De kerstboodschap uit boeken

Bij elkaar zijn dat is de boodschap voor de kerstdagen of je nu gelooft of nergens aan doet, op één of andere manier hebben velen dit oerverlangen om samen kerst te vieren. Terugkijkend op wat ik het afgelopen jaar heb gelezen, is mij opgevallen hoe die leegte, die eenzaamheid of het onvermogen van de mens om zich te binden aan dat wat het leven de moeite waard maakt een thema is wat in veel boeken terugkomt. Opvallend vaak vind ik dat de mooiste boeken van 2015.

Je kunt het in het leven gemaakt hebben, zwevend door het leven gaan omdat je je zielsverwant hebt gevonden en daarmee een missie om haar gelukkig te maken; als je jezelf niet geeft dan lijkt een relatie te stranden: Compassie

Het toppunt van dit verlangen is meesterlijk gevangen in het bittere cynisme van de plastisch chirurg met het misvormde gezicht, Tomas Augustus, die zich prima staande wist te houden tussen de mensen, om te ontdekken dat hij de ander nodig heeft  als alle medemensen zijn weggevaagd door een epidemie: Quarantaine

Je kunt er voor naar een andere wereld reizen, zinvol contact hebben met buitenaardse wezens en er te laat achter komen dat je met het nieuwe avontuur de allergrootste schat bent kwijt geraakt: Het boek van wonderlijk nieuwe dingen.

Je kunt je willen loswerken van je familie, maar nooit losmaken: De ijsmakers

Afgelopen jaar was er een boek wat meer deed dan de mensen confronteren met zijn oerverlangen. In het herschrijven van het scheppingsverhaal gaf hij een verklaring: Eva

Nee, laat ik dit toch maar verder toelichten voordat de vrouw er weer de schuld van krijgt. Hiervoor moet je wel geloven dat de mens bedoeld is voor een relatie. In Eva is de eerste relatie tussen de mens en zijn Schepper. De ellende begint als Adam zich van God wegdraait, de rug toekeert. Hij heeft dan niemand meer met wie hij face to face kan zijn. Wat een genade dat God een medemens geeft met wie we samen kunnen leven.

Die aandacht voor elkaar maakt het leven de moeite waard: Winter in Gloster huis

Dat wat je samen kunt beleven is niet vast te leggen in tijd: De klokkenmaker

Weten dat je zo geliefd bent dat je alles aandurft: Undaunted

Onvoorwaardelijke liefde zelfs voor twijfelaars: [omvergeblazen]

Kerst is meer dan een goed boek, ook al vinden we herkenning van ons verlangen in de literatuur of een leidraad om verder te gaan. Als kerst een eerherstel is van onderlinge relaties, door samen zijn te vieren, dan kan het boek dicht want het Woord is mens geworden en heeft onder ons gewoond.

Gezegend kerstfeest samen!

3 gedachten over “De kerstboodschap uit boeken”

  1. Wat mooi gezegd..dat uit kerstboeken! Ik wil zeker nog een aantal van deze boeken lezen! Gezegende Kerstdagen!
    Als kerst een eerherstel is van onderlinge relaties, door samen zijn te vieren..ik zou graag dit willen..helaas..dus het boek is nog open.

    1. Lieve Gerda, ik ken je persoonlijke omstandigheden niet, maar realiseer me dat het niet eenvoudig is om mooie goede relaties met elkaar te hebben. Daarom valt te waarschijnlijk ook zoveel over te schrijven. Het kan een open einde zijn of moeilijk om te geloven wat ik ontdekt heb, namelijk dat Jezus is gekomen om relaties te herstellen, die van de mens met God en van mensen onderling. Juist als je eenzaam bent wens ik je Zijn nabijheid toe!

Reacties zijn gesloten.