Undaunted, de uitdaging van Christine Caine

Christine Caine is samen met haar man de oprichter van de A21, een organisatie die zich inzet om mensen te bevrijden uit hedendaagse slavernij, strijdt tegen de ongerechtigheid van mensenhandel. Hoe Christine Caine gekomen is om haar leven daarvoor in te zetten, kun je lezen in het indrukkwekkende getuigenis Undaunted. Het is nog niet in het Nederlands vertaald. Undaunted is een woord wat zoveel wil zeggen als onbevreesd, maar ook dapper en lef, moedig durven wat je moet doen. Alleen al daarom is het verhaal van Christaine Caine inspirerend.

Ze heeft haar levensverhaal al meerdere keren verteld en de eerste keer dat ik haar hoorde, heeft vooral haar rotsvaste overtuiging over hoe haar geloof haar identiteit heeft bepaald, nadat zij op oudere leeftijd bij toeval erachter komt dat ze is geadopteerd, (beslist een ontdekking die je wereld zou doen laten instorten) mij geraakt. Als gelovige adoptiemoeder zou ik niets liever willen dat mijn kinderen zo de liefde van God in hun leven ervaren, zodat het niet meer uitmaakt wat je voorgeschiedenis is, omdat je weet dat je door Hem gewenst, geliefd en gekend bent.

God is able to take the mess in our lives and turn it into a message

e41a2b42-3079-11e3-b0a1-005056b06a0e-2624723Maar Undaunted is meer dan alleen het verhaal van een adoptiekind. Het is ook een getuigenis van het herstel na sexueel misbruik en hoe vergeving en overgave daarin genezing brengen. Christine Caine wilde in haar leven zelf de controle in handen houden, wat logisch is gezien wat haar overkomen is. Heel eerlijk en kwetsbaar vertelt ze hoe ze geleerd heeft dat het anders kan. Op dat punt brengt Undaunted niet een nieuwe boodschap. Dat neemt niet weg dat dit pijnlijke stuk in het leven van Christine Caine door God gebruikt is in een groter geheel. Bovendien komt het boek zo steeds dichterbij het leven van lezers. Niet iedereen is ongewenst bij zijn geboorte of heeft met sexsueel misbruik te maken gehad, tegelijkertijd willen we zo graag zelf controle houden over het leven om vervolgens te ontdekken dat we vastlopen of leven met angsten.

“Life will eventually turn every person upside down, inside out. No one is immune”

De voorbeelden die ze geeft uit haar eigen leven met een dosis zelfspot zijn leuk om te lezen. Christine Caine is een christen, die haar liefde voor God, maar ook de liefde van God voor haar (en alle mensen) van elke bladzijde af laat spatten. Heel haar boek door vind je bemoedigende oneliners zoals: “God doesn’t call the qualified. He qualifies the called”. (God roept niet alle bekwame mensen, Hij maakt de geroepene geschikt. )Je merkt hoe haar geloofsleven een relatie is, waarbij God tegen haar praat, niet alleen door bijbelteksten, maar ook door gebeurtenissen.

Auschwitz tegenwoordig

Duidelijk komt dit terug in een keerpunt in haar leven; het indrukwekkende bezoek aan Auschwitz. Christine  is er zo door geraakt, dat ze bidt of God haar wil helpen om niet de ogen te sluiten voor de gruwelijkheden die mensen overkomen Ze vraagt om hulp te kunnen strijden tegen onrechtvaardigheid. “Als er ook maar iets gebeurd zoals dit in mijn leven, help me dan zodat ik niet onverschillig wordt en net doe als of het mij niet raakt.” Bijna direct merkt ze dat God tegen haar zegt: “Christine, op dit moment, overal ter wereld, in teveel levens, gebeurt er zoiets als dit. Ik zal jou wakker maken voor situaties waarvan je niet weet dat ze plaats vinden.” Twee jaar later zit Christine Caine in Thessaloniki in een kamer met een aantal vrouwen die gered zijn uit de handen van sekshandel. Hoe God Christine en haar man op dit probleem van mensenhandel heeft gewezen en hoe het uiteindelijk tot de oprichting van A21 komt en wat zij doen is verder te lezen in het boek. Het is niet te bevatten hoe groot het probleem van mensenhandel is en met welke onrechtvaardigheid we dit laten gebeuren in onze tijd. Op dit moment vermoedt de Verenigde Naties dat 27 miljoen mensen worden opgepakt, ontvoerd, gedwongen of meegenomen als slaven, verhandeld voor geld, seks of gedwongen arbeid.

Geen wonder dat er iets ‘groots’ nodig is. Geloof in een liefdevolle God om te begrijpen hoe Christine Caine Undaunted dit werk samen met anderen heeft opgepakt. Christine Caine twijfelt er niet aan dat iedereen die dit boek leest door God geroepen is voor een taak die ons trekt uit de comfort-zone, misschien wel heel ver uit de comfort zone. Hoe je dan onbevreesd, moedig kan doen wat je moet doen, kun je leren van dit verhaal. Indrukwekkend en inspirerend.   Hopelijk pakt een Nederlandse uitgever het op om het te gaan vertalen, zodat meer mensen de waardevolle levenslessen van deze vrouw kunnen ontdekken!

Mijn waardering: *****

Undaunted, daring to do what God calls you to do – Christine Caine Uitgever Zondervan (2012)

Disclaimer: dit boek heb ik als ebook gekocht en gelezen.

 

Eén gedachte over “Undaunted, de uitdaging van Christine Caine”

Reacties zijn gesloten.