Boektober leesuitdaging

Dagmar Boer zette via social media een evenement op om mensen te uit te dagen meer te lezen dan ze nu doen. Zij koos daarvoor de maand oktober. Natuurlijk pakte ik als lezer de uitdaging op, hoewel ik best veel lees. In eerste instantie had ik 5 boeken uitgekozen die beslist in oktober gelezen moesten worden. Maar met de vakantie en wat boeken met minder pagina’s is dat aantal verdubbeld. Aan het eind van de maand een terugblik, waarbij er zoveel variatie in genres zit, dat waarschijnlijk alleen #boektober als noemer voor deze maand kan gelden.

9789025446222-winter-in-gloster-huis-l-LQ-f1. Winter in Glosterhuis – Vonne van der Meer ****

Dit was een prachtig begin van de maand; een drukproef lezen van een boek dat nog verschijnen moest. Wat maakt het leven nog de moeite waard als je denkt dat je er klaar mee bent? Een boek om met elkaar over in gesprek te gaan.

Cover het huis met de leeuwen2. Het huis met de leeuwen – Tania Heimans **(*)

Ik wilde het lezen voor mijn blog en daardoor had ik mezelf een soort verplichting opgelegd om het uit te lezen, maar nu na een paar weken is er eigenlijk niets van dit boek blijven hangen.  Haar vorige boek heeft die kracht wel.

IMG_2994.JPG3. [Omvergeblazen] – Katie Vlaardingerbroek *****

Dit kleine boekje heeft die kracht ook. Bijna dagelijks denk ik aan wat Katie ontdekt heeft over onvoorwaardelijke liefde, die niet in hokjes te plaatsen is. Een stoer, heerlijk een eerlijk boek over twijfels rond het christelijk geloof.

een vrouw van staal4. Een vrouw van staal – Corine Nijenhuis *****

Van deze 400 pagina’s heb ik ook genoten, echt een boek wat ik mijn genen zit. Elk avontuur wat dit schip met zijn opvarenden heeft meegemaakt wordt even spannend verteld. Een pageturner waar ik zelf als schipperse nog wat van kon leren. (recensie volgt)

de grootsheid5. De Grootsheid van het al – Raoul de Jong *

Omdat het boek genomineerd is voor het beste boek van Rotterdam ben ik erin begonnen, maar  halverwege is zij al dichtgegaan. Raoul de Jong kreeg mij niet mee op zijn voettocht van Rotterdam naar Marseille. De naïeve verwondering die hij heeft als hij al lopend de wereld ontdekt is mij vreemd. Misschien wel omdat ik als schipperse vertrouwd ben met de streken waar hij doorheen trekt. (Hij loopt tenslotte ook hele stukken langs een kanaal.) Om in de leesflow te blijven gewoon even een break genomen. Hij komt de laatste dag van oktober nog wel uit.

Alders-DeKopiist6. De Kopiist – Hanny Alders ****

Perfect boek voor een vakantie in Andalusië, deze historische roman vol intriges met James Bond achtige scenes in het decor van Middeleeuws Cordoba. Tel daarbij op de liefde voor het geschreven woord en je zit als boekenliefhebber helemaal goed in dit verhaal. (recensie volgt)

De Klokkenmaker - Albom7. De Klokkenmaker – Mitch Albom ***

Dit boek had ik in relatief korte tijd uit; een waanzinnige tijdreis vanaf de oertijd tot eind 2012 waar de hoofdpersonen voor beslissende keuzes staan. Een les over het meest waardevolle van de tijd die ons gegeven is.

op de orgelzolder8. Op de orgelzolder – Jaap van Gelderen ***

Omdat het essay voor de maand van geschiedenis al uitverkocht was, had mijn boekhandel het originele verhaal,  het centrale deel van het essay,  op een stapeltje naast de kassa liggen. Op de orgelzolder is een verzameling van een vier verslagen over de onderduikers in de Breepleinkerk. Gewoon simpel en oprecht zoals verhalen verteld worden die moeten worden doorgegeven.

droom en daad9. Droom & Daad – Ahmed Aboutaleb ****

Tussen droom en daad is meer dan het doorgeven van een inspirerend geschiedenisverhaal. Het is zoals ik Ahmed Aboutaleb ken, een intelectueel denker die met een innemend betoog op zoek gaat naar de verbinding. Hij staat stil bij kardinale deugden en doet zo een appel om van een ik-mentaliteit naar wij-samenleving te koersen. Hij krijgt mij mee! Dit heb ik gelezen als ebook.

Compassie_Enter10. Compassie – Stephan Enter ****

Mooie en pijnlijke liefdesgeschiedenis, rafelig zoals het leven is en tegelijk zo geraffineerd in woorden en zinnen neergezet. Bizar hoe de hoofdpersoon uiteindelijk de crux van het leven ontdekt, die niet anders is dan de conclusie in De Klokkenmaker, terwijl de schrijvers een hele andere insteek (en achtergrond) hebben, zou er dan toch een universele waarheid zijn? (recensie komt binnenkort)

dummie de mummie11. Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet – Tosca Lee ***

Wel ja ik zet het kinderboek wat ik deze vakantie heb voorgelezen voor mijn jongens er ook maar bij. Hilarisch bij tijd en wijlen. Vooral in de dialoog, maar er zaten ook gort droge stukken tussen, vooral al als Dummie net in Egypte is. Het spannende avontuur wat volgt maakt het verhaal weer een beetje leuk.

Eigenlijk was dat nog niet alles, we zijn ook bezig met de Samenleesbijbel en ik heb een nieuw dagboek gekocht in oktober: Jezus aanbidden. Tijdens de vakantie hebben we ook nog een Dominicus reisgids doorgenomen, maar dat valt wel een beetje buiten de leesuitdaging.

Heb jij een leesuitdaging nodig om meer boeken te lezen?

 

2 gedachten over “Boektober leesuitdaging”

  1. Ik vind het als lezer geen uitdaging om mee te doen aan boektober, want ik lees al zoveel. Dit zo juist een uitdaging zijn voor mensen die niet veel lezen.

Reacties zijn gesloten.