En Rachel huilde

En Rachel huilde - Brett Michael InnesRachel blijft en daarmee ontwikkelt zich een hartverscheurend verhaal in de nieuwe roman van Brett Michael Innes.  De titel ‘En Rachel huilde’ laat er ook geen twijfel over bestaan; er heeft zich zojuist een drama afgespeeld. Terwijl een vrouw uit Mozambique de vernederende gang naar het ministerie van Binnenlandse zaken in Johannesburg moet afleggen om bij corrupte ambtenaren haar verblijfs-vergunning voor een half jaar te verlengen, is haar dochtertje omgekomen. Rachel dacht dat het voor Maia veiliger was als ze bij haar werkgeefster bleef. Juist om een betere toekomst voor haar dochter heeft Rachel 6 jaar geleden Mozambique verlaten. Ze kon aan de slag als huishoudster bij het echtpaar Chris en Michelle Jordaan, die wonen in een groot huis in een buitenwijken bij Johannesburg. Rachel heeft een eigen woning op het terrein en met het geld wat zij verdient, kan ze haar ouders ondersteunen. Maar nu Maia er niet meer is, besluit Rachel toch om te blijven. Michelle gaat gebukt onder heftige schuldgevoelens. Dat heeft gevolgen voor haar zwangerschap, waar Chris en zij al zo lang naar uitkeken. Ze heeft een te hoge bloedruk, moet  stoppen  met werken en  ongedwongen thuisblijven, in de nabijheid van Rachel, die ze niet meer onder ogen kan komen. Een confrontatie kan niet uitblijven…

En Rachel huilde is een echte pageturner. De hoofdstukken beschrijven afwisselend de periodes voor de dramatische dag in maart 2014, toen Maia nog leefde en hoe het leven daarna voor Chris, Michelle en Rachel verder is gegaan. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat er op die dramatische dag is gebeurd. Allerlei facetten in de Zuid-Afrikaanse samenleving (maar eigenlijk speelt dit overal) zoals de kwetsbaarheid en uitbuiting van vreemdelingen, discriminatie en de contrasten tussen rijk en arm, komen aan bod. Brett Michael Innes ontkomt er niet aan om clichés te gebruiken; een huishoudster steelt, de knappe echtgenoot, die tekort komt in het huwelijk flirt met facebook. Het verhaal laat zien hoe pijnlijk vast we zitten in onze situatie, niet alleen met eigen emoties of onderlinge verhoudingen ook op het terrein van maatschappelijke ongelijkheid.

ongewenst kinderloos op het scherpst

Het verlies van je kind door de schuld van een ander en het verlangen naar een kind, terwijl de ander er een heeft; in deze roman is de pijn van ongewild kinderloos heel scherp neergezet. Het half jaar na de dood van Maia, laat zien hoe verstikkend emoties als schuld en haat zijn. Dat is genoeg voor een hartverscheurend boek, temeer omdat je met beide vrouwen (en misschien zelfs met de man) kunt meevoelen en de wond tot het eind toe open blijft.

De schrijver blijft een filmmaker

Aan de andere kant vind ik Brett Michael Innes een prutser als het aankomt op literaire stijl. Het is jammer dat het verhaal ‘ontsiert’ wordt door allerlei slordigheden, die variëren van een diner klaar maken op een ontbijttafel, het niet vasthouden van een chronologie bij de passages, die in het verleden gebeurd zijn,  tot herhalen van beschrijvende details. Alsof lezers dingen vergeten wanneer ze door de tijd springen in het boek, die ze anders hadden kunnen zien. De roman En Rachel huilde is namelijk de basis voor een scenario van een film. Misschien dat we daarom deze foutjes de schrijver wel vergeven. De trailer van de film laat geen twijfel bestaan over de impact van dit dramatische verhaal. Ik hoop dat de film ook in Nederland te zien zal zijn, anders moeten we het maar doen met dit boek.

En Rachel huilde – Brett Michael Innes | Uitgeverij Mozaïek (2015)

klik hier voor een begin van En Rachel huilde

Disclaimer: voor het maken van deze recensie heb ik dankbaar gebruik gemaakt van een digitaal leesexemplaar van de uitgever.

Eerder las ik van Brett Michael Innes Kleine Rachel. De twee boeken hebben niets met elkaar te maken. Het is de bijbeltekst en de belofte uit Jeremia 31 waardoor de schrijver weer voor de naam Rachel koos.