De IJsmakers, een roman om van te genieten

“Mijn broer hield een lepel voor mijn mond. Ik keek in zijn kalamata-ogen, hij keek terug. Toen openende ik mijn mond en voerde hij mij zijn ijs. De textuur was ongelofelijk fijn en glad, fluweelzacht. Het waren miljoenen minieme ijskristallen in de dikke room. Ze vormden de ruggengraat van het ijs, hoewel ze maar een fractie uitmaakten van het totale volume. De luchtbelletjes die tijdens het draaien waren opgesloten, hadden de consistentie lichter gemaakt, maar niet broos – je kon bijna op het roomijs kauwen. Toen smolt het, mijn ogen gingen vanzelf dicht. Het was als zweven, zoals je even van alles loskomt als je een meisje kust.”

(blz 144 De IJsmakers – Ernest van der Kwast)

ijsmakersEr is vast geen ander die lyrischer over ijs kan praten dan Giovanni Talamini en dat doet hij in de roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast. Zijn familie, ouders, broer Luca en schoonzus Sophia mogen in hun handen klappen voor zo’n lofrede op hun traditie; het allerbeste Italiaans ijs maken, maar dat doen ze allerminst. Giovanni is de verrader, degene die de ijssalon in steek heeft gelaten, toen hij op 18 jarige leeftijd besloot zijn leven te wijden aan poëzie. In plaats van elke zomer ijs te maken en te verkopen in Rotterdam zoals al generaties voor hem gedaan hebben, ging Giovanni studeren en op zoek naar de mooiste gedichten in de wereld. Ondertussen blijft hij met hen verbonden, dat merk je aan alles als je De ijsmakers leest. Een roman die vooral een schakering is van verhalen, vaak hilarisch zoals in het begin als zijn 80 jarige vader verliefd wordt op een kogelslingeraarster en zijn moeder hem belt om te zeggen dat zijn vader zijn verstand heeft verloren. Hier proef je al een bittere ondertoon van een lang huwelijk waar liefde is verdwenen. Maar ook scenes vol passie, van genot die je nooit meer vergeet.

De anekdotes gaan ver terug in de tijd en vertellen hoe de overgrootvader van Giovanni het ijs heeft ontdekt en hoe lastig het was voor hem (en later ook voor Luca) om woorden te vinden voor de liefde van je leven. Giovanni (lees Ernest van der Kwast) heeft die woorden in elk geval wel en poëtisch smelt hij de zinnen aan elkaar en zorgt hij voor een lach in de gortdroge dialogen. De verhalen gaan ook over zijn eigen jeugd, over de band met zijn jongere broer. Hoe ze opgroeien in Italië, op een internaat, terwijl hun ouders werken in Rotterdam. Hoe ze verliefd worden op Sophia. Hoe Giovanni in aanraking komt met de poëzie en besluit zijn eigen weg te kiezen, terwijl zijn broer met het mooiste meisje uit hun dorp trouwt en de zaak overneemt. De verhalen laten de contrasten zien, hoe vrij Giovanni is, de hele wereld over reist en hoe opgesloten de rest van de familie Talamini zit in het stramien; van de vroege lente tot de late herfst ijs maken en verkopen. Luca wordt een fantastische ijsmaker, maar ondertussen kwijnt Sophia weg omdat het niet lukt om een kind te krijgen. Luca vraagt zijn broer hem te helpen…

De verhalen die Giovanni uiteindelijk samen met zijn broer Luca in de keuken van de ijssalon in Rotterdam opduikelt zijn niet chronologisch. Dat geeft deze roman een bijzondere lading. Hoewel aan het eind niet alles is opgelost, lijkt het alsof je door de verhalen voldoende weet om net als Giovanni te geloven dat het goed komt.

Ook een voorproefje? Klik hier voor een leesfragment

_________________

Mijn waardering: ****(*)

De IJsmakers – Ernest van der Kwast | De Bezige Bij (2015)

Disclaimer: geleend uit de  bibliotheek. Ik wilde De ijsmakers lezen omdat het boek genomineerd is voor het Beste Rotterdamse Boek (editie 2014/2015) aanstaande zaterdag, 14 november op het lezersfeest in Rotterdam wordt de winnaar bekend gemaakt.