Boekencommentaar november

Ook zonder een leesuitdaging zoals boektober is het mij afgelopen maand gelukt om veel te lezen, 10 boeken maar liefst. Deze keer niet alleen omdat lezen leuk is, maar ook om recensies te schrijven. Afgelopen maand kwamen er heel wat leesexemplaren binnen, zoveel dat ik aan het stapel die ik had meegenomen uit de bibliotheek voor november niet eens helemaal toekwam. Tijd voor een overzicht:

  1. De ijsmakers – Ernest van der Kwast ****(*)

Helaas niet gewonnen als beste boek van Rotterdam, maar tja smaken verschillen. Ik vond het echt een heerlijk boek. Hier kun je lezen waarom.

  1. Veerkracht – Paul Donders ***

Dit was voor mij persoonlijk een goed boek op het goede moment. Het blijft een uitdaging om met de tips uit het boek aan de slag te gaan om je veerkracht vast te houden. #werkinuitvoering zal ik maar zeggen. Meer weten over veerkracht, klik hier.

  1. Het geheime dagboek van Topnerd Tycho – Corien Oranje & Cees Dekker. ***

Het is een boek waar in christelijk Nederland veel beroering over is ontstaan want kun je de schepping zoals beschreven in de bijbel wel in overeenstemming brengen met de evolutieleer?  Lees hier (bij boekenmening) waarom ik het een geslaagd jeugdboek vond.

  1. Eva – W. Paul Young.  ****(*)

Dat je nog meer over de schepping kan schrijven bewijst W.Paul Young met zijn nieuwste roman. Het is een boek waar nog veel over te zeggen is, een begin heb ik hier gemaakt.

  1. Nachtmotet –  Arie Kok. ****(*)

Dit is echt een pareltje, een klein boekje met een prachtige vertelling. Fijngevoelig, trefzeker verwoord. Langzaam lezen want anders heb je het uit voor je het weet en hier lees je waarom ik het de moeite waard vond.

  1. Donkeredagenvragen – Paulien Vervoorn & Willem J. Ouweneel

Dit is veel meer een doe boek, om mee aan de slag te gaan in de maand die nog komt met de donkere dagen voor kerst, dan een leesboek. Ik heb het al gelezen om een recensie te kunnen maken voor Boekenmening, maar hier afgelopen zaterdag ook over geblogd.

  1. De erfenis van de kaarsenmaker – Max Lucado ***

Ja, ik lees een beetje vooruit. Dit is een kerstverhaal wat verfimd is als The Christmas Candle. Binnenkort hoor je hier meer over.

  1. Paulus – Fik Meijer

Dit boek was leesvoer voor zondag. De laatste tijd was er gepreekt over de zendingsreizen van Paulus, dus een beetje extra historische context kon geen kwaad. Als je van jongs af aan vertrouwd bent met de avonturen van Paulus, verwonder je misschien nauwelijks over het feit dat deze man verantwoordelijk is voor de verspreiding van het christelijk geloof in een vijandige wereld. Niet dat Fik Meijer met zijn boek mij daar echt bij helpt, maar het was in elk geval een aangename kennismaking met zijn schrijfstijl en mede daardoor hoef ik voorlopig het bejubelde boek Jezus in het boekpanel van De Wereld Draait door niet op mijn nog te lezen lijst te zetten. Een kritische bespreking van dat boek vindt je hier.

  1. Moord met citroen – Jelleke Wierenga.***

Dit is zo’n waanzinnig gefantaseerd verhaal over tieners uit Zuid-Afrika dat ik als serieuze lezer er een beetje moeite mee had. Op Hebban heb ik al laten weten wat ik ervan vind, maar wie weet is het wel een leuk boek voor een ander, dus binnenkort organiseer ik een give-away op dit blog.

  1. En Rachel huilde –  Brett Michael Innes

Het laatste boek wat ik deze maand gelezen heb, blijft nog wel even nadreunen. Rachel is een vrouw uit Mozambique die haar familie financieel ondersteunt met het geld dat zij verdient door het huishouden te doen bij een rijke familie in Johannesburg. Het drama is zij net haar dochter heeft verloren door toedoen van haar werkgeefster. Een uitgebreidere recensie volgt binnenkort.

Als ik veel lees, gaat er ook veel tijd zitten in het maken van een maandoverzicht en dan te bedenken dat we nog maar één maand te gaan hebben en na moeten denken over de mooiste boeken van 2015. Hoort het bij een boekenblog of kun je een bijdrage als deze ook wel missen?