Het goede boek nemen

Van de week plaatste de bibliotheek een tweet over goede voornemens wat betreft lezen. Dat past natuurlijk helemaal in 2016, nu het is uitgeroepen tot jaar van het boek. Ik heb nog geen tijd gehad om mijn goede boekvoornemens te delen op het blog, maar net zoals het gaat met andere voornemens zijn ze in de eerste week van 2016 al gestrand.

  • Ik wil goede boeken lezen op zijn minst 50
  • Minstens een keer in de week een recensie schrijven
  • Regelmatig met anderen over boeken doorpraten aan de hand van lezersvragen, op dit blog, via social media of door me aan te sluiten bij een boekenclub/leeskring

Oké die recensie is deze week niet verschenen, maar het lezen is wel op gang gekomen. Dit was niet het plan van Christina Alger en Anna, een engeltjesmaakster van Elise Weitgraven heb ik al uit. Twee romans die vrij makkelijk te lezen zijn. Dat zou je natuurlijk ook als goed kunnen definiëren. Maar de verleidelijke Dit was niet het plan met het opschrift ultieme feelgood roman, zakte behoorlijk door de mand, door de matige karakterontwikkeling. Christina Alger maakt van haar hoofdpersonage vooral een man zoals wij die als vrouwen graag zien.

Anna een engeltjesmaakster las ik omdat het past in de rubriek uitgelezen Rotterdams. De schijfster heeft mij op haar boek geattendeerd en hoewel ik twijfels heb bij de verbloemde term engeltjesmaakster voor iemand die illegale abortussen doet, moet ik toegeven dat ze een onderhoudend verhaal heeft geschreven over de hardwerkende zussen Dora en Anna in de jaren twintig van de vorige eeuw in Rotterdam.

Gelukkig heb ik de rest van de maand nog om goede boeken te lezen, zoals:

Dertig Dagen - Annelies VerbekeDertig Dagen van Annelies Verbeke

Alphonse is met zijn geliefde Kat verhuisd naar de Vlaamse Westhoek. Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf. Zijn klanten zijn lovend over zijn werk, en nog meer onder de indruk van hemzelf. Ze stellen zich open voor hem en hebben behoefte aan zijn adviezen. Maar Alphonse wil geen Jezus zijn, geen goeroe worden. Hij helpt omdat hij dat kan.…

Waarom wil ik dit lezen?

Dit boek was genomineerd voor de eci literatuurprijs en het stond op heel wat toplijstjes van goede boeken in 2015. Ik ben geprikkeld door het feit dat de hoofdpersonage, een Senegalese klusjesman, een goed en gelukkig man wordt genoemd, die iedereen lijkt te kunnen helpen. Ik zag in sommige recensies zelfs een verwijzing naar Jezus. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dat uitpakt ten midden van alle actuele kwesties zoals vreemdelingenhaat en vluchtelingen, nationalisme enzovoort.

Het verslag van Brodeck van Philippe Claudel

Het verslag van BrodeckBrodeck heeft er niet om gevraagd. Hij is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp is komen wonen. Details zijn niet nodig, de feiten zijn genoeg. Zolang maar duidelijk wordt dat de dood van de vreemdeling onvermijdelijk was.
Brodeck ontdekt al snel meer dan hij ooit kwijt zal kunnen in het verslag. Hij besluit naast het officiële verslag een persoonlijk document bij te houden. Al schrijvende wordt hij herinnerd aan zijn deportatie naar het kamp waar hij al zijn waardigheid verloor, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid. Intussen hoort hij steeds meer gedempte stemmen, die hem doen inzien dat hij zelf misschien ook niet zo thuis is onder zijn dorpsgenoten als hij tot dan toe had gedacht.

Waarom wil ik dit lezen?

Ik kreeg dit boek in de kerstvakantie van een vriendin, die verrast was dat ik het nog niet had gelezen. Een andere vriendin tipte dit boek al voor mij toen ik veertig werd, dus het wordt de hoogste tijd om er nu in te beginnen.

Wat is de wat - Dave EggersWat is de Wat van Dave Eggers

Wat is de Wat is het verhaal van Valentino Achak Deng, een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis, van bijna bijbelse proporties, brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena’s en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen – dezelfden die op dit moment Darfur teisteren.

Waarom wil ik dit lezen?

De cover met de Afrikaanse voetafdruk vind ik prachtig, maar ik wil meer lezen over de Afrikaanse vluchtelingen die richting het westen komen. Kunnen we de situatie beter begrijpen als we er boeken over lezen?

Wat is voor jou een goed boek?

3 gedachten over “Het goede boek nemen”

  1. Een heel goed boek wat ik ook Rotterdams vind, is het boek ‘De Lege Stad’ van Simone van der Vlugt. Dat boek vind ik echt fantastisch!

    1. Wel Sophie als je ‘De lege Stad’ van Simone van der Vlugt een fantastisch boek vond, zal je Anna, een Engeltjesmaakster ook kunnen waarderen. Het is ook een historisch verhaal dat zich in Rotterdam afspeelt met een boeiend plot.

Reacties zijn gesloten.