Recensie: Street God

Door het lezen van een interview in het Nederlands Dagblad maakte ik kennis met Dimas Salaberrios een dominee uit New York, die een missie heeft op straat. Hij was in november in Europa om zijn boek Street God te promoten. Direct na de aanslagen in Parijs op vrijdag de 13de november,  vloog hij naar de Franse hoofdstad om op straat bij de rampplekken te gaan bidden. Het is voor hem een gewoonte; op straat bidden waar het gebeurt, tussen mensen die God nog niet kennen. Zo is hij nu een heel andere street god dan waarvan hij zelf droomde toen hij jong was. street_god_1_0Zijn biografie begint met heftig geweld in de straten van New York. Dimas is een tiener die op een coole manier indruk maakt tijdens een vuurgevecht. Als hij door zijn moed de kans krijgt om drugs te gaan dealen, grijpt hij die met beide handen aan. Hij wil een street god zijn, een man van de straat met gouden sieraden, dure horloges, vette auto’s en macht.  De goede adviezen van zijn ouders om school af te maken gelooft hij niet. Hij ziet dat jonge gasten alles hebben wat hun hartje begeert door een leven op de straat. Het is voor mij, die na het lezen van onkruid en de bloem  (Go ask Alice) en de moeder van David S. al genoeg had om mij überhaupt nooit in zo’n wereld te begeven, haast niet voor te stellen hoe aanlokkelijk de straten eind jaren 80 in New York eruit moeten hebben gezien voor een jongen. Het is een leven vol geweld, de kick om van niets iets te maken door met crack te delen, is op zich al verslavend.  Het zijn stoere verhalen van verschrikkelijke avonturen in de gevangenis en spectaculaire ontsnappingen met veel namen en details op die zwarte bladzijden van het leven van Dimas Salaberrios, die ik nooit zal kunnen begrijpen en met voor een biografie opvallend weinig data. Al vrij gauw kreeg ik genoeg van deze street god. Het is dat ik wist dat zijn leven nu anders is dat ik door heb gelezen. De bekering van Dimas Salaberrios is beslist opmerkelijk te noemen. De verlossing van  ellende kwam ook voor een traditionele gelovige uit een heel andere hoek als verwacht. De eerste stappen van de jonge gelovige Dimas zijn hilarisch als hij zijn tienden afdraagt van de wiethandel, maar al vrij gauw ben ik onder de indruk van het radicale vertrouwen van deze man. Dimas Salaberrios laat zien wat een christen in zijn omgeving kan betekenen en dat inspireert. Het getuigenis van zijn leven is veel sterker dan de kwaliteit van het verhaal in het boek.

  • bijzonder getuigenis
  • onnodige details, die het verhaal niet versterken
  • meer uitleg over drugs dan over het christelijk geloof

Street God – Dimas Salaberrios met Angela Hunt | uitgever Ark Media (2015)

Disclaimer: boek gekocht uit nieuwsgierigheid.