Meer veerkracht in 72 uur

Veerkracht - Paul DondersDit boek, Veerkracht voor een gezonder leven en beter presteren, ontdekte ik toen ik mijn blog aan het schrijven was van De Klokkenluider. Je weet wel dat boek wat ik las aan het eind van mijn vakantie in Spanje, terwijl ik de tijd wel stil wilde zetten. Mijn lichaam en geest waren in elk geval nog niet toe aan terugkeer naar het dagelijks leven. Ik voelde de stress nog in mijn lichaam. De laatste weken was mijn ‘aan’ knop steeds ingedrukt. In Veerkracht wordt dit beschreven als de fase van hyperactiviteit die aan burn-out vooraf gaat. Dat kwartje viel overigens pas toen we met de gezinscoach aan het onderzoeken waren wat bij mijn zoon ervoor zorgt dat hij in de ‘aan’ stand komt. Altijd verhelderd, als je je kind wil helpen en zelf de spiegel krijgt voorgehouden. Enfijn een boek voor een gezonder leven en het voorkomen van een burn-out kon ik wel gebruiken. Wat is nou € 14,95 van een ervaren coach en begeleider als Paul Donders?

Hij spreekt uit eigen ervaring. Nog voor hij veertig was, werd zijn eigen leven door stress stilgezet. Met vallen en opstaan heeft hij een sindsdien een levensstijl van veerkracht ontwikkeld.  In dit boek deelt hij zijn kennis en wat hij bij anderen heeft ontdekt over het belang van veerkracht:

“Veerkracht is de vaardigheid van een persoon om met verrassingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen zinvol om te gaan.”

Veerkracht is goed voor jezelf, je privéleven en familie, maar ook voor je werkomgeving. Volgens Paul Donders zijn er zeven veerkrachtfactoren, eigenschappen die nodig zijn om te kunnen leven met veerkracht:

  1. Verzoend verleden en emotionele stabiliteit
  2. Realistisch optimisme
  3. Oplossingsgerichtheid
  4. Werken met je talenten
  5. Discipline en een gezonde levensstijl
  6. Zelfbewustzijn, passie en zingeving
  7. Relationele vaardigheid

Alle deze factoren worden per hoofdstuk uitgelegd met voorbeelden uit de praktijk en opdrachten om zelf aan de slag te gaan. Er zijn citaten van deskundigen, die in het bedrijfsleven hebben nagedacht over veerkracht en leiderschap. Uitgebreidere voorbeelden staan in kaders met een andere achtergrond kleur en er worden heel vaak opsommingslijstjes gebruikt. Dat maakt het tot een afwisselend en makkelijk te lezen boek.

Veel opsommingspunten op bladzijden van Veerkracht

Kijk een tip om meer thrillers te lezen, daar kunnen we wat mee :-)
Kijk een tip om meer thrillers te lezen, daar kunnen we wat mee 🙂

Maar kort en krachtig formuleren heeft ook nadelen. Er zijn eigenschappen in de veerkrachtfactoren die elkaar overlappen. Zo heeft realistisch optimisme alles te maken met je basisvertrouwen, wat volgens mij hoort bij zelfbewustzijn. Zingeving, leven met een doel komt ook meerdere keren terug. Tot slot heeft Paul Donders het over sociale en structurele energiebronnen, die een aanvulling zijn relationele vaardigheid en discipline als gezonde levensstijl. Er is geen toelichting waarom begonnen wordt met verzoend verleden, en juist door de overlap van de factoren lijkt me dat een andere opbouw van de veerkrachtfactoren orderlijker kan. Ook de opdrachten voor de lezer zijn niet consequent weer gegeven.

Niet lezen, maar doen

Veerkracht heeft iets planmatigs met al die lijstjes en stappenplannen. Het spat van de bladzijden af dat het haalbaar is, veerkracht ontwikkelen, maar je moet het wel doen.  Paul Donders, die zelf ook christen is en zeker ruimte laat voor de spirituele kant, die nieuwe energie en inspiratie kan geven, is toch vooral bezig lezers te motiveren om zelf de groeikansen te pakken voor persoonlijke ontwikkeling. Van sommigen punten zou je misschien eerst meer willen weten om je te laten overtuigen. Paul Donders geeft toe dat er op alle sub-onderdelen van veerkracht meerdere boeken zijn geschreven. Nog niet eerder heb ik me in veerkracht als levensstijl verdiept, maar met de meeste factoren ben ik wel vertrouwd. Dat neemt niet weg dat er in de tekst regelmatig voorbeelden staan die motiveren en waardoor je het idee hebt, dat het een boek is waar je wat mee kunt. Daar kun je lang of kort over praten, veel of weinig over lezen; als je het niet toepast in het leven heb je niet veel aan die kennis.

Veerkracht sluit af met een vragenlijst voor zelfonderzoek
Veerkracht sluit af met een vragenlijst voor zelfonderzoek

Goede voornemens uitvoeren

Volgens Paul Donders heb je als iets de moeite waard is om te veranderen, ongeveer 72 uur om te starten. Na drie dagen is er weer zoveel informatie op je af gekomen, dat je goede voornemens al weer op de achtergrond raken.  Toen ik het boek over veerkracht ontdekte en dacht dat het misschien iets voor mij was, heb ik het inderdaad na twee nachtjes slapen, toch gekocht. Na het lezen heb ik de eenvoudige veerkrachtscan ingevuld en nu weet ik waar ik nog kan groeien in mijn veerkracht. Tijd om de volgende stappen binnen 72 uur te zetten.

Nu drie weken na de vakantie kan ik zeggen, dat de klok stilzetten niet echt helpt om stress te lijf te gaan. Je moet er inderdaad iets doen om je levensstijl te veranderen zodat je niet automatisch in de ‘aan’ stand vliegt. Ik ben blij dat het lukt met de veerkracht die ik heb, mede dankzij het sociale netwerk en het geloof in God, die steeds nieuwe kracht geeft.

blogfoto veerkracht
Veerkracht in de Bijbel, tekst uit Jesaja 40 vers 31

Wat geeft jou veerkracht?

_____________________________

Mijn waardering: ***

Veerkracht – Paul Donders | De Barbaar uitgeverij (2015)

Disclaimer: eigen exemplaar gekocht