Broer een cadeautje van de boekverkoper

broeromslag-170x260Broer is een cadeautje. Ik heb er altijd al een willen hebben en deze bevalt mij wel. Het is het boekenweekgeschenk van 2016, wat je krijgt van de boekverkoper als je deze week een ander boek koopt. Het boekje is gebonden met een stevige kaft en heeft een prachtige omslag, waarop al van alles is te zien wat terugkomt in het verhaal van Esther Gerritsen. Oliva is een afstandelijke zakenvrouw die een winkel met porseleinen serviezen probeert te redden. Ze is getrouwd en moeder van twee tienerjongens. Met haar oudere broer Marcus heeft ze nauwelijks contact, maar hij belt haar, totaal overstuur, vlak voordat zijn been geamputeerd wordt.

Twee borden; een met een barst, bij de ander ontbreekt de vork

Door het telefoontje van haar broer loopt er bij Olivia van alles in het honderd. Eerst de belangrijke aandelenvergadering, dan probeert ze haar broer te steunen en besluit zij hem op te vangen in haar appartement, waardoor haar huwelijk en gezinsleven onder spanning komen te staan. De pittige dialogen zijn uit het leven gegrepen (en dus ook met hier en daar een vloek). Het is bijzonder hoe de schrijfster de dynamiek van een familie gebruikt om een verhaal te vertellen en daarbij je als lezer weet  te raken. Het leest makkelijk en heeft  een verrassende twist waardoor Olivia ontdekt hoe de vork echt aan de steel zit.

Ik vond het een leuke kennismaking en ben wel benieuwd naar de andere boeken van deze schrijfster, die het thema ontwrichte gezinnen vaker gebruikt. Als ik de flapteksten van die boeken lees, lijkt Broer een heel braaf verhaal.

Dorst: (2012) Als Coco en haar moeder Elisabeth elkaar op een dag bij toeval tegen het lijf lopen, vertelt de moeder tussen neus en lippen door dat ze niet lang meer te leven heeft. Coco voelt zich verantwoordelijk en trekt bij haar moeder in. Terug in het ouderlijk huis pakt Coco haar oude drankgewoontes weer op. Hoelang verdraagt de zieke Elisabeth haar dochter om zich heen?

Roxy: (2014) Roxy is zevenentwintig als haar man met zijn minnares verongelukt. Ze blijft achter met hun dochter, hun huis, de auto, zijn assistente, de oppas en de schaamte om dit roemloos einde van hun huwelijk. Haar familie ontfermt zich over haar, maar Roxy zoekt geen troost, ze zoekt een vijand.…

Welk ander boek van Esther Gerritsen zal het beste vervolg zijn op deze kennismaking?

Disclaimer: Bedankt Boekhandel van Rietschoten voor dit boekenweekgeschenk. Het mooie bij jullie is dat je in de boekenweek kunt kiezen tussen de twee boekjes. Nieuwsgierig naar het andere geschenk, lees dan mijn recensie van het Naaiatelier.

2 gedachten over “Broer een cadeautje van de boekverkoper”

  1. Ik ben wel benieuwd wat jij van Dorst zal vinden. Roxy heb ik zelf nog niet gelezen, maar dat gaat vast nog gebeuren.

Reacties zijn gesloten.