De weg naar het kinderhart

De weg naar het kinderhart is geen makkelijk opvoedboek met beloftes waarmee je kinderen voor je kunt winnen. Het gaat niet om meer snoep, speelgoed, televisietijd, leuke uitjes of andere verlangens waar kinderen van houden. Nee, voor Ted Tripp is het hart niet alleen een zaak van liefde. Het hart van een kind (en van ons als volwassenen) is de bron van het leven, de kern of ziel en daarmee het aanspreekpunt van al ons gedrag. De basis van dit boek staat in de bijbeltekst uit Spreuken 4 “Bescherm je hart boven alles, want uit je hart komt alles voort wat je doet.” Geen wonder dat Tedd Tripp in zijn adviezen voor ouders vooral de nadruk op legt dat zij de hoeders zijn van het kinderhart. (Feitelijk is dat ook de letterlijke vertaling van de Engelse titel “Shephering a Childs Heart”.)

omweg

Ik kwam op deze, in traditionele christelijke kring, populaire opvoedmethode via  een omweg. Begin dit voorjaar moesten wij als ouders alle zeilen bijzetten voor wat professionals ondertussen noemen een ++ opvoedklus. Onze kinderen zijn geadopteerd en de oudste heeft hechtingsproblemen.  Bedolven onder alles wat er aan therapieën en dergelijke te vinden, besloot ik te gaan googlen op ervaringsverhalen van andere christelijke ouders. Zodoende ontdekte ik ‘Parenting the Difficult Child’ van Linda J Rice. Dat boek gaf niet alleen herkenning, maar bevestigde ook wat ik zelf geloof, namelijk dat kinderen met een beschadigd basisvertrouwen wel kunnen vertrouwen/hechten, maar ze vertrouwen alleen zichzelf. Linda Rice weet vervolgens vrij pijnlijk de vinger op de zere plek te leggen waar deze egoïstische zelfredzaamheid toe leidt. Veel van de adviezen die zij heeft, zijn direct te af te leiden van de visie van Tedd Tripp en aangezien zijn boek wel in het Nederlands vertaald is, heb ik ook dat afgelopen zomer gelezen.

Voor Tedd Tripp is de opvoeding van kinderen een taak die we als ouders gehoorzaam moeten uitvoeren in onze relatie tot God. Daarmee eren wij God en dat is uiteindelijk het hoogste doel voor christenen. Er is sprake van een gezagsverhouding. God op de eerste plaats. Als kinderen leren gehoorzaam te zijn aan hun ouders, leren zij God gehoorzamen en ontdekken zij dat hun hart aan God toebehoort. In verschillende hoofdstukken in het boek, kan Ted Tripp fijntjes uitleggen hoe alle andere doelen voor opvoeding het net niet helemaal zijn.

Volgens Ted Tripp zijn kinderen nooit neutraal. Iedereen heeft een godsdienstige aard, een spirituele aanleg en daarmee dienen wij of God of anderen goden. Voor christelijke ouders is er dus de uitdaging om het kinderhart te behoeden zodat het in geloof God leert liefhebben. Uit een hart dat gericht is op God zal ook het gedrag komen wat God eert. Tedd Tripp stelt dat ouders heel vaak ingrijpen op ongewenst gedrag en dat corrigeren, zonder stil te staan bij de gerichtheid van het hart. Kinderen kunnen vervolgens wel hun gedrag aanpassen, zonder dat hun hart verandert.

In ons gezin hebben wij inderdaad als uitgangspunt God eren door Hem lief te hebben en Zijn wil te doen. Tot zover lukt het me om Tedd Tripps visie te volgen, maar hij heeft wel mijn ogen geopend over hoe wij met onze kinderen in gesprek kunnen gaan over de status van ons hart en dat we hen op hun geweten aan kunnen spreken. Een herkenbaar voorbeeld is van twee kinderen die ruzie maken over speelgoed, waarbij je ze allebei kunt aanspreken op het feit dat ze egoïstisch zijn.  Heel sterk ervaar ik hoe we daarin naast onze kinderen kunnen staan, want ook ons hart is niet altijd onverdeeld gericht op God. Gelukkig is daar genade voor ons allemaal en ook in het boek van Tedd Tripp klinkt dit evangelie.

Pittig

Maar Ted Tripp heeft behalve communicatie nog een andere opvoedmiddel en dat is de roede. Daarvoor heeft hij bijbelse argumenten. Om kinderen gehoorzaamheid bij te brengen door middel van slaan vind ik discutabel. Dat het geen gemeengoed is, blijkt wel aan de tekst die hij in het hoofdstuk hierover gebruikt. Toch blijf ik me bij toepassing van die praktijk ongemakkelijk voelen, ook bij implicatie dat ik ongehoorzaam zou zijn aan God, als ik de roede niet gebruik. Hoewel Ted Tripp vindt dat communicatie en roede samen gebruikt moeten worden, heeft hij meer hoofdstukken gewijd aan communicatie. Ik zou me door dit controversiële punt niet laten afschrikken over wat hij verder te zeggen heeft.

Bijbelse opvoeding in de praktijk

Het boek heeft veel herkenbare praktijkvoorbeelden. In het tweede gedeelte zijn er richtlijnen voor jonge kinderen, schoolkinderen en tieners. Er zitten echt eye-openers in waardoor je bewuster gaat nadenken over je kind in zijn relatie tot God. Elk hoofdstuk heeft gespreksvragen waardoor je met een ander door kunt praten over wat je gelezen hebt. Tedd Tripp maakt met zijn boek wel duidelijk dat bijbelse opvoeding wel meer is als uit de kinderbijbel lezen, bidden en naar de kerk gaan. Geen makkelijk boek, wel de moeite waard!

Overigens Tedd Tripp komt binnenkort naar Nederland. Hij is spreker op de Heart Cry najaarsconferentie in oktober en op woensdag 14 oktober spreekt hij op een themadag in Dordrecht over Bijbelse opvoeding in de praktijk.

_____________

Mijn waardering :****

De weg naar het kinderhart – Ted Tripp | Uitgegeven door Boekenfonds Reformatorisch Appèl ( 2011)

Disclaimer: geleend van een vriendin, maar eigenlijk een must-have

5 gedachten over “De weg naar het kinderhart”

  1. Antoinette,
    Thank you for reading my book and commenting on it here. Following your link from a pingback on my book page, I found this page and your review of Tedd Tripp’s book. I am so glad that it has been translated into Dutch. What a helpful parenting book it is!
    Also, to see that you are posting a positive review (I assume, as I don’t know Dutch) of Tripp’s book is an encouragement to me. Then others may learn of it. You are serving others with this blog. May the Lord give you much wisdom in parenting and bless you with much grace and joy.

    1. Well Linda what a nice suprise that you reply on my blog. As you may have noticed I loved reading your book, your writing was an encouragement for me. I’m still working on the review. It is more difficult for me since attachements issues hits our family personal.

  2. Helaas heb ik zelf echt helemaal niets aan dit boek gehad. Ik moedig je aan om ook eens het boek ‘ Jesus the Gentle Parent ‘ te lezen van L.R. Knost. Misschien kun je daar ook een recensie van schrijven?

Reacties zijn gesloten.