De sleutel tot je kind

Vorig jaar op de Proteadag, een jaarlijkse ontmoeting van adoptieouders met kinderen waarvan de meeste komen uit Zuid-Afrika, hoorde ik het drie keer de term integratieve kindertherapie. Dat was het helemaal, als ze met hun kinderen tegen de muur opliepen. Drie ervaringsverhalen van drie verschillende vaders en moeders. Natuurlijk heb ik gezocht op internet, maar tja waar vind je de therapeut met wie het ‘klikt’? Gek genoeg kwam ik toen nog niet op de site van Child Consult en Charlotte Visch uit Amsterdam. Haar ontdekte ik pas, toen mijn zus een blogbericht doorgaf van een bekende ‘De sleutel tot je kind.’ Er zijn van die momenten dat je inderdaad daar naar op zoek bent. Als je het gevoel hebt, helemaal vast te zitten en je van alles hebt geprobeerd. De ervaringen die Petra van den Dolder had met het boek maakte me nieuwsgierig. (lees ook haar blog als je concrete voorbeelden wilt). De lezer in mij vindt een boek een goede manier om te ontdekken of dit het nu echt is: de oplossing voor alle uitdagingen waar ik als moeder tegen aanloop om mijn kinderen te bereiken met liefde zodat ze kunnen groeien en ontwikkelen tot zelfstandige mensen.Je kind weet het, kan het en doet het

Charlotte Visch heeft integratieve kindertherapie bedacht, omdat ze gelooft dat kinderen zelf het vermogen hebben om zelf aan te geven wat hun probleem is en ze ook weten hoe ze dat kunnen oplossen. Ieder mens heeft een innerlijk vermogen tot heling. De therapeut helpt hem of haar om die bron in hem of haar te ontdekken, door middel van gesprek of spel en dergelijke en/of door volwassen anders naar hun kind te laten kijken. Zij is geïnspireerd door Janusz Korczak (1878 – 1942), een Poolse arts, pedagoog, die revolutionaire ideeën had ten opzichte van de rechten van het kind.  Mooi samengevat in deze ene quote: “Kinderen zijn niet de mensen van morgen, maar de mensen van vandaag!” Die benadering daagt volwassen uit om kinderen serieus te nemen.

Children-are-people-today-Polish-author_Korczak

In het boek maakt Charlotte Visch duidelijk dat kinderen vertellen iets met hun gedrag. Het is vaak de manier waarop ze communiceren over wat ze voelen, wat er in hen leeft of waar ze mee worstelen. Met haar boek daagt ze ouders (en therapeuten) uit om te ontdekken wat het kind duidelijk wil maken. Onderwerpen als ongehoorzaamheid, zeuren, ruzie maken, liegen, agressief gedrag komen zo aan de orde. Het is opvallend hoe Charlotte Visch met behulp van praktijkvoorbeelden bijna elk gedrag kan ‘omkeren’:

 • Een kind wat niet luistert, ongehoorzaam is, wordt niet gehoord.
 • Een kind wat zeurt is een doorzetter.
 • Kinderen die ruzie maken, zoeken contact.
 • Leugenaars zijn na-apers. (Oei die is pijnlijk).

Naast deze thema’s zijn er ook aandacht voor agressie bij kinderen, met als oplossing geweldloos verzet (mooie aanpak) en advies voor ouders om meer grip op hun leven te krijgen en stimulering tot zelfonderzoek.

“Mijn uitgangspunt is: zolang datgene wat achter het gedrag schuilt gaat, niet begrepen is, zal je kind doorgaan met deze vorm van ongehoorzaamheid. Zodra jij en je kind kunnen communiceren over ‘dat waar het echt over gaat’, verandert het gedrag van je kind.”

Het ontdekken wat een kind werkelijk wil is een kunst. Het vraagt van je als ouder een meer open, nieuwsgierige, neutrale houding. Dat is een uitdaging. Daarvoor moet je oude manieren, regels en dergelijke los willen laten. Soms lijkt dat voor de hand liggend, zeker als het werkt, maar tegelijkertijd is dat omdenken lang niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend. De voorbeelden die Charlotte Visch gebruikt vanuit haar praktijk zijn herkenbaar. Er worden situaties beschreven die ik zo één op één in mijn gezin kan toepassen. Dat maakt het lezen van de sleutel naar je kind interessant en concreet. Tegelijk vind ik het ook een pittig boek. Het geloof in het (goede van een) kind krijgt bijna een absolute waarde. Uiteindelijk heb ik toch moeite met het principe dat kinderen / mensen de oplossing altijd in zich zelf moeten zoeken. Het lijkt mij een heilloze weg. Hoewel ik geloof dat de Schepper van het leven, bron is van natuurwetten, die laten zien dat het lichaam een zelf genezend vermogen heeft, de realiteit is alleen veel weerbarstiger. Maar dat merk je in de praktijk van Child Consult niet. Er zijn meerdere of tig sessies voor nodig maar het lijkt altijd te werken. Soms verbaas ik me wat Charlotte Visch schijnbaar met haar woorden en houding voor elkaar krijgt. De uitleg en de voorbeelden van Charlotte Visch motiveren om na te denken over hoe je respect en liefde op en stimulerende wijze kunt overbrengen naar je kind, zodat je de sleutel vindt tot zijn of haar hart.

een boek met een verhaal waar je gelijk op wilt reageren, je laat nadenken over jezelf
een boek met een verhaal waar je gelijk op wil reageren, je laat nadenken over jezelf

 Mijn waardering: ****

De sleutel tot je kind – Charlotte Visch | 248media (2012) € 21,95

Disclaimer: gekocht naar het lezen van een blogbericht

2 gedachten over “De sleutel tot je kind”

 1. Hoi Antoinette,
  mooie blog heb je over dit boek geschreven. Ik heb een praktijk voor Integratieve Kindertherapie en ik vroeg me af of ik jouw blog mag plaatsen op mijn website (als zijnde gastblog)?
  Ik vind het mooi om deze recensie te lezen waarin jij de kern eruit haalt en ook kritisch bent. Ik bied de Sleuteltraining Hartgrondig opvoeden aan die gebaseerd is op dit boek. Ik denk dat het voor ouders heel fijn is om jouw recensie te lezen.
  Groetjes Annette van der Poel

Reacties zijn gesloten.