Zomerlezen #2: Supergelukkig

Vanaf vandaag is de vakantiebieb weer gevuld met leesvoer voor volwassenen. Mijn kinderen zijn al een maand gelukkig met deze gratis app van de bibliotheek, zoals je hebt kunnen lezen in het vorige bericht. Zelf heb ik al eerder mijn vakantiebibliotheek op mijn iPad gevuld met ebooks van de bibliotheek, dan is de keuze veel groter, maar tja voor die service moet je wel lid zijn. Als eerste in mijn alternatieve vakantiebieb las ik Gebroken wit. Supergelukkig van Tatjana van Zanten is ook echt een zomerleesboek. Dat komt waarschijnlijk door de cover van de hond die heerlijk in het zwembad drijft.

De omschrijving uit de database van de bibliotheek:

Als Tatjana van haar geboortestad Amsterdam naar hockeydorp Bloemendaal verhuist, verklaren haar familie en vrienden haar voor gek. Maar al snel wordt ze door haar nieuwe buurvrouw Babs, het schatrijke `koninginnetje van het dorp, op sleeptouw genomen. Met de Porsche – aan fietsen doet Babs niet –  rijden Tatjana en haar nieuwe vriendin de grootse feesten en partijen van de Bloemendaalse happy few af. Ze maakt kennis met een wereld van onmetelijke rijkdom, waar goede manieren en overspel elkaar in balans houden. Dan vindt er een ingrijpende gebeurtenis plaats waardoor Tatjana op gespannen voet komt te staan met haar omgeving. Supergelukkig is een komische en onthutsende roman over een dorp waar het alle dagen feest is en waar zelfs bij regen de zon nog schijnt.

leeservaring:

In eerste instantie dacht ik dat ik een roman in handen had, waarin de hoofdpersoon haar ervaringen vertelt over haar belevenissen rondom de verhuizing naar Bloemendaal alsof zij columns schrijft. Haar benadering, enigszins naief, maar ook met een dosis ironie geeft in eerste instantie een leuk inkijkje in het leven van de rijkelui in Bloemendaal en het moet er toch heerlijk wonen zijn, tussen de bossen en de duinen, vlakbij zee, maar ook in 20 minuten van Amsterdam. Lekker voor het vakantiegevoel. Maar pff het gluren bij de buren heeft natuurlijk wel zijn grenzen en ik vond het raar dat de hoofdpersoon zo buitenschot bleef. Ze geeft vooral haar oren en ogen goed de kost, maar lijkt zelfs nauwelijk mee te doen aan de gesprekken en waar blijft die ingrijpende gebeurtenis waardoor zij opeens op gespannen voet komt te staan met haar buren?

Als ik zo’n leesmoment bereik dan google ik vaak om te kijken of het de moeite waard is om verder te lezen. Zo kwam ik tot de ontdekking dat het helemaal geen roman is en  de hoofdpersoon niet toevallig dezelfde naam heeft als de schrijfster. Ze is het zelf, sterker nog ze is de vrouw van Kees van Beijnum en het is dus veel meer een autobiografisch boek, waarbij een heikel thema wordt opgepakt, namelijk pesten.  Hoe moeilijk het is om daar iets aan te doen en wat zij en haar familie daardoor meemaken in Bloemendaal maakt het inderdaad boeiend genoeg om het boek uit te lezen, maar erg verheffend is het natuurlijk allemaal niet.

Mijn waardering: ***

Supergelukkig – Tatjana van Zanten | Thomas Rap (2012)

Disclaimer: geleend als ebook bij de bibliotheek

PS: Toevallig is dit in deze serie het tweede ebook, maar ik ga ook papieren boeken lezen.

Lees jij meer ebooks tijdens de zomer?