De nacht doorkomen

Addie Moore komt bij haar buurman Louis Waters met een ongebruikelijk voorstel. Zij zijn beiden op leeftijd en hun echtgenoten zijn overleden. Ze zijn allebei al jaren alleen. Op een avond in mei vraagt ze of hij erover na wil denken om af en toe naar haar huis te komen om bij haar te gaan slapen en voor het slapen nog wat te praten om de nacht door te komen. “De nachten zijn het ergst, vind jij ook niet?” zegt zij. Zo begint de ontroerende roman Onze zielen bij nacht van de Amerikaanse schrijver Kent Haruf, waarin twee oudere mensen ontdekken hoe ze samen de eenzaamheid te lijf kunnen gaan.

Onze zielen bij nacht

Natuurlijk wordt er over hun gepraat, maar dan blijkt dat de levensjaren tellen en Addie en Louis zich niet meer druk kunnen maken over wat andere mensen van hen denken. Daaruit blijkt wel hoe moedig deze twee mensen zijn en wat levenservaring met je kan doen. Mooi treffend is ook hoe de schrijver Kent Haruf het aftastende van deze prille relatie in de dialoog weet te vangen. De gesprekken zijn zonder leestekens en toevoegingen en soms  is dit verwarrend is tijdens het lezen. Addie en Louis zijn hun hele leven al buurtgenoten en hebben in elkaars leven een rol gespeeld; hij was de leraar van hun zoon, zij heeft zijn zieke vrouw bezocht. Toch moeten ze elkaar nog leren kennen. De gesprekken gaan niet gelijk de diepte in, hoewel zij allebei wat hebben meegemaakt tijdens hun huwelijk, waarvan de ander op de hoogte is; een affaire en een ongeluk waarbij een kind is overleden. Het wordt allemaal heel gedoseerd verwerkt in deze roman. In de zomer krijgt Addie de zorg over haar kleinzoon Jamie omdat haar zoon huwelijksproblemen heeft. Het kind is een prachtige katalysator waardoor allerlei kenmerken elementen uit de Amerikaanse cultuur en passant genoemd kunnen worden; softbal spelen, Onafhankelijkheidsdag vieren met een jaarmarkt, kamperen in de wildernis enzovoort. Ondertussen worden Addie en Louis steeds meer een gelukkig stel en wat is daar op tegen?

mijn waardering

Ik zou vijf sterren geven voor dit boek als er geen krachttermen in hadden gestaan, die verkeerd worden gebruikt. Het is een roman die mij raakt en laat nadenken, over je relatie, de onderlinge communicatie, eenzaamheid onder ouderen en hoe wij anderen dwars kunnen zitten in hun geluk. Perfect boek voor een leesclub.

 Onze zielen bij nacht – Kent Haruf | Hollands Diep (2015) 192 blz.

Disclaimer: dit boek heb ik gekocht via Elly’s Choice en op mijn ereader staan.

3 gedachten over “De nacht doorkomen”

 1. Waarom vind je dit boek geschikt voor een leesclub? Ben even benieuwd! We zijn steeds aan t zoeken voor geschikte boeken en dat valt niet altijd mee. Vandaar mijn vraag.

  1. Hoi Mieke, ik denk dat het een interessant boek voor een leesclub is omdat het niet moeilijk is om te lezen, maar lezers wel kan motiveren tot nadenken, over wat er in het boek aan de orde komt. Vragen die je in een groep kan bespreken zijn o.a
   Wat vind je van het voorstel wat Addie aan Louis doet?
   Wanneer denk jij dat eenzaamheid het ergst is?
   Maakt het een verschil dat ze beiden al getrouwd zijn geweest en wat is de invloed van huh huwelijk op deze relatie?
   Kun je het voorstellen dat mensen dit voorbeeld van Addie & Louis zouden volgen?
   Wat zou jouw reactie zijn als jij in Holt woonde naar Addie & Louis?
   Hoe komt het dat Addie en Louis zich weinig aantrekken van de reacties van de omgeving? Is dat positief?
   Zou jij anders reageren als Addie je moeder was of Louis je vader?
   Wat is de impact van de reactie van de familie, waarom is dat anders en wat voor gevolgen heeft dat?
   Wat is de rol van het kleinkind in dit verhaal? Als Jamie er niet was geweest zou de relatie tussen Addie en Louis dan anders zijn verlopen?
   Er zijn ook nog wel andere vragen te bedenken, maar daarmee zou ik teveel spoilers in het verhaal geven. Echt het is een interessant boek om over door te praten.

Reacties zijn gesloten.