gekocht aan €0.99. Dat is het.

  1. Thousand gifts heb ik gelezen in het Nederlands, maar in het Engels is natuurlijk nog meer een uitdaging, alhoewel ik haar blog ook in het Engels lees. Het maakt dat ik in elk geval ook wat engelse boeken van christenvrouwen op mijn verlanglijstje heb staan, die nog niet vertaald zijn. Pulling back the shades… Ik heb het boek nav waarvan ze het hebben geschreven ook niet (stiekum) heb gelezen, dus dat scheelt, wordt ik niet geprikkeld om een nieuwe titel aan mijn lijst toe te voegen.

Reacties zijn gesloten.