Mislukt: YA voor alle leeftijden

In september las ik Mislukt, de YA roman van Iris Boter. Een korte recensie daarvan heb ik op Hebban geplaatst, maar ik ben er niet toe gekomen om een uitgebreider commentaar te maken voor mijn blog. Toch wil ik ook hier even melden dat anders dan de titel doet vermoeden, Mislukt juist een heel geslaagd boek is.

mislukt-boterDeze roman begint met het leven van een onzeker Loïs, een studente aan de kunstacademie, die helemaal te pakken heeft van Giel (misschien een wat vlak karakter, als alles aan hem volmaakt is, maar wanneer je verder leest begrijp je wel waarom zijn karakter niet zo ontwikkeld is). Ze heeft echter een geheim waardoor zij zich niet aan zijn liefde durft over te geven. Mislukt; een probleemgeval zoals haar zelfbeeld is, gebeuren er bijzondere dingen in haar leven, die het verhaal boeiend maken.
Ik vond het heerlijk om dat prille van die ware liefde te lezen. In de dialogen zit diepzinnigheid die past bij jongeren, die over hun leven filosoferen.
Prachtig hoe Iris Boter het verhaal een verrassende plotwending geeft waardoor het ook voor de Young Adults van 1990 een leuk boek is om te lezen. Creepy eigenlijk om te beseffen hoe kleine dingen en miljoenen beslissingen het lot kunnen bepalen, dat geeft Mislukt een heel ander perspectief.
Echt een mooie roman die wijst op de kunst van het genieten van je leven in het hier en nu, hoe lastig dat ook is.

Mislukt – Iris Boter | Uitgever Van Goor (2016) 256 blz. € 15,00

Lees jij weleens Young Adult romans?

Disclaimer: Mislukt heb ik gekocht bij de plaatselijke boekhandelaar