Mijn favorieten van 2016

Op de valreep van 2016 wil ik met jullie nog even mijn favorieten boeken van het afgelopen jaar delen. In totaal las ik meer dan 50 boeken. Bij het merendeel van die boeken heb ik een commentaar of een anderszins een recensie geschreven. De laatste maanden is dat schrijven blijven liggen en ik beloof geen verbetering op dat gebied in 2017. Dit blog wordt een digitaal archief. Ondanks dat wil ik dit jaar afsluiten met mijn mustreads:

Beste boek van 2016: Hier ben ik

hier-ben-ik-roman

Jonathan Safran Foer heeft mij overtuigd met zijn roman Hier ben ik. Zijn talent is om een intiem schijnbaar gelukkig gezinsleven uit te vergroten, met alle facetten die wij herkennen in het huidige bestaan, waardoor het op zijn grondvesten gaat schudden. Humor en wijsheid maken dit boek een heerlijk boek om te lezen, maar het is ook het boek waar ik het langst over gedaan heb. Ik kon het zomaar een maand weg leggen, zonder dat het mij toeschreeuwde ‘lees mij uit’. Dat is misschien een minpuntje, misschien zelfs in combinatie met veel expliciet beschrevene waar preutse lezers liever geen woorden aan wijden. Toch ben ik er van overtuigd dat het als geen ander boek de tijdsgeest beschrijft, waardoor het ons laat nadenken over wie wij willen zijn en wat wij op het spel zetten door blind te zijn voor het geluk wat ons in de schoot is geworpen.

Op nummer 2: Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn?

waarom-gelukkig-als-je-normaal-kunt-zijn

Jeanette Winterson is mijn tweede grote ontdekking dit jaar. Ik had nog nooit van haar gehoord totdat haar boek Kerstdagen door het panel van DWDD is verkozen tot boek van de maand. Deze autobiografie heb ik daarna uit de bibliotheek gehaald. Het boek uit 2011 had al vergeelde pagina’s wat het gevoel gaf iets te lezen wat al jaren oud is. Indrukwekkend hoe ze haar jeugd beschrijft en haar relatie met haar adoptiemoeder, hoe literatuur haar redding wordt. Ondertussen herken ik haar emoties in die van mijn kinderen:

“Wanneer we een verhaal vertellen, oefenen wij controle uit, maar zodanig dat we een leemte openlaten, een opening. Het is een versie maar nooit de definitieve. En mischien hopen we dat de stiltes door iemand anders zullen worden gehoord en dat het verhaal kan voortgaan, kan worden herverteld.”

Dit is maar een van de vele citaten die recht mijn hart ingaan. Ik heb daarna nog een ander boek (Een gat in de tijd)  van Jeanette Winterson gelezen, waarbij opnieuw duidelijk werd hoe literatuur en adoptie deel uit maken van haar werk. Een mooie combinatie waarbij ze mij als lezer voor zich gewonnen heeft.

Tot slot: De stilte van Thé

de-stilte-van-the-dwdd-leestipLastig om je keuze te beperken tot 3, maar  dan komt De stilte van Thé toch boven drijven. Oké het is weer een boek waar adoptie en zoektocht naar jezelf de hoofdthema’s zijn, maar dit in combinatie met de spirtuele reis van de afstandsmoeder en het oerhollandse karakter van deze roman, vind ik dit echt één van de mooiste Nederlandse romans die afgelopen jaar is verschenen. De worsteling van de waarom vraag en de ontdekking dat je uiteindelijk met de verkeerde vragen leeft, maken dit een bijzondere leeservaring. Eén waar ik nog dagelijks aan wordt herinnerd, als ik de hond uitlaat en dan de zwaan in de sloot achter het huis zie zwemmen. Een boek wat essenties raakt.

Lezers & volgers bedankt voor jullie aandacht & reacties het afgelopen jaar. Ik wens jullie alle goeds in het nieuwe jaar en daar horen ongetwijfeld veel mooie boeken bij!

5 gedachten over “Mijn favorieten van 2016”

  1. Ik ken je niet maar boekentips zijn altijd welkom. Van jouw favorieten 2016 ken ik alleen De nieuwe Kratz en De zwarte met het witte hart. Allebei prachtige boeken. De rest zet ik op mijn lijstje. Op mijn beurt kan ik je aanbevelen Extreem luid en ongelooflijk dichtbij (Jonathan Safran Four), Selma (karolijn visser), wat kan mij gebeuren (babs van den bergh) en In het licht van wat wij weten (zia haidr rahman).

    1. Dat vind ik heel erg tof Willy, dat jij boekentips aan mij geeft. Het andere boek van Foer staat idd al op mijn leeslijst, maar de andere titels schrijf ik ook op. Bedankt

  2. Dank je wel, Antoinette, voor alle boekrecensies! Ik heb veel aan je leestips.

    Hartelijke groet,
    Annemarie

Reacties zijn gesloten.