Week van de Afrikaanse roman

Vandaag begint de ‘Week van de Afrikaanse roman’. Een campagne waarin er extra aandacht is voor de Zuid-Afrikaanse romans in Nederlandse vertaling. Meer dan een week (heerlijk toch, dat Afrikaanse principe jullie hebben de klok, wij hebben de tijd) die duurt tot volgende week zondag 25 september 2016.

afrikaanse-prentenboeken
Afrikaanse kinderboeken uit onze verzameling

Afrikaans is een taal die ligt dicht bij mijn hart. Dat komt omdat Zuid-Afrika het land is waar onze kinderen zijn geboren en de meeste, die voor hen gezorgd hebben tot dat ze aan ons zijn toevertrouwd, spreken Afrikaans. Daarnaast is de taal verwant aan het Nederlands dat het voor mij in elk geval wel goed te volgen is. Ik heb niet veel Afrikaanse boeken in huis, slechts één roman van Dalene Mathee, ooit op het vliegveld gekocht, maar de vlucht terug naar huis duurde niet lang genoeg om het boek uit te krijgen. Wel hebben wij nog wat prentenboekjes in huis, waarvan één ons heel dierbaar is, Themba se dag,

Ondertussen heb ik al een aantal Afrikaanse romans in het Nederlands gelezen en ook gerecenseerd op dit blog. Wat ik zo interessant vind, is dat de Zuid-Afrikaanse literatuur heel veel te bieden heeft, natuurlijk het lekkerleesboek, de thrillers en de romans, maar ook mooi gelaagde literatuur, waarbij het soms gaat om de kunst van het langzaam lezen.

Deze week zal ik op mijn blog  mijn Afrikaanse favorieten delen, morgen komt de recensie online van het nieuwe boek van Simon Bruinders, Dit is mijn land. Morgenmiddag ga ik naar een leesbijeenkomst ‘Stemmen uit Zuid-Afrika’. Kortom dit wordt een baie interessante week voor mij als lezer.

Heb jij ook iets met Afrikaanse romans?