De stilte van Thé *****

De stilte van Thé is een roman van Marie de Meister dat dit voorjaar werd besproken bij DWDD. Werkelijk prachtig hoorde ik en dat het verhaal ging over een zoektocht van een journaliste die zich afvraagt waarom een vrouw een leven in stilte voor God verkiest, boven het moederschap. Meer aanmoediging heb ik niet nodig.

de-stilte-van-the-dwdd-leestipHet is Sofie Keller gelukt, zij is opgeklommen in de journalistiek en nu het gezicht van NOVA in de jaren negentig. Als zij onverwacht een reportage moet maken over het recht van kinderen om te weten wie hun ouders zijn, raakt het haar zo dat zij niet verder kan. Maar weinigen weten dat de succesvolle Sofie ook een MoA (moeder op afstand, wat een liefde zit er in deze uitdrukking) heeft. Voor haar vriend de topjurist Baauwe en haar vriendinnen heeft zij dit al jaren geheim gehouden. Sinds zij in 1970, op 18-jarige leeftijd zelf achter de schokkende waarheid over haar jeugd kwam, toen zij met haar (pleeg)moeder Toosje, haar “tante” Thé zou opzoeken in het klooster. Sofie heeft nooit kunnen begrijpen waarom haar moeder niet voor haar heeft willen zorgen en wat het nog onbegrijpelijker maakt is dat Thé,  altijd al een flapuit en levensgenieter, tot ieders verbazing zich na de geboorte van Sofie, besloten heeft om non te worden en sindsdien leeft in stilte.

Marie de Meister boort met dit verhaal een oerthema aan, wie ben je en waarom, wat heeft je gevormd, waarbij wij meestal vooral blijven hangen in de waaromvraag. Dat zulke vragen een worsteling kunnen zijn, vind ik in deze roman heel sterk weergegeven. Het begint in juni 1994 als Sofie arbeidsongeschikt raakt en het proces naar herstel duurt bijna een jaar, waarbij verschillende periodes worden beschreven, in die verwerking komen ook de herinneringen en de gesprekken van anderen terug. Uiteindelijk loopt het allemaal uit op een incognitobezoek naar het slotklooster waar Thé is. De verteller vertraagt dan haar verhaal door deze retraite (van ruim twee weken) in drie delen op te splitsen. Daardoor landen de inzichten die Sofie krijgt. Het gaat niet vanzelf. Overigens wordt het leven van Sofie afgewisseld met brieven die Thé al sinds de oorlog schreef aan haar zus Magda, die non is geworden. Magda fungeert als vertrouwelinge van Thé waardoor wij haar in de stilte wel leren kennen. Toch duurt het tot het einde voordat de motieven van Thé voor de lezer en uiteindelijk ook voor Sofie duidelijk wordt. Wat deze roman tegen die tijd bij mij als lezer heeft bewerkt is dat het begrijpen alleen allang niet meer belangrijk is. De stilte van Thé leert mij iets over respect en van betekenis zijn voor anderen op een heel ander niveau.

Marie de Meister heeft een mooie schrijfstijl. Ik vond het een verademing om een Nederlands boek te lezen, waarin de hectiek van druk in de stad wordt afgezet tegen de romantiek van het groene hart en de warmte van een groot katholiek gezin en de schoonheid van de natuur. Maar ook het persoonlijk drama en hoe je uit het lood geslagen kunt zijn door één druppel die de emmer doet overlopen.

Bijzonder hoe de onbegrijpelijke keuze van Thé waarbij ze vasthoudt aan haar roeping, ten koste van het kind, een spirituele lading geeft aan dit boek. Dan moet je wel door vloeken heen, wat vanuit Sofie’s positie wel te begrijpen is; zij heeft niets met de God die haar moeder heeft afgepakt. Toch leert zij iets in de stilte van het klooster en wordt door de zusters gewezen dat zij al die tijd heeft geleefd met de verkeerde vragen.

Mijn waardering: *****

De stilte van Thé – Marie de Meister | Ambo Anthos (2016) 348 blz.

Disclaimer: geleend van de bibliotheek

Advertentie

2 gedachten over “De stilte van Thé *****”

  1. Ik lees eigenlijk niet echt dit soort boeken, maar naar deze ben ik echt benieuwd. Misschien moet ik ook eens langs de bib.

Reacties zijn gesloten.