Zomerlezen #3 De waterboot

Zomerlezen is voor mij ook eindelijk toekomen aan boeken die al lang op de nog te lezen lijst staan. Dat geldt voor de roman De Waterboot van Remelt Mastenbroek. Toen dit boek uitkwam in 2013 had de ondertitel mij al getriggerd: ‘als intiminteit opdroogt’.

DewaterbootTwee creatieve mensen, Sil werkt met hout op een scheepswerf aan het IJsselmeer en Gabriëlle is fotografe, halen het beste in elkaar naar boven. Door haar leert stille Sil hoe hij woorden kan gebruiken en samen hebben zij een hartstochtelijke relatie. Een gelukkig huwelijk waarin de liefde elke dag groeit en bekroond wordt met de geboorte van hun dochter Lieke. Maar wat gebeurt er met die mooie relatie als Sil en Gabriëlle elkaar niet meer kunnen troosten met woorden of andere vormen van intimiteit?

Remelt Mastenbroek laat door zijn roman zien hoe belangrijk een goed seksleven is voor een gelukkig huwelijk. Pijnlijk wordt duidelijk hoe Sil veel meer verliest dan alleen zijn dochter. Deze ervaring sluit aan bij een radio-interview wat ik onlangs hoorde nav het aantal zelfmoorden in Nederland nog nooit zo hoog. Psycholoog René Diekstra constateerde dat vooral mannen tussen 50-60 het moeilijk vinden om met verliezen om te gaan.

Hoe dit is uitgewerkt in deze roman bezorgt mij kippenvel. Uiteindelijk belandt Sil op Patmos om tot zichzelf te komen. Daar treft hij Chara, een jonge vrouw die het evenbeeld lijkt van Lieke, zijn dochter. Met haar verhaal, het advies van Papa Christo, maar ook doordat de levensomstandigheden dramtisch veranderen op Patmos, als het eiland door een storm afgesloten is van de buitenwereld, gaat Sil zijn huwelijk in een ander daglicht zien.

Het duurde wat mij betreft heel lang voordat het duidelijk werd waarom deze roman de Waterboot heet. Er is een wisselend perspectief waarin de verteller zowel Sil als Gabriëlle volgt in hun gedachten en acties volgt. De roman is verdeeld in verschillende wittinten en de kleur zegt iets over de huwelijksfase van de hoofdpersonen. Helderwit gaat over het begin van hun huwelijk en in Roomwit zijn twee fragmenten over hun reis die ze maken als ze 12,5 jaar getrouwd zijn. De rest speelt zich af in het nu, zo actueel zelfs dat er aandacht is voor de bootvluchtelingen in de Middelandse Zee en de economische crisis in Griekenland. Toch is het tijdsverloop zo rond hun 25-jarige huwelijksjubileum niet helemaal chronologisch, door de herinneringen die Sil en Gabriëlle hebben als zij hun verdriet verwerken. Het is geen literair hoogstandje, maar het is Remelt Mastenbroek wel gelukt om een verhaal te vertellen waar meer in zit, dan het cliché ‘Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’.  Doordat je als lezer, man of vrouw , makkelijk kunt inleven en de lessen die Sil en Gabriëlle leren, zelf kunt gebruiken in het leven.

Quote waterboot

Gebruik jij de zomer om boeken te lezen die al lang op je liggen te wachten?

De waterboot – Remelt Mastenbroek | Kok (2013)

Disclaimer: Ik heb dit boek als ebook geleend bij de bibliotheek, maar in de maand juli is het bij Christelijke boekhandels in de aanbieding van € 6,99