De stenen getuigen

De cover van de vuistdikke thriller De stenen getuigen heeft genoeg om je aandacht te trekken. Vooral de drie zinnetjes: vier raadselachtige moorden, acht duistere schaduwheersers, één groot geheim, beloven een spannend verhaal. De schrijver was voor mij voor een onbekende; Tjarko Evenboer en daardoor kocht ik het boek niet. Uiteindelijk kreeg ik het van een collega die voor boekenmening deze Nederlandse thriller recenseerde. Vervolgens bleef De stenen getuigen op de boekenplank liggen, want wanneer heb je tijd om bijna 800 pagina’s te lezen? 

de-stenen-getuigenEen ding is zeker Tjarko Evenboer heeft een talent waarmee, hij de lezer kan boeien. Komt het door de oerhollandse setting of gewoon door een spannend verhaal? Een rechercheur, Roderick Fredericks in Amsterdam wordt midden in de nacht gebeld om naar de plaats delict te komen. In een grachtenpand is een hoogleraar dood aangetroffen, die door vergiftiging om het leven gekomen is. Vervolgens rol je van de ene scene in de andere zoals je ze ook ziet wanneer je detectives kjkt. Twee agenten gaan op pad om de moord op te lossen en krijgen allerlei aanknopingspunten. Maar Roderick is een eigenwijze solist, die graag alleen speurt en dat brengt hem al gauw in de problemen binnen het politieteam. Tel daarbij op dat zijn theorie richting een geheimzinnig complot gaat dat lastig te bewijzen is, maar steeds meer grip op hem krijgt.  Tegelijkertijd is er een verhaallijn vanuit de daders, waardoor je als lezer al gauw ziet dat Roderick in een val loopt. Lukt het wel om daaruit te ontsnappen?

De stenen getuigen is meer dan een spannende verhaallijn. Dat heeft te maken met het de archelogische vondst waarmee het boek begint. Een ontdekking die het wereldbeeld kan veranderen en daarom blijkbaar kostte wat het kost verborgen moet blijven. Tjarko Evenboer heeft zich hiervoor laten inspireren door de kleitabletten visie van archeloog Wiseman, die oppert dat Noach in zijn ark naast de dieren ook kleitabletten met daarop de oerverhalen heeft meegenomen. Het is in elk geval genoeg om een interessante complottheorie over de wetenschap en het wereldbeeld in De stenen getuigen te stoppen.

Daarmee staat De stenen getuigen niet als een huis. Misschien is het een beginnersfout als fcitieschrijver, maar less is more! (De stenen getuigen is wat dat betreft een debuut voor Tjarko Evenboer. Eerder schreef hij nonficite met de wereldwijde vloed, maar hij is een vooral een getalenteerd woordkunstenaar in zijn cartoons van Evert Kwok)  De stenen getuigen bevat een aantal hoofdstukken (anders genummerd), die een achtergrond vormt van motieven, die mijns inziens weggelaten had kunnen worden. Het lijkt erop dat de schrijver met deze verhaallijn, (naast de gesprekken die de ongelovige Roderick heeft over het geloof), wil bewijzen dat wat gelovigen laten zien, niet samenvalt met geloof en in elk geval niet mag worden gebruikt om het bestaan van God te ontkennen. In de loop van het verhaal worden spannende gebeurtenissen (ik zal het niet ontkennen) uitgewerkt die onnodig afleiden. Verder valt het karakter van Roderick Fredericks door de mand. In het begin van de roman is hij een solist, maar die in het verloop van het verhaal blijkt hij prima te kunnen overleggen met een partner en doet hij eigenlijk geen stap zonder haar. Zelfs als het bondgenootschap uitgebreid wordt met een derde, bijna gepensioneerde man, blijken ze zonder fysieke verschillen samen te kunnen vluchten. Detail, maar toch regelmatig heb ik het tijdens het lezen het gevoel dat juist die details zijn die wat beter uitgewerkt hadden kunnen worden.

Neemt niet weg dat De stenen getuigen een boeiende thriller is die garant staat voor paar spannende leesdagen en die je ogen opent voor andere denkbeelden op het gebied van de wetenschap en geloof.

De stenen getuigen – Tjarko Evenboer | Gideon Boeken (2016) 794 blz. € 24,95

Disclaimer: leesexemplaar ontvangen van een collega, waar ze schrijffouten in gemarkeerd had, waar ik zelf overheen zou lezen 😉