4 kinderboeken die leuk zijn om voor te lezen

Het lukt niet elke avond, maar nog steeds lezen wij regelmatig voor aan onze jongens, die nu 9 en 11 jaar zijn. Ondertussen verslinden ze zelf ook boeken, de oudste is helemaal weg van een leven van een loser en de jongste pakt regelmatig een voetbalverhaal, zoals die van Arjan Robben. Dikkere boeken met meer letters dan plaatjes worden in onze handen gedrukt en dan komen ze erbij zitten, ook als die boeken op de iPad staan, het moderne voorlezen. Deze keer gebruik ik het maandoverzicht om te delen welke boeken wij de laatste tijd met plezier hebben voorgelezen en waarom.

De zevensprong – Tonke Dragt

De zevensprong - Tonke DragtEerlijk is eerlijk De zevensprong was mijn idee. Toen de bibliotheek begin dit jaar begon met de promotie van ebooks lenen, was de zevensprong één van de eerste die ik heb geleend. In eerste instantie  dachten ze waar gaat dit over. Ze kennen zelfs het liedje van de zevensprong niet eens. Maar voor mij was het een terug naar mijn jeugd ervaring. Ik heb toen het boek niet gelezen, maar wel de serie gezien en daardoor wist ik natuurlijk ook wat er ongeveer ging komen. Dat maakte het voorlezen een stuk makkelijker. Hier en daar heb ik wel wat oude woorden moeten aanpassen of uitleggen. Het duurde niet lang of de jongens waren ook in de ban van het complot van de zevensprong en de profetieën over de schat in het trappenhuis. Altijd weer vonden ze dat het hoofdstuk eindigden op een spannend moment en wilde ze dat ik door zou lezen. Op een gegeven moment luisterde ze verder via het luisterboek (ook van de bibliotheek geleend), maar tja die voorlezer kon het lang niet zo goed vertellen. De ontknoping was voor hen zowel wat betreft de vervulling van de laatste aanwijzing en de inhoud van de schat (dat was ik zelfs vergeten) een domper. Maar een volgend boek lag al klaar, dus lang hebben wij daar niet bij stil gestaan.

Julius Zebra – Rollebollen met de Romeinen – Gary Northfield

Julius ZebraDit verhaal konden de jongens ook zelf lezen, want dit is een graphic novel, waarbij dieren van de savanne in Afrika een hilarisch avontuur beleven ten tijde van de Romeinen. Maar wat is er leuker om de zebra, te laten doen klinken als Martie uit Madagascar, de jongens lagen steeds in een deuk. De verschillende lettergrootte zorgt ervoor dat je snel ziet welke intonatie je kunt gebruiken met voorlezen. Ongemerkt sla je heel wat bladzijden om, die netjes met romeinse tekens onderaan de pagina staan. Het is een absurd verhaal, waarin uiteindelijk heel veel en hard gevochten wordt, dat moet je maar leuk vinden. Ondertussen wordt op een speelse manier je geschiedeniskennis opgefrist. Dit is een nieuw boek en omdat we als gezin wat hebben met zebra’s heb ik het gekocht. Ik ben benieuwd hoeveel delen er nog zullen volgen.

De verschrikkelijke schoolmeester – Dolf Verroen

De verschrikkelijke schoolmeesterHillarisch en fantasierijk is ook de verschrikkelijke schoolmeester, al doet de titel anders vermoeden. Ik kende de schrijver Dolf Verroen niet, maar was aangenaam verrast hoe hij een goed verhaal voor kinderen kan vertellen. Het grappige is dat hij zichzelf ook aan het begin van het verhaal introduceert als voorlezer en zo de kinderen meeneemt het verhaal in, want het gebeurde allemaal op school bij de beroemde meester die alle quizen over de ruimtevaart had gewonnen.  De tweeling Tina en Toby komen bij deze verschrikkelijke schoolmeester in de klas en hij is verschrikkelijk omdat hij hele strenge straffen verzint voor de kinderen die niet opletten tijdens de les. Omdat het zo over de top is, komt de boodschap toch over; ouders vinden deze meester geweldig en de kinderen moeten zelf een plan bedenken om zich van deze schoolmeester te bevrijden en dat gebeurt natuurlijk op een verrassende manier. Mijn jongens vonden de verschrikkelijke schoolmeester, die wij ook leende van de bibliotheek zo geweldig dat ze wel gelijk door wilde met de verschrikkelijke schooljuf van dezelfde schrijver. Jammer genoeg is die niet als ebook te leen, dus moeten wij het papieren boek opzoeken in de bibliotheek.

De gruwelijke generaal – Jozua Douglas

Gruwelijke-generaal_met-kinderjury-pluimGelukkig konden we wel alvast beginnen in de vakantiebieb en daar staat een titel die heel veel lijkt op de verschrikkelijke schoolmeester, namelijk de gruwelijke generaal. Jozua Douglas  schrijft niet alleen leuk, maar ook heel spannend. Het is echt een boek wat past in de vakantiebieb, omdat het zich afspeelt in een tropisch land Costa Banana. Daar is een dictator aan de macht die de meest komische wetten bedenkt. Hij heeft twee kinderen Fino & Rosa, die elkaar zoals de meeste broers en zussen altijd ruzie hebben. Maar er gebeuren rare dingen in het paleis van de president en Fino en Rosa zullen moeten samenwerken om uit te kunnen zoeken wat er precies aan de hand is. Wat dit boek zo leuk maakt, is dat een oplettende de lezer sommige dingen al kan zien aankomen. Bovendien hoor je de plannen van de goeden en de slechteriken in dit verhaal. Het is echt een aanrader wat ons betreft. Gelukkig komt er een volgend deel uit over Costa Banana, kunnen we ook na de zomer, nog even in vakantiestemming blijven.

Welke kinderboeken heb je onlangs (voor) gelezen?

 

3 gedachten over “4 kinderboeken die leuk zijn om voor te lezen”

  1. Wat leuk die kinderboeken echt inspiratie voor de vakantie. Dank je wel. Carolien

  2. Oh wat leuk dat jij je grote kinderen ook voorleest. Dat doe ik ook.
    Ik heb 2 tips voor je:” De toekan en de campingkok” en “De Lynx rechts” beiden van Peter van Dijk.

    1. Wat grappig ik heb beide boeken in mijn handen gehad toen ik vorige week in de chr. boekwinkel was. Een van die verhalen van Peter van Dijk ken ik vanuit een book met kerstverhalen.

Reacties zijn gesloten.