Retourtje roots

Rootsreizen lijken tegenwoordig bij het adoptietraject te horen. Nog niet zo lang geleden was het vooral een vraag waar alleen  geadopteerden zich mee bezig hielden (en dan met name over het zoeken naar biologische familie). Maar nu is een rootsreis een veel ruimer begrip; het betekent je kinderen kennis laten maken met het land waar ze zijn geboren, hun inwoners en de cultuur. Adoptiegezinnen reizen tegenwoordig vaak naar het land van herkomst, om hun kind of broertje of zusje te halen. Nog een keer op ‘vakantie’ gaan naar de andere kant van de wereld lijkt heel vanzelfsprekend. Het is niet meer de vraag of je gaat, maar wanneer je gaat?

Bij ons thuis klinkt die vraag zo: Wanneer gaan we weer naar Zuid-Afrika?  Ondanks dat wij al ervaring hebben op dat gebied, ben ik toch erg nieuwsgierig naar wat het boek Retourtje Roots over dit onderwerp te zeggen heeft, want dat wij als gezin niet zomaar ‘op reis gaan’, beseffen wij heel goed.

retourtje-roots-adoptiekinderen-op-reis-naar-hun-geboorteland-maureen-welscher-boek-cover-9789065236517Maureen Welscher, moeder van twee kinderen (nu tieners) geboren in Taiwan, heeft in haar boek aandacht voor allerlei vragen die ouders en kinderen over rootsreizen kunnen hebben. Tips en adviezen komen van drie verschillende ervaringsdeskundigen met een eigen praktijk voor adoptiehulpverlening. Het grootste gedeelte van het boek is gevuld met de ervaringen van ouders en kinderen die een rootsreis hebben gemaakt. Aan bod komen verhalen over China (3 gezinnen), Zuid-Amerika (één gezin, twee kinderen met een verschillende ervaring, Suriname (één gezin) Polen (een gezin met 3 kinderen),  Taiwan (3 gezinnen met twee kinderen). De meeste ervaringen gaan over Taiwan, omdat naast het verhaal van de schrijfster ook Elly van der Wardt, als psychodynamisch therapeute, met haar kinderen een rootsreis heeft gemaakt naar dat land.

Retourtje Roots leest prettig en biedt herkenning aan adoptiegezinnen die bezig zijn dit onderwerp. Uit de verhalen blijkt dat geen reis hetzelfde is, maar dat een gevoel van thuiskomen toch door meerdere kinderen wordt ervaren. Een rootsreis kan antwoord geven, maar zet ook nieuwe vragen in beweging. Dit boek  biedt concrete handvaten om hiermee om te gaan.  Het is leuk dat de kinderen duidelijk een eigen stem hebben in het boek. Opvallend vind ik in dit boek het gegeven dat ook jonge kinderen (met name in Taiwan) hun geboorteouders kunnen ontmoeten in het land van herkomst. Zelfs in China wordt biologische familie gevonden. Juist op dit punt maakt het boek veel bij mij los, want kinderen hebben vragen naar hun roots, maar lang niet altijd kan er in het land van herkomst gezocht worden. Retourtje Roots biedt geen antwoord op de veelzijdigheid en weerbarstigheid van andere landen waar tegenwoordig adoptiekinderen vandaan komen.   Er zijn wel verschillende argumenten om de rootsreis te plannen voor de puberteit of als het kind nog op de basisschool zit.  Het overzicht aan websites en boekentips is niet volledig, maar past bij de achtergrond van de landen die wel genoemd zijn in het boek. Hoewel er op de achterkant staat ‘op rootsreis of niet?’ zijn er in het boek geen verhalen of ervaringen van ouders en of kinderen die bewust nog niet op jonge leeftijd een rootsreis maken. In een handboek over rootsreizen had die kant ook belicht mogen worden. Toch heeft Maureen Welscher er goed aan gedaan veel informatie over dit onderwerp te verzamelen zodat ouders en kinderen hiermee zeker zelf een goede keuze kunnen maken en zich kunnen voorbereiden op een bijzondere reis.

Retourtje Roots  adoptiekinderen op reis naar hun geboorteland – Maureen Welscher | uitgeverij Van Brug (2016)   140 blz. € 18,95

Disclaimer: zodra ik een tweet over dit boek zag, heb ik het gekocht!

  • Weten wat adoptiemoeder Monique van wie schrijft, die blijft van Retourtje Roots vond? Haar recensie lees je hier
  • Op zoek naar een rootsreis ervaring met jonge kinderen naar Zuid-Afrika? Dit is mijn ervaring.