Leeservaring: Winter in Gloster Huis

Een drukproef in ringband, met lekker veel ruimte om aantekeningen te maken. Ik geef toe dat maakt het lezen van een roman gelijk al anders. Alsof ik een inspecteur ben, die de clue’s moet zien te ontrafelen uit dit verhaal terwijl het niet eens een detective is. Via de Club van Echte Lezers (van uitgeverij Atlas Contact) heb ik de drukproef ontvangen van de nieuwste roman van Vonne van der Meer: Winter in Gloster Huis, als tegenprestatie schrijf ik twee recensies o.a. op hebban en hier een fotoserie voor deze leeservaring:IMG_2999

Winter in het Gloster Huis de kern in een paar zinnen:

Vonne van der Meer heeft het talent om te fantaseren over alledaagse dingen maar kiest voor haar nieuwste roman voor een moreel thema en maakt een sprong in de tijd:  Het is 2024.  De klaar-met-leven-wet is aangenomen, wat betekent dat je hulp mag bieden aan mensen die een punt achter hun leven willen zetten. Uitzichtloos en ondragelijk lijden is niet langer meer een voorwaarde voor een zelfgekozen dood. Op dat moment krijgen  twee broers een fabelachtige erfenis  met de opdracht er iets goeds mee te doen. De oudste broer Richard Hofstede, een reclameman kiest ervoor om een hotel te bouwen, waar mensen met aandacht en zorg kunnen sterven. De jongste Arthur heeft zijn bedenkingen over dit project, maar participeert om vervolgens aan de overkant van het meer het Gloster Huis te bouwen om mensen een alternatief te bieden voor een zelfgekozen dood.

kort maar krachtige recensie
kort maar krachtige recensie

IMG_3006

Een roman afgedrukt op A4-fomaat. Ik maak aantekeningen, geheugensteuntjes voor de recensie die ik wil gaan schrijven. Details over de hoofdpersonen en de verschillende verhaallijnen; Het verhaal van Arthur wordt afgewisseld door het verhaal over Noor, een van de gasten die in het Gloster Huis komt.

IMG_3011
wrange humor
IMG_3013
Spelen we nog Wordfreud in 2024?

Steeds dieper duik ik in het verhaal, ontdek pareltjes van zinnen en woordspellingen die met het thema te maken hebben. Emoticons en kritiek krijgen een krabbel in de kantlijn:

Ongemerkt ben ik als lezer deel geworden van het verhaal
Ongemerkt ben ik als lezer deel geworden van het verhaal

‘Waar zal het op uit draaien?’ schrijf ik boven hoofdstuk twaalf (blz 111). Er zijn nog twee hoofdstukken en een fonkelende edelsteen als epiloog. Zoals elk verhaal werkt het toe naar een moment van openbaring. Terwijl ik mijn hond moet uitlaten, denk ik er over na. Zou ik het einde kunnen voorspellen met wat ik nu in handen heb? Noor die had willen sterven, maar nog leeft. Arthur die met lede ogen moet aanzien hoe het hotel van zijn broer een gat in het markt blijkt te zijn. Wat ik ook bedenk het lijkt erop alsof er alleen verliezers zijn. Hoe maak je het leven nog de moeite waard als de klaar-met-leven-wet als een zwaard van Damokles boven je hoofd hangt?

Dan blijkt weer hoe verrassend Vonne van der Meer haar twist aan het verhaal kan geven, zeker als je vooral door de morele thematiek een denkfout hebt gemaakt en in een loopgraaf bent belandt. Schrijfsters als Vonne van der Meer weten de meerwaarde van het leven uit te drukken in een verhaal als Winter in Gloster Huis. Prachtig en daarom een genot om te lezen.

Mijn waardering: ****

Kijk jij uit naar een nieuwe roman van Vonne van der Meer?

Winter in Gloster Huis verschijnt in oktober 2015 bij Atlas Contact 144 blz.

Disclaimer: drukproef ontvangen van de uitgever

5 gedachten over “Leeservaring: Winter in Gloster Huis”

  1. Vonne van der Meer schrijft heerlijke boeken en deze thematiek spreekt me erg aan: de toekomst en de dood. Dit moet ik lezen!

Reacties zijn gesloten.